Deda Mraz je u torbi doneo – otkaze, poreze, skuplju struju, hleb i mleko…

Ratko Paić

„Da li ste bili dobri tokom cele godine i sada očekujete poklone?“, upita nasmejani Deda Mraz, i na vaš potvrdni odgovor izvuče iz velike crvene kese šareno upakovane darove – otkaz za najmanje 100.000 ljudi, povećanje poreza, poskupljenje struje, hleba, mleka, šećera, ulja, brašna, voća, povrća, mesa, goriva, prevoza, lekova, kompjutera i mnogo čega drugog. Ovako bi u bajci izgledalo ono što u realnom životu zaista očekuje stanovnike Srbije i to već odmah na početku godine u koju smo zakoračili.

Naime, kada je kucnula ponoć u novogodišnjoj noći, a svi poželeli jedni drugima napredak i bolji standard u 2014.g., na snagu je stupio zakon koji predviđa povećanje niže stope PDV-a, i to zbog smanjenja budžetskog deficita i radi usaglašavanja Srbije sa standardima Evropske unije u oblasti oporezivanja potrošnje.

Dakle, niža stopa poreza na dodatu vrednost u Srbiji od prvog januara je povećana sa dosadašnjih 8 na 10 posto, a kod prometa i uvoza kompjutera i računarskih komponenti na čitavih 20 procenata, što će za posledicu imati rast cena takoreći svih osnovnih životnih namirnica, lekova i medicinskih sredstava, hotelskih i ugostiteljskih usluga, novina i udžbenika. I što se kaže u takvim prilikama – oprostite ako sam nešto još zaboravio da spomenem.

Tim povodom, u Udruženju potrošača Srbije su izrazili uverenje da će građani ubuduće najmanje kupovati meso i suhomesnate proizvode jer je to, kako kažu, nešto što je najviše poskupelo i što jedan prosečan potrošač sebi neće moći da priušti.

Međutim, ni to nije sve. Sve plate u javnom sektoru koje iznose više od 60.000 dinara su smanjene za jednu petinu, a plate koje su veće od 100.000 dinara od sada su manje za jednu četvrtinu. To konkretno znači da će ubuduće na primer i plata premijera i vicepremijera biti manja za otprilike 20.000 dinara, što logički upućuje na zaključak da će po svemu sudeći i oni od sada u određenoj meri oskudevati na osnovnim životnim namirnicama, te da neće biti u mogućnosti kao ranije da kupuju meso, a nije isključena ni mogućnost da će možda kasniti i u plaćanju računa za struju.

Inače, ministar finansija je ovaj talas poskupljenja obrazložio rečima da „drugog puta nema“, i još je dodao da su „mnoge zemlje u Evropi bile su u sličnoj situaciji“, te doslovno najavio da ćemo i mi sada proći kroz to isto.

A s obzirom da znamo koje su to evropske zemlje na koje je mislio ministar Krstić, a radi se pre svega o Grčkoj i Španiji, onda možemo samo da se setimo nekih prošlogodišnjih snimaka sa grčke televizije, na kojima su se brojni Grci bukvalno otimali ispred kamiona iz koga su poljoprivrednici delili besplatno povrće, zato što su po njihovim rečima – smanjene plate i povećani porezi učinili život nepodnošljivim.

Dakle, kada se setimo pomenutih scena u toj članici Evropske unije sa krajnjeg juga Balkana, onda možemo samo da naslutimo šta očekuje i građane Srbije posle najave srpskog ministra finansija – da ćemo i mi sada proći kroz ono kroz šta su prošle mnoge zemlje u Evropi koje su bile u sličnoj situaciji. Bilo kako bilo, to sigurno nisu oni pokloni od Deda Mraza koje su mnogi sa nadom očekivali u novoj godini.

Glas Rusije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *