Olga ŠČEDROVA: SAD – NAJVEĆI SVETSKI TERORISTA

Iako je terorizam star onoliko,  koliko je staro  čovečanstvo, pretnju po čitav svet od njega su napravile američke tajne službe. Kao trenutak kada je počelo odbrojavanje može da se uzme kraj 70.godina, kada je CIA počela da priprema „islamističske brigade“ kako bi se u rat u Avganistanu uvukao SSSR. „Prema  zvaničnoj verziji, – pisao je 1998.godine Zbignjev Bžežinski, – pomoć CIA mudžahedinima je počela 1980.godine, odnosno pošto je 24.decembra 1979. sovjetska armija upala u Avganistan. Ali istina, čija se tajna još uvek krije, izgleda potpuno drugačije. Istina je da je operacija agencije CIA počela 3.jula 1979.godine, pošto je predsednik Karter potpisao naredbe o ukazivanju tajne pomoći protivnicima prosovjetskog režima u Kabulu. Mi nismo terali Ruse da intervenišu, ali smo svesno povećali verovatnoću da do njihove intervencije dođe“.

U tom periodu su Amerikanci zavrbovali i Osamu bin Ladena. Kako svedoči Šamsedin Jusef, jedan od vođa čečenskih separatista, 1992.godine   bin Laden je sa pasošem državljanina SAD posetio Čečeniju. „Docnije su se američke vlasti posvađale sa njim“ – objašnjava Š.Jusef. Da li onda treba da se čudimo poslovnim kontaktima „teroriste No 1“ sa porodicom bivšeg predsednika SAD  DŽ.Buša – starijeg?

Cilj podrške vlade  SAD  avganistanskim  mudžahedinima  je bio da se sve islamske zemlje uvuku u rat protiv SSSR-a. U desetogodišnjem periodu 1982. – 1992.godine u vojna dejstva u Avganistanu su bili uvučeni državljani 40 muslimanskih zemalja. Marta 1985.godine predsednik SAD  R.Regan je potpisao direktivu broj 166 o nacionalnoj bezbednosti, koja je  dozvoljavala da se tajna vojna pomoć  mudžahedinima poveća, pri čemu su u takvu pomoć spadale i isporuke oružja, koje su se u 1987.godini  popele na 65 hiljada tona. Paralelno, uz podršku  SAD  su novcem Saudijske Arabije i Pakistana  otvarane hiljade medresa.  Kako svedoči Abdel Monamu Sajdalija,  saradnik Centra za strateška istraživanja „Al-Ahram“ iz Kaira, bin Laden i „avganistanski Arapi“ su obučavani na posebnom kursu „po programu  koji je bio vrlo komplikovan, ali dozvoljen od strane CIA“.

Borci „Al-Kaide“  kao „strana legija Zapada“,  uvučeni su i u rat u Jugoslaviji. 1997.godine u izveštaju Senatskog komiteta Republikanske partije SAD Klintonova  administracija  je direktno okrivljena za „pretvaranje Bosne u vojnu islamističku bazu-2. Islamisti iz zemalja Bliskog Istoka i Srednje Azije su vrbovani za Armiju oslobođenja Kosova  (OVK) i korišćeni su kao pojačanje u toku vojnih operacija  NATO-a. Zadatke  u vezi sa naoružavanjem i obukom OVK rešavala je Uprava za vojno izviđanje SAD i britanska obaveštajna služba Mi-6. Vašington je obezbedio i prvo diplomatsko priznanje međunarodnih terorističkih struktura.   M.Olbrajt, državni sekretar SAD u to vreme, bila je osoba koja je od OVK napravila zvaničnu pregovaračku stranu za pregovore u Rambujeu.

„11.septembar“  ne može da bude povod ni za odbijanje, ni za podršku teroristima

„Rat terorizmu“  koji je Amerika objavila posle terorističkih napada 11.septembra samo je  ojačao međunarodne terorističke grupe i u stvari ih je u nizu zemalja doveo na vlast. Žrtve američke „borbe sa terorizmom“ su postali Avganistan, Irak, Libija , Sirija.

Konkretno, SAD su u Iraku  naoružavale sunitske grupe, tvrdeći da je to zbog borbe sa „Al-Kaidom“. Američki oficiri koji su učestvovali u tom „programu uspostavljanja mostova“ sa sunitima tvrde da je dobar deo njih nekada bio povezan sa „mesopotamijskim odeljenjem „Al-Kaide“. Kako smatra DŽ.Sopko, specijalni inspektor za obnovu  Avganistana,  američke poreske obveznike je 150 miliona dolara  koštalo finansiranje terorista u Avganistanu. Nezavisni novinar D.Vising je u knjizi „Kako američki poreski obveznici finansiranjem neprijatelja sponzorišu talibane“  napisao: „Firme koje se bave zaštitom se sa avganistanskim pobunjenicima  redovno dogovaraju  o zaštiti građevinskih projekata koje finansiraju Sjedinjene Države. Po svojoj neracionalnosti je tužno poznat projekat puta Host – Gardez dužine 64 milje koji će poreske obveznike koštati 176 miliona dolara. Više od 43 miliona   tog novca   je otišlo na firmu koja se bavi zaštitom, a koja je odmah platila čoveka iz američkog spiska pobunjeničkih vođa, koje treba ili zarobiti ili ubiti.   Džihadisti je plaćano 160 hiljada dolara mesečno kako bi gradilište čuvao od sebe samog.“

Međutim, to je pojedinačan slučaj. Mnogo je interesantnije ono, što vlada SAD čini kako bi na vlast dovela teroriste.

U knjizi poznatog islamiste  i muslimanskog filosofa Tarika Ramadana „Islam i arapsko buđenje“   dati su dokazi „profesionalne pripreme“ arapske mladeži u specijalnim školskim institucijama koje finansira američka državna kasa.Još 2007.godine su takve institucije otvorene i na Kavkazu i u Srbiji. Praktično  u svim zemljama   koje su uvučene u haos,  „fleš-mob“ , kritički  usmeren ka taktici bavljenja državnim prevratima,   preko socijalnih mreža, mejlova i SMS-poruka, preko servera Facebook, Twitter, Hotmail, Yahoo i Gmail,   svih iz SAD,  organizovan je slanjem saopštenja o predviđenim mitinzima.  Rezultat je bio dovođenje na vlast radikalnih islamista. I danas je glavni partner SAD u Siriji „Front  an-Nusra“ – oružana organizacija, koja ja povezana sa „Al-Kaidom“, a koju je Stejt department SAD zvanično uvrstio u terorističku.

Ne čudi što je takva politika Bele kuće izazvala protest među američkim vojnim licima koja su na internetu organizovala pokret „Obama! Ja se neću boriti za tvoje ustanike iz „Al-Kaide!“.

Teroristički rat protiv Rusije

Ja sam kao naslov  za članak preuzela reči Sibile Edmonds, bivše saradnice FBI. One u potpunosti odražavaju  veličinu terorističkog rata koji su Sjedinjene Države povele protiv Rusije. Tako je, svedoči agent CIA Abubakar, još 60.godina prošlog veka njemu bilo naloženo da se pozabavi „čečenskom problematikom“. A odmah pošto je došlo do raspada SSSR-a,  emisari „Al-Kaide“, među kojima je bio i bin-Laden, i instruktori iz SAD  koji su se predstavljali kao „sluge islama“,  su u gomilama  navalili u Čečeniju.

Amerikanci su zajedno sa svojim prijateljima iz Pakistana,
Saudijske Arabije, Turske    pripremali čečenske pobunjenike. Šamil Basajev i više drugih čečenskih poljskih komandanata su završili kurs intenzivne ideološke obrade i vojnih treninga u oblasti Host (u Avganistanu) u logoru koji je zahvaljujući agenciji CIA i pakistanskoj Međuinstitucionalnoj obaveštajnoj službi (ISI)  postavljen početkom 80-ih godina. Docnije je Basajev, radi proučavanja taktike vođenja partizanske borbe,  prebačen u logor Markah-i-Davar  u Pakistanu. Tamerlan Carnajev, koji je okrivljen za izvođenje terorističkog napada u Bostonu, bio je povezan sa FBI i u prvih šest meseci 2012.godine je u Gruziji posećivao seminare koje je sponzorisala CIA, a koji su izvođeni pod patronatom Džejmstaunskog fonda radi  destabilizacije Severnog Kavkaza.

U SAD postoje stotine organizacija koje podržavaju terorizam u Rusiji.  U  pomaganju teroristima koji su za svoj objekat izabrali Severni Kavkaz, prema podacima MIP-a Rusije, učestvovalo je preko 60 međunarodnih ekstremističkih organizacija, približno 100 stranih firmi i desetine bankarskih grupa. Kancelarije većine od njih su u SAD i Evropi.  Samo u SAD preko pedeset organizacija prikuplja sredstva za severnokavkaske ekstremiste. Među njima su i: Američka muslimanska asocijacija pravnika, Američki islamistički centar, Američki muslimanski savet, Islamistička dobrovoljna organizacija „Glas Čečenije“ (koja je registrovana u Stejt departmentu SAD!), Islamistička gradska pomoć, Islamistički američki fond „Zakjat“, Islamistički centar pomoći, Čečeno-Ingušetsko društvo Amerike, Međunarodna asocijacija za pomoć, Islamistička svetska pomoć. Ni jedna od njih ne predstavlja ilegalni kružok. Na primer, na čelu „Američke muslimanske pomoći“ je   šeik Kišam Muhamad Kabani koji je istovremeno i predsednik Višeg islamističkog saveta Amerike koji broji 15 miliona muslimana iz SAD.

1999.godine Zbignjev Bžežinski je na Kavkazu organizovao Američki komitet za mir, u kome su bili  i Aleksandar Hejg (bivši državni sekretar  SAD), Džems Vulsi (bivši direktor agencije CIA), savetnik Pentagona  Ričard Perl, bivši ambasador SAD pri UN Kenet Adelman, bivši potpredsednik korporacije Lockheed Martin i predsednik uticajne nevladine organizacije Komitet SAD za NATO Brus Džekson; Kaspar Vajnberger, bivši ministar odbrane SAD, Robert Makfarlejn, bivši savetnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost, Eliot Abrams, bivši zamenik savetnika predsednika SAD za nacionalnu bezbednost. Američki komitet za mir na Kavkazu radi pod zaštitom Freedom House.

Srazmere finansiranja terorističkog rada u Rusiji su zaista za poštovanje. Samo fondovi turskog islamiste Fethulaha Gilena sa sedištem u državi Pensilvanija dostižu 50 milijardi dolara. Stotine medresa i džamija koje je ta organizacija sagradila u Srednjoj Aziji i Rusiji, su postale rasadnik ekstremizma i zaštita za agente agencije CIA. Iza Gilenove karijere u SAD, od koje se vrti u glavi, su Grem Fuler i član Čečenskog komiteta Morton Abramovic, krupne figure zakulisne politike SAD i NATO. Stručnjak za Istok koji je radio u aagenciji CIA, Grem Fuler predstavlja jednog od onih koji su lobirali da se spoljna politika SAD osloni na politički islamizam. U Rusiji je Fuler postao poznat tek posle bostonskih terorističkih napada, i to kao bivši tast Ruslana Carnajeva koji je rukovodio islamističkim fondom u SAD, preko koga je finansirana kavkaska „Al-Kaida“.

Što se tiče terorističkih akata u Volgogradu do kojih je došlo uoči nove 2014.godine, sumnja se da je njihov organizator samozvani „emir  ruskog Severnog Kavkaza“ i vlasnik sajta „Kavkaz-centar“ Doku Umarov. Da potsetimo da je „Kavkaz-centar“ jedno vreme finansiran od strane Stejt departmenta SAD,  sve dok 2011. UN nisu Umarova uključile u spisak terorista koji su u vezi sa „Alo-Kaidom“. The New York Times,pozivajući se  na predstavnike obaveštajaca SAD,   prokomentarisao je eksplozije u Volgogradu na sledeći način: „Eksperti upozoravaju da napadi mogu da budu uvod u terorističku kampanju pobornika  najtraženijeg u Rusiji ekstremiste Doku Umarova, koji je obećao da će  sprečiti  Olimpijadu.

Šta će teroristi Sjedinjenim Državama?

Na prvi pogled politika bujanja međunarodnog terorizma koja dovodi do ogromnih ljudskih žrtvi, između ostalog i američkih građana, nema smisla. Ali onaj isti, već pominjani  Zbignjev Bžežinski ne misli tako. Na pitanje da li žali što je Amerika odgajila islamistički  fundamentalizam on je hladnokrvno izjavio: „Šta je važnije za istoriju sveta?Talibani ili krah sovjetske imperije? Šaka uznemirenih muslimana ili oslobođenje Centralne Evrope i kraj hladnog rata?“ Zato  i studija koju je sproveo Galup  pokazuje da se za zemlju koja predstavlja najveću pretnju po ceo svet najčešće smatraju SAD.

„Strana legija Zapada“  sa mnogo hiljada pripadnika – terorista dozvoljava Sjedinjenim Državama da rešavaju ceo niz najvažnijih geopolitičkih zadataka. U prvom redu –     da se oslabe glavni protivnici SAD – Rusija i Kina.

Osim toga, širenje terorizma pod zastavom islama pregrađuje put koji  bi doveo do ujedinjenja muslimanskog sveta. Rasturen, borben i uništen arapski svet je direktan dobitak za ekonomiju SAD. Nije slučajno do „arapskog proleća“ došlo odmah pošto je Moamer Gadafi prešao na praktične mere uvođenja zlatnog dinara.

Pošto je „rat sa terorizmom“ postao legenda,   Sjedinjenim Državama je omogućeno da imaju  obrazloženje  za intervenciju u svakoj državi, koju će okriviti da podržava teroriste.

Istovremeno, kritično stanje ekonomije SAD pretvara međunarodni terorizam u efikasan mehanizam zastrašivanja američkog stanovništva i uvođenja u njoj policijskih mera. Obrazlažući svoje odluke pretnjom od terorističkih napada vlada SAD  je od 2001.godine donela niz zakona koje su praktično potpuno  poništile građanske slobode koje su u toj zemlji postojale. Vladajuće „antiterorističko“ zakonodavstvo dozvoljava da se prisluškuju privatni razgovori i da se čita privatna prepiska, da se hapse ne samo  „sumnjiva lica“, već i ona koja se usuđuju da kritikuju državnu politiku, mada za to ne   postoje sudska rešenja, da otvaraju zatvore gde god pomisle, da vrše eksproprijaciju imovine i tome slično.

* * *

Uspesi Rusije u spoljnoj politici, postignuti prošle godine, progresivna realizacija projekta evroazijske integracije, postepeni povratak Rusije na status svetske države doveli su do toga da je Vašington opet počeo da priča o potrebi „zajedničke borbe protiv terorizma“. Nema sumnje, treba da se vodi nepoštedna borba, ali ne po uputstvima onih, koji su pripomogli da terorizam stane na noge. Rusija sa milionima svojih državljana-muslimana sposobna je da samostalno određuje na koji će se način boriti sa terorizmom, obavijenim   islamističkom odećom, i u mogućnosti je da omogući da se u Evroaziji stvori nova geopolitička realnost…

(Prevod: Dušanka Pantić)

foto trueinform.ru

Jedan komentar

  1. Upotreba teroristickih i revolucionarnih pokreta u svetu koje su pripremili i organizovali zapadno-evropski i americki imperijalisti, postao je prioritet njihovog plana kojeg su izlozili Komenius i Saint-Yves d’Alveydre, da bi uspostavili jednu svetsku vladu pod hegemonijom Carobnjaka medjunarodne univerzalne masonerije i njenih mocnih clanova velikih finansijera sa sedistem u Nju Jorku, Rimskih katolickih templara sa sedistem u Rimu i tz. Bratstva islamskih vitezova sa sedistem u Londonu, Nju Jorku i Vasingtonu. I nije cudo sto izvesni clanovi Stejt Departmenta S.A.D., koji pripadaju organizaciji Saveta za spoljne poslove ( The Council on Foreign Relations) ili Trilateralnoj komisiji
    (The Trilateral Commission) donose dramaticne odluke u americkoj spoljnoj politici protiv tradicionalnih saveznika Sjedinjenih Americkih Drzava u korist teroristickih i tz. revolucionarnih pokreta – “These CFR/TC members head State Department bureaus
    where dramatic shifts in American foreign policy to work against allies of the
    United States and in favor of revolutionary forces…” (Vidi: Say No! To the New World order CNR/TC, Metairie, LA., U.S.A, 1985).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *