Деда Мраз је у торби донео – отказе, порезе, скупљу струју, хлеб и млеко…

Ратко Паић

„Да ли сте били добри током целе године и сада очекујете поклоне?“, упита насмејани Деда Мраз, и на ваш потврдни одговор извуче из велике црвене кесе шарено упаковане дарове – отказ за најмање 100.000 људи, повећање пореза, поскупљење струје, хлеба, млека, шећера, уља, брашна, воћа, поврћа, меса, горива, превоза, лекова, компјутера и много чега другог. Овако би у бајци изгледало оно што у реалном животу заиста очекује становнике Србије и то већ одмах на почетку године у коју смо закорачили.

Наиме, када је куцнула поноћ у новогодишњој ноћи, а сви пожелели једни другима напредак и бољи стандард у 2014.г., на снагу је ступио закон који предвиђа повећање ниже стопе ПДВ-а, и то због смањења буџетског дефицита и ради усаглашавања Србије са стандардима Европске уније у области опорезивања потрошње.

Дакле, нижа стопа пореза на додату вредност у Србији од првог јануара је повећана са досадашњих 8 на 10 посто, а код промета и увоза компјутера и рачунарских компоненти на читавих 20 процената, што ће за последицу имати раст цена такорећи свих основних животних намирница, лекова и медицинских средстава, хотелских и угоститељских услуга, новина и уџбеника. И што се каже у таквим приликама – опростите ако сам нешто још заборавио да споменем.

Тим поводом, у Удружењу потрошача Србије су изразили уверење да ће грађани убудуће најмање куповати месо и сухомеснате производе јер је то, како кажу, нешто што је највише поскупело и што један просечан потрошач себи неће моћи да приушти.

Међутим, ни то није све. Све плате у јавном сектору које износе више од 60.000 динара су смањене за једну петину, а плате које су веће од 100.000 динара од сада су мање за једну четвртину. То конкретно значи да ће убудуће на пример и плата премијера и вицепремијера бити мања за отприлике 20.000 динара, што логички упућује на закључак да ће по свему судећи и они од сада у одређеној мери оскудевати на основним животним намирницама, те да неће бити у могућности као раније да купују месо, а није искључена ни могућност да ће можда каснити и у плаћању рачуна за струју.

Иначе, министар финансија је овај талас поскупљења образложио речима да „другог пута нема“, и још је додао да су „многе земље у Европи биле су у сличној ситуацији“, те дословно најавио да ћемо и ми сада проћи кроз то исто.

А с обзиром да знамо које су то европске земље на које је мислио министар Крстић, а ради се пре свега о Грчкој и Шпанији, онда можемо само да се сетимо неких прошлогодишњих снимака са грчке телевизије, на којима су се бројни Грци буквално отимали испред камиона из кога су пољопривредници делили бесплатно поврће, зато што су по њиховим речима – смањене плате и повећани порези учинили живот неподношљивим.

Дакле, када се сетимо поменутих сцена у тој чланици Европске уније са крајњег југа Балкана, онда можемо само да наслутимо шта очекује и грађане Србије после најаве српског министра финансија – да ћемо и ми сада проћи кроз оно кроз шта су прошле многе земље у Европи које су биле у сличној ситуацији. Било како било, то сигурно нису они поклони од Деда Мраза које су многи са надом очекивали у новој години.

Глас Русије

5 коментара

 1. Деда мраз је споредан чиниоц у поскупљењу свега што је потребно за живот грађана УРЕДУ. Па онда имамо у новинама која је странка
  НАЈ популарнија незнам које овде нормалан да ФАЛИМ оне који ме праве све сиромашнијим и још већи број који ће остати без посла.
  Памтим пето годишње планове биле си мале плате али пуна запосленост била је нека перспектива сада само празна обећаења а
  популарност расте нешта не штима у главама гладних и без послених.

 2. слађана

  Заборависте да поменете да су се поливали и палили безином испред Скупштине.

 3. Mene jako zanima,zašto je mladi Krstić došao u siromašnu Srbiju?Student,prestižnog univerziteta Jejla,zar tamo nije imao širu perspektivu?Usrećitelj srpskog roda,nešto poputĐelića,koji se obogatio na našoj grbači,nikad neće odgovarati.Zašto sebi ne dodeli neku malu platu,pa i on je od ovog roda,da pomogne svojoj zemlji.I,on je edukovan,kako nas najbrže dokrajčiti.Dinkić,Soroševo čedo,divno nas usrećuje,a najviše razbijajući Srbiju na male regione,to je glavni zadatak.”Što bi rekao g.Marić,”koliko Srbija treba da bude mala,da ne bi bila velika”Imamo naše divne mlade,Beogradskih univerziteta,koji su iznad zatupljujućih Američki.Kori Udovički došla,ostala,zauzela mesto nekom našem mladom čoveku.Šta se to ovde radi?-Luna.

 4. Какву памет имамо добро смо прошли Гос, Луна. Појединачно имамо
  над просечну памет групно или цела нација смо испод просека јер
  недамо памети дасе устали код куће стално их терамо на Запад и у
  свим контактима међу собно фалимо туђе а кад смо у туђини тражимо
  своје које смо оставили код куће. Па кажемо уф сарма , бурек са
  јогуртом а у Србији главна фора брза храна ( ОПРОСТИ FAST FUD) to
  смо ми Гос, Луна.

 5. Gospodine Radoslave,pre svega,MIR BOŽIJI,HRISTOS SE RODI!ujedno,Srećnu Novu 2014g Kažete,da nam je pamet pojedinačna,da,istina.Takođe znam,da su sasvim ne pismeni ljudi,u datim prilikama,upotrebljavali određene maksime,za pojedine situacije,bilo je tu poznatih latinskih izreka,koje su odslikavale zbivanja.Šta se sada desilo,nema zdravog rezona,sve je učmalo u nekoj pogubnoj ravnodušnosti.Ljudi su u besparici,izolovani od zbivanja,ako od nekog dobije malu sumu novca,poći će za pogrešnim,podržaće,ne razmišljajući,da time uništava postojanje vlastitog potomstva.Da li smo baš toliko ne moćni?Čini se da živimo od danas do sutra.Ogorčena sam na ovaj narod,više nego na one što glume vlast-našu,a služe sopstvenim i tuđim interesima.Luna.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *