Policija rasterala demonstrante kod sedišta vlade

KIJEV – Ukrajinske snage bezbednosti danas su primorale demonstrante da okončaju blokadu sedišta vlade, pošto su vlasti poslale specijalne snage u centar Kijeva.

Policajci su na više mesta u gradu razmontirali i šatore koje su demonstranti postavili, javile su agencije.

Državni tužilac Viktor Pčonka pozvao je u međuvremenu sledbenike opozicije okupljene oko sedišta vlade da se raziđu i “ne izazivaju strpljenje vlasti”.

Demonstranti su se nakon toga uputili ka ka Trgu nezavisnosti, gde su protesti održavani prethodnih dana. Tenzije su i dalje, međutim, zaoštrene ocenuje AP.

Prethodno su Ukrajinske snage reda upale u Kijevu u sedište opozicione stranke Julije Timošenko koja se nalazi u zatvoru, objavila je ta politička organizacija. Policija je, međutim, saopštila da nije umešana ni u kakvu akciju te vrste.

Potpredsednik SAD Džozef Bajden razgovarao je danas telefonom s ukrajinskim liderom Viktorom Janukovičem, izrazivši ozbiljni zabrinutost zbog mogućeg izbijanja nasilja u toj zemlji i ukazujući na potrebu uspostavljanja dijaloga sa opozicijom.

Bela kuća je saopštila da je Bajden u razgovoru podvukao potrebu da se odmah smiri situacija i da započne dijalog sa opozicionim liderima, kako bi se postigao konsenzus kojim putem dalje da ide Ukrajina.

Janukovič je prihvatio ideju o razgovorima s opozicijom da bi bilo pronađeno političko rešenje krize sa kojom se zemlja suočava nakon njegovog odbijanja približavanja Evropskoj uniji.

Janukovič će sutra početi sastanak sa tri bivša predsednika zemlje koji su pozvali na kompromis.
Taj susret treba da stvori osnove za razgovore koji će okupiti vlast i opoziciju radi pronalaženja kompromisa.

On će se, osim toga, poklopiti sa dolaskom u Kijev šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton na zadatku pomirenja radi pronalaženja političkog rešenja.

Danas je objavljeno i da je vodeći opozicioni poslanik, bokser Vitalij Kličko napisao na Tviter nalogu da su policijske snage za razbijanje demonstracija počele da uklanjaju barikade koje su postavili antivladini demonstranti u južnom delu Kijeva.
Agencija Interfaks je, u međuvremenu, javila da je policija počela da uklanjanja barikade, postavljene u blizini vladinog kompleksa u drugom delu grada, ali da, za sada, nema sukoba između demonstranata i policije.

Ukrajinski javni tužilac saopštio je da demonstranti treba da oslobode javne institucije i uklone barikade, upozorivši da će oni koji to ne učine biti kažnjeni, prenosi Rojters.

Demonstranti su okupirali nekoliko državnih institucija, uključujući Kijevsku gradsku većnicu, pre više od sedam dana.
I agencija AP javlja da su policijske snage u punoj opremi za razbijanje demonstracija okružili šatore i barikade koje su postavili demonstranti kako bi blokirali javne ustanove, a neke od njih su počeli da uklanjaju.

Objavljeno je i da se policijska akcija izvodi na najmanje dve lokacije ispred vladinih zgrada u centru Kijeva.
Janukovič se već tri sedmice suočava sa protestima posle odluke da odustane od potpisivanja sporazuma o pridruživanju sa Evropskom unijom.

Jedan komentar

  1. Pa nema Ukrajina samo 500.000 stanovnika koliko ih je izaslo na ulice ako je taj podatak tacan. Na televiziji prikazuju ,,rasad,, demokratije iz inostranstva kako su dosli da pomognu narodu Ukrajine da svrgne rezim. Neznam samo kolka im je dnevnica. Ta stara ku…stija od evrope je uvek zavijala u crno sve svetske narode. Neznam kako ce se po treci put zavrsiti moz da bude i ,,treca sreca,,

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *