Sergej Lavrov: Odluka o bombardovanju Jugoslavije šamar je međunarodnom pravu

Posle intervencije u Jugoslaviji, Iraku i Avganistanu u javnom mnjenju zapadnih zemalja nagomilao se ogorman umor i negativne emocije. Takvo mišljenje je u intervjuu za Rosijsku gazetu izneo ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov. On je takođe ukazao na to da je Irak posle intervencije ostao u gorem stanju, nego pre intervencije. U Avganistanu, po mišljenju ruskog ministra inostranih poslova, biće isto.

Dotakavši jugoslovensku krizu, Sergej Lavrov je izjavio da se ne slaže sa onima koji smatraju da je na Balkanu Rusija dobila nekakav šamar. Mi smo se ponašali dostojno – istakao je Lavrov. – Mada ja nisma imao veze sa tim, ali onaj marš na aerodrom Slatina proizveo je utisak otrežnjenja. Naravno, šamar međunarodnom pravu bila je odluka da se bombarduje Jugoslavija.

Ruski ministar je saopštio da će za nekoliko dana u Briselu biti održan sastanak sa predstavnicima EU. Sergej Lavrov je podsetio da u januaru 1999. godine specijalni predstavnik OEBS-a za Kosovo je bio Vilijam Voker. Tada se desio incident u naselju Račak, gde je bilo pronađeno nekoliko desetina leševa. On je tamo došao i bez ikakvih ovlašćenja da to čini, izveo je zaključak o tome šta se desilo, izjavio je da su ovu klanicu priredile srpske trupe koje su tobože streljale 37 civila. Premijer Velike Britanije Toni Bler, a zatim predsednik SAD Bil Klinton tada su izjavili da je njihovo strpljenje puklo, i ubrzo je započelo bombardovanje.

Tako je situacija u Račku postala svojevrsni okidač, konstatovao je Lavrov. Mi smo insistirali na istrazi. Istragom se pozabavila EU. Oni su naručili referat grupi finskih patologa. Ovi su referat pripremili i predali ga EU, a EU ga je predala Međunarodnom tribunalu za bivšu Jugoslaviju.

Rusiju, koja je tada pokušavala da dobije pristup tom dokumentu preko SB UN, niko sa njim nije upoznao. Ipak u štampi su bili citirani delovi referata, koji svedoče o tome da ubijeni nius bili civili i da su svi leševi nađeni u Račku bili preobučeni: da rupe od metaka na odeći ne poklapaju se sa realnim tačkama ranjavanja na telu. I nije bilo ni jednog koji je bio ubijen izbliza.

Sergej Lavrov je podvukao da bez obzira na višestruka obraćanja Rusije, pristup originalu referata do danas nije bio omogućen.

Glas Rusije

2 komentara

  1. Pitam se, da li ce Rusija cekati opet da joj pogine 20 miliona gradjanja da bi preduzela nesto i zaustavila ovo ludilo, koje se desava po svijetu?! Shvatate li braco Rusi, da su ova sva dewavanja uperena protiv Vas!? Kada dodje povoljan trenutak, iskoristit ce ga odmah! Slali su Napoleona, Bizmarka,Hitlera,predsjednika Gruzije, … Doci ce oni ponovo, a vi samo “dostojanstveno” cekajte…

  2. De je Voker bio tuje izbio rat o onom Bleru koji je blejao i promenuo veru, mislim daje retardiran pogledajte mu facu i biće vam sve jasno nemam komentara čak ga sažaljevam jer je bolestan.Ali me zabrinjava stav naše vlasti prošle i sadašnje.Neverovatno je da je Američka teroristička administracija sa “FAŠISTOM” Klintonom izvršila genocid nad Srbima i mediski gore od Gebelsa okrenula priču.Ako pogledamo Hrvatsku i koliko je Srba bilo prije rata i koliko je sada pa im i ta SRPSKA manjina smeta koja je svedena na 5% a smeta im ćirilica još kada bi mogli da pokatoliče i tih 5% bilo bi najbolje.U tom zločinačkom planu koji se sprovodi od 1941 godine i koji je imala pauzu za vreme Tita -Hrvata,tako se deklarisao jer daje bio Srbin verovatno nebi prirodno umro i koja je po njegovoj smrti padom Berlinskog zida kulminirala 1990 sa Američkim generalima je očišćena Hrvatska i sada nemogu biše ni da sakriju svoje NACISTIČKO Ustaštvo pa na priredbama nemogu da se suzdrže euforično veličaju NACIZAM.Normalno zato su krivi SRBI zato što su stali na stranu istih tih Amerikanaca i Engleza buljavih kao Bler jer dasu stali iaza PAKTA 1941 i fašističke Nemačke nebi doživeli ovakav genocid i gebels propagandu.Neverovatno je da je to Klintonu -fašisti bilo malo pa eto dase pokaže koliki je veliki i jak proteruje Srbe sa Kosova.Prvo proglase OVK terorističkom morganizacijom a onda dolazi mafijaš Voker i sve to holivudski izrežira i ajmo naoružajmo teroriste i napravimo Republiku Kosovo i toje za dobro Srbije.Ako pogledate Američke komentare na glasu Amerike uporno tvrede eto humanitarno smo vas bombardovali i toje za vaše dobro.Nismo mi protiv Srpskog naroda daće mo vamkoju paricu i BANANICU i mi vas eto sada poštujemo prijateljski odnosi su u uzlaznoj putanji.Eto proterali smo SRBE iz Hrvatske oko 300 hiljada a isto toliko i sa Kosova,Srbija je danas 2013 zemlja sa nejvećim brojem prognani lica u Evropi učinili smo GENOCID ali mi iz Američke administracije želimo vama dobro i uvek smo vam želeli.Ja kao običan građanin želim iz sveg srca da vam kažem BAGRO teroristička nadam se daće vam se vratiti.Praviliste HOLIVUD na Balkanu dabogda ga dobili u svojoj zemlji….

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *