Majdan ponovo vri

Prošle nedelje lideri ukrajinske opozicije pozvali su demonstrante na takozvanu mirnu ofanzivu u slučaju da se konflikt u zemlji ne reši. 17. februara, uoči zasedanja Vrhovne rade o izmeni Ustava, ekstremistička grupacija Desni sektor je objavila novu mobilizaciju.

Ujutru 18. februara aktivisti majdana, formiravši kolonu, krenuli su ka zgradi parlamenta. Ubrzo je centar prestonice obavio crni dim od zapaljenih automobila i guma, demostranti su pribegli već standardnom skupu oružja: kamenice, iskopana kaldrma, palice i Molotovljevi kokteli. Primećeni su i slučajevi kada su radikali koristili vatreno oružje. Saradnici milicije i specijalnih odreda Berkut brane se svetlosno-zvučnim granatama. Konfrontaciju je za ukrajinski TV kanal Espreso TV prokomentarisao poslanik Partije regiona Vladimir Olejnik.

Moramo da zaštitimo mirne demonstracije, ali odlučno da se borimo protiv ekstremizma. Na primer, u Evropi. Tamo gde tuku, pale Molotovljeve koktele, pucaju – protiv toga se treba boriti. Kako? Silom zakona. I treba podržavati ovu silu zakona. Šta god da uradite, biće novi hirevi, i ekstremisti se nikada neće razići. Oni ne priznaju nikakvu vlast. Mi moramo da shvatimo gde je granica. Oni koji bacaju boce sa zapaljivom smesom, pozivaju na pogrome, koji biju ljude, treba da odgovaraju pred zakonom. Drugog izlaza nema.

Radikali uzimaju kao taoce saradnike organa reda i odvode ih na majdan. Tako postupaju i sa nekim civilima. U zauzetom Domu oficira odrganizovana je ambulanta. Ima na desetine povređenih. Na 20 minuta radikalima je pošlo za rukom da zauzmu ofis Partije regiona, ali ih ubrzo odatle istisnula milicija.

Opozicioneri izjavljuju da se narod zalaže za povratak Ustava iz 2004. godine, u kojem su bila ozbiljno ograničena ovlašćenja predsednika zemlje. Ali lideri frakcija čine sve kako bi osujetili glasanje u Radi. U 10 sati, kako je bilo planirano, zasedanje nije započelo: otvaranje su osujetili predstavnici opozicije koji su blokirali tribinu. Posle izvesnog vremena veći deo predstavnika Partije regiona napustio je zgradu parlamenta. Lideri opozicionih partija i dalje insistiraju na promeni Ustava, istina, sa nekim korekcijama, saopštio je lider partije Svoboda Oleg Tjagnjibok.

Ni jedna odluka ustavnog suda nije fiksirala da, ukinuvši Ustav iz 2004. godine, mi živimo po Ustavu iz 1996. Pošto takva norma nigde nije fiskirana, faktički živimo po ustavu iz četvrte godine. Treba glasati za političko-pravni akt i to je jedino rešenje pitanja: da naš ustav po kojem živi zemlja jeste ustav iz 2004. godine. Pošto pitanje bude rešeno, možemo da idemo dalje.

Tajnjibok je izjavio da je akciju ispred parlamenta isprovocirala vlast neželjom da registruje nacrt koji je ponudila opozicija. Istina, ovaj marš je bio planiran ranije, a deo radikala je došao ispred parlamenta još pre otvaranja zasedanja. I sudeći po štome što do jutra 18. februara nije bio registrovan ni jedan projekat, opozicija nije planirala ni za šta da glasa.

Ministarstvo unitrašnjih poslova Rusije poziva ukrajinsku opoziciju da odustane od ultimatuma i da pređe na sadržajni dijalog sa vlašću. Rusko MIP dešavanja u Kijevu nazvalo je ruganjem pravnom poretku i zdravom razumu.

Glas Rusije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *