Излог књиге

Лаура Барна, Пад клавира Завод за уџбенике, Београд, 2013.

Ова прича почиње рушењем куће Веселина Чајкановића – нашег познатог предратног филолога и историчара религије – и падом клавира од кога један уметник из света сени покушава да направи модерну скулптуру, која би требало да симболизује све оно што је клавир са собом донео и сведочио о крхкој грађевини српске грађанске класе и умовима који су је својим делом стварали и о њој сведочили. Ово дело настало на темељима кратке приче, оживљава многе историјске личности; а како је сама ауторка рекла, представља роман о историји једне породице, њеном успону и паду, али и о односу друштва према личностима које су допринеле духовном и културном напретку нације.

Радивоје Микић, Песма и значење Народна библиотека „Стефан Првовенчани“, Краљево, 2013.

Сви огледи у овој књизи у свом подтексту имају питање зашто читамо песме, и сви се заснивају на уверењу које је изнео један песник казавши да се стихови пишу да би се рекло више него што је у прози могуће. Отуда огледи имају јединствену подлогу – сви желе да покажу различите видове употребе песничког језика, претварајући семантички аспект песничког дела у главног јунака ове књиге. Међу песницима о чијем делу пише овај врсни зналац и теоретичар књижевности су и Владислав Петковић Дис, Љубомир Симовић, Петар Пајић, Матија Бећковић, Братислав Милановић…

Момо Капор, Сентиментални пртљаг Српска књижевна задруга, Београд, 2013.

„Још на свом прелазу из новинарства у књижевност, Момо Капор је почео да даје интервјуе – новинама и часописима. У њима је одговарао на питања дневна и трајна: сликарства, књижевности, друштва, политике, живота у свим његовим облицима.
У овој књизи налази се 46 интервјуа које је дао од 1970. до 1990. године – највише у Загребу и Београду. У њима зрачи његов аутентични, духовити и мудри дух.
43 аутора-новинара, 31 новине.
Књига са албумом Моминих фотографија из оног доба.
Књига која се чита у целини, као роман, као хроника једног непоновљивог времена.“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *