Izlog knjige

Laura Barna, Pad klavira Zavod za udžbenike, Beograd, 2013.

Ova priča počinje rušenjem kuće Veselina Čajkanovića – našeg poznatog predratnog filologa i istoričara religije – i padom klavira od koga jedan umetnik iz sveta seni pokušava da napravi modernu skulpturu, koja bi trebalo da simbolizuje sve ono što je klavir sa sobom doneo i svedočio o krhkoj građevini srpske građanske klase i umovima koji su je svojim delom stvarali i o njoj svedočili. Ovo delo nastalo na temeljima kratke priče, oživljava mnoge istorijske ličnosti; a kako je sama autorka rekla, predstavlja roman o istoriji jedne porodice, njenom usponu i padu, ali i o odnosu društva prema ličnostima koje su doprinele duhovnom i kulturnom napretku nacije.

Radivoje Mikić, Pesma i značenje Narodna biblioteka „Stefan Prvovenčani“, Kraljevo, 2013.

Svi ogledi u ovoj knjizi u svom podtekstu imaju pitanje zašto čitamo pesme, i svi se zasnivaju na uverenju koje je izneo jedan pesnik kazavši da se stihovi pišu da bi se reklo više nego što je u prozi moguće. Otuda ogledi imaju jedinstvenu podlogu – svi žele da pokažu različite vidove upotrebe pesničkog jezika, pretvarajući semantički aspekt pesničkog dela u glavnog junaka ove knjige. Među pesnicima o čijem delu piše ovaj vrsni znalac i teoretičar književnosti su i Vladislav Petković Dis, Ljubomir Simović, Petar Pajić, Matija Bećković, Bratislav Milanović…

Momo Kapor, Sentimentalni prtljag Srpska književna zadruga, Beograd, 2013.

„Još na svom prelazu iz novinarstva u književnost, Momo Kapor je počeo da daje intervjue – novinama i časopisima. U njima je odgovarao na pitanja dnevna i trajna: slikarstva, književnosti, društva, politike, života u svim njegovim oblicima.
U ovoj knjizi nalazi se 46 intervjua koje je dao od 1970. do 1990. godine – najviše u Zagrebu i Beogradu. U njima zrači njegov autentični, duhoviti i mudri duh.
43 autora-novinara, 31 novine.
Knjiga sa albumom Mominih fotografija iz onog doba.
Knjiga koja se čita u celini, kao roman, kao hronika jednog neponovljivog vremena.“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *