Trinaest godina na bespuću

Milorad Vučelić, glavni urednik

Navršava se punih trinaest godina kako je Srbija odlučila da izađe iz istorije i zakorači na stranputicu tranzicije, evroatlantskih integracija, dobrovoljne kolonizacije, predaje teritorija i pristajanja na prividno demokratske, a u suštini marionetske vlade. Dešavalo se da na ovim bespućima bude i ponekog valjanog i dobrog poteza zastoja ili pokušaja izlaska na pravi put ali u suštini se od osnovnog ideološkog obrasca i političke matrice nije odstupalo. Propušteno vreme i skretanje s puta se brzo i sa naknadnim novim  žutim ludačkim ubrzanjima „popravljalo“ i stoga nema naročite potrebe da se posebno bavimo kratkotrajnim a svetlim izuzecima. Jednostavno rečeno – EU nema alternativu. I ne pitamo šta nas to košta.

Kada smo već kod periodizacija pomenutog vremena zanimljiv je pristup predsednika Tomislava Nikolića tom problemu. On, naime, smatra da se moraju procesuirati svi odgovorni posle 2003. godine. Posebna zanimljivost je u tome što se ovim pristupom iz kritičkog razmatranja izuzima sam osnov tranzicionog upropašćavanja srpskog društva i privrede, ustanovljen Zakonom o privatizaciji iz 2001. i onim poznatim poštenim privatizacionim modelom: tri šećerane za dva evra ili obratno. Zanimljivo je i to što je u ovakvoj periodizaciji potpuno pošteđena vlada Zorana Đinđića te se počeci pogubne politike svaljuju na vladu Vojislava Koštunice. Uzgred budi rečeno, bilo kome to pravo ili ne, bez pomoći tog istog Vojislava Koštunice i njegove otvorene podrške Nikolić ne bi ni bio izabran za predsednika. Ali to je bilo davno, pre skoro godinu dana, i ko se toga još seća.

Biće da se Nikolić drži one Aristotelove: Drag mi je Platon ali mi je draža istina. Radi te i takve istine valjda je i došlo do toga da u novinama osvane informacija da će u policiju, na saslušanje zbog neke privatizacije, biti pozvan upravo Vojislav Koštunica! Izgleda da je neko, svesno ili nesvesno, rešio da borbu protiv korupcije počne da dovodi do apsurdne neuverljivosti.

Na loto tiketu srpskih vlasti, dakle, nema nijednog pogotka. Nije malo umeće kupovati redovno, od izvlačenja do izvlačenja, loz i svaki put izvući premiju i dobitak za tuđu odnosno protivničku korist. Takvih igrača igara na sreću nije bivalo. Baš kao što i nije bivalo da politička elita svakodnevno ističe kako je ovo najteža situacija u kojoj smo se ikada našli.

[restrictedarea]

To nije tačno. Ovo je najmanje teška situacija od svih teških situacija u kojima su se nalazili srpski narod i njegova država. Bilo je mnogo, mnogo težih iskušenja, ali je bilo znatno sposobnijih političara, državnika i intelektualaca koji su znali da na pravi način odgovore na izazove vremena. I nikome od njih nije padalo na pamet da svoje uspehe svakodnevno proglašavaju istorijskim pobedama. Danas se prihvatanje svakog miga poslednjeg zapadnog činovnika i svakog mizernog i ponižavajućeg nalaza poput poslednjeg izveštaja evropskih komesara, proglašava  istorijskom pobedom srpskog naroda. Niko se nikada među Srbima ovoliko otvoreno nije rugao srpskom narodu.

Nema u komesarskom izveštaju Evropske komisije ničega što bi bilo u srpskom interesu, što rečito  inače pojašnjava tekst „Komesarska uprava“ Nikole Vrzića u ovom broju „Pečata“.

Ali, vratimo se igrama na sreću i tomboli: Kada ti Hrvati satru i proteraju na stotine hiljada sunarodnika ti uz malo gunđanje priznaš da si zločinac i prihvatiš održavanje neke međunarodne donatorske konferencije znajući da se ona nikada neće održati.

Onda Hrvatima prodaš još malo zemlje, fabrika i maloprodajne lance i kupiš novi loz i izvučeš dobitak kojim te Hrvatska optuži za genocid pred Međunarodnim sudom pravde. Privatizuješ i prodaš u bescenje to što stigneš da bi kupio novu srećku a to malo pojačaš troškom za podizanje kontratužbe pred tim istim sudom, pokazujući da ni sam ne veruješ u nju. Preklinješ, kupujući novu srećku, one koji su te tužili da povuku tužbu.  Ubrzano kreneš sa novim izvinjavanjima Hrvatskoj i oglasiš pred celim svetom da ti s njom i nemaš nikakvih spornih pitanja a da bi ona što lakše ušla u EU. I tada uzmeš novi loz očekivanja da će te ona podržati da se i ti što pre dočepaš pregovora za ulazak u EU… I tako redom.

A onda padneš na kolena pred hrvatskim cigaretama! Malo je Briselu i celoj EU što si spreman da predaš Kosovo Šiptarima i okupatorima nego moraš da prihvatiš i povlašćeni uvoz hrvatskih cigareta! Moraš da pobrkaš hrvatske cigarete, Jasenovac i Kosovo i da prihvatiš da su za Brisel važnije hrvatske cigarete od dela srpske državne teritorije koje se dobrovoljno i protivustavno odričeš. I ti i pored svega toga srljaš u takvu EU. Bruka i sramota!

Doduše, jeste da ćemo mi na taj način slomiti našu domaću proizvodnju duvana i duvansku industriju pa i naneti štetu nekim velikim stranim kompanijama koje odavno rade u Srbiji, ali ćemo zato biti obeštećeni preko veće izvozne kvote šećera. Što izgubi država, dobiće Kole, i opet dobro. Strane duvanske kompanije će biti, kao i do sada, zaštićene akciznom politikom, a na štetu države, valjda u sklopu novih mera spasavanja srpske privrede. Naravno da će teško biti oštećen srpski budžet ali ćemo to nadoknaditi nekim novim opterećenjem građana. A što i ne bismo, kada smo zbog primenjivanja SSP-a proteklih godina izgubili koju stotinu miliona.

Srbi se često, a naročito od drugosrbijanaca, izvrgavaju ruglu zbog neosnovanog veličanja svoje izuzetnosti i jedinstvenosti. Nije odavno bilo bolje prilike da se ova teza dokaže od promocije novih ekonomskih mera ali kritika je  izostala. Nema nijedne zemlje na svetu kojoj su mere Međunarodnog monetarnog fonda pomogle da izađe iz krize i ozdravi svoju ekonomiju. To već decenijama i nije zadatak MMF-a. To je lako proveriti. Ali u Srbiji, i samo u Srbiji, veruje se da će ta receptura pomoći da imamo uspešnu ekonomiju. Ima li boljeg i većeg dokaza o srpskoj samozaljubljenosti i veri u svoju posebnost od ovoga?

Neko će prigovoriti pitanjem: pa zar ne treba ništa raditi? Naravno da treba mnogo toga raditi ali ne ovo što se sada radi. Umesto da se još pre godinu dana, a i sada, smene rukovodstva onih javnih preduzeća koja prave ubitačne gubitke ili uništavaju farmaceutske fabrike, ukine bezbroj agencija koje ničemu ne služe, da se prekine enormno finansiranje takozvanih nevladinih organizacija i bacanje para na obezbeđivanje parada ponosa i sličnih manifestacija, da se otpusti sve ono što je po osnovu političke protekcije i bez kvalifikacija pozapošljavano po državnoj i opštinskoj administraciji, opšta povika se diže na potrošnju u javnom sektoru a da se pritom namerno zamagljuje da se u tom javnom sektoru nalaze i rudari ( pa i ovi tragično poginuli pre neki dan) i monteri i razni majstori koji održavaju instalacije na telekomunikacijama, rekama, dalekovodima…

Namerno se otvara prava neselektivna baražna vatra na javni sektor da bi se pripremila prodaja javnih dobara, a pre svega Telekoma, Pošte a odmah zatim i EPS-a. Kako to da je neophodno prodati pomenuta preduzeća koja u poslednjih godinu dana posluju sa značajnim profitima, kao što su Telekom i Pošta, prethodno ne promeniti nešto u Srbijagasu,  ili u poslednjih godinu dana u sistematski upropašćavanom Dunav osiguranju. Zar nisu vlada i ministri  krivi što odavno nisu smenili one koji na loš način upravljaju javnim dobrima i državnom imovinom. Nekom naivnijem posmatraču bi izgledalo kao da su srpski ministri posle godinu i po dana otkrili da postoji ekonomija. Ali, nije samo o tome reč. Ministri predano rade na tome da dokažu kako je država nesposobna da upravlja preduzećima ne bi li ih što pre prodali svojim strancima. O domaćem kapitalu i nekoj njegovoj aktivnosti ili okupljanju u neke konzorcijume koji bi se respektabilno mogli pojavljivati na međunarodno regulisanim tenderima, nema ni govora.

Zla namera naročito je proteklih godina vidljiva u građevinskoj industriji. Ministri i vlade ih upropaste neplaćanjem dugova pa ih tako onesposobe da se uopšte pojave kao nosioci nekog posla, a posao u Srbiji onda dobijaju strana preduzeća, poput Alpine. Takve strane firme, sa lažnim referencama, dobijaju kod nas veliki posao, a uzimaju naše domaće firme kao jeftine podizvođače. Potom takve strane firme bankrotiraju i upropaste i državne projekte i domaća preduzeća, a onda opet na scenu stupaju nova strana sumnjiva preduzeća koja će otići u stečaj na našu štetu i tako to ide do naše potpune propasti.

Srpskoj ekonomiji se ne može pomoći sricanjem ili deklamovanjem izanđalih i trećerazrednih neoliberalnih floskula. Oni koji su preokupirani beskrajnim promenama sopstvenog izgleda i citiranjem  izreka iz srednjoškolskog spomenara, ne mogu ni primetiti kako strane banke iz Srbije iznose po šest stotina miliona profita i, namećući ubitačne kamate, potpuno uništavaju preostalu domaću proizvodnju i mogući izvoz. U tom zatvorenom krugu raznih šifri i pojmova potpuno ispražnjenog smisla, redovno se i po pravilu zaboravlja na proizvodnju i zaposlenost.

I pored ogromne potrebe i želje da sve izađe na dobro tome se, trezveno gledajući, a na osnovu ponuđenog, ne možemo nadati. Dan jednostavno ne može biti noć i neophodno je to na vreme reći.

U triplim makazama  SSP-a, MMF-a i politike „po svaku cenu kandidatura za EU“ nemamo nikakve šanse da preteknemo. Ostajemo koliko sutra uz veliko ubrzanje bez Preševske doline i Vojvodine ako nastavimo da sledimo dosadašnju  politiku. Srbija će se takvom politikom vratiti u granice pre Berlinskog kongresa i onda se kao takva može koliko je volja modernizovati u europizirati. Ne može se besramnim i bestidnim uličarskim besprizornim dosetkama i budalastim doskočicama odgovarati na jasnu zapadnu  strategiju. Može se to u svim medijima samohvalisavo predstavljati kao veliko junaštvo, podvig i rezultat velike mudrosti ali će to biti ono što jeste i dobiće  zasluženo ime. Srbija zna i šta je okupacija i šta je kolaboracija i uvek je znala i znaće da na to da zasluženi odgovor.

Nije poslednjih godina bilo nijednog važnijeg poteza SPC a da nije potezana optužba da se Crkva meša u politički život. Ovoga puta, kada je patrijarh Irinej, i to u Pećkoj patrijaršiji gde mu je stolica, u ime Crkve pozvao Srbe na Kosovu da izađu na lokalne izbore, ta optužba o mešanju u politički život je izostala. Pored podrazumevajućeg odgovora, razlog treba pronaći i u tome što se drugosrbijanska inteligencija, sa svim svojim korifejima, ulizički i savetodavno okuplja oko rekonstruisane vlade,  naročito novog ministra kulture Ivana Tasovca, a sve namigujući na prvog potpredsednika Aleksandra Vučića. Zahvaljujući tome, zvanična politika Srbije sve više biva izvedenica svojevrsnog mutanta drugosrbijanske ideologije. Taj ideološki mutant sve više postaje osnov, inspiracija i opravdanje vladajuće politike u Srbiji. Nazdravlje!

Nekako nam pred izbore na Kosovu nedostaje rukovodstvo SANU. Pa neće valjda oni propustiti ovakvu priliku da se proslave?

Mnogo se kritika sručilo na Ustavni sud Srbije povodom njegovih odluka po ustavnim žalbama advokata koje se tiču ugrožavanja ljudskih prava i sloboda njihovih klijenata neosnovanim produžavanjima pritvora. Međutim, više je nego interesantno da niko u javnosti u svojim kritikama nije pomenuo da taj isti Ustavni sud ne nalazi za shodno da nešto odluči o tome da li su poznate zloglasne četiri uredbe Vlade Srbije u vezi sa Kosovom i sam Briselski sporazum u skladu s Ustavom Srbije. O tome u javnosti nema ni jedne jedine reči a još manje nekog prekora. Ako Srbija nije ustavna država i ako njen premijer kaže da je Ustav šarena laža i mrtvo slovo na papiru, kako onda iko može očekivati da se na nekoj pravno i granicama nedefinisanoj  teritoriji garantuju i poštuju prava čoveka i građanina.

Može li i ume li Srbija da se sa ovog tuđinskog bespuća vrati sebi? To je pitanje.

[/restrictedarea]

10 komentara

  1. Srbija nije nista odlucila.
    Srbija nije izasla iz istorije.
    2000-ta nam ima toliki znacaj, jer je deo nas, nase istorije.
    Kljukaju nas, a mi gutamo (cesto, rado), laz o revoluciji,
    oslobodjenju, i tolikom dostignucima visih vrednosti.
    Mi (ne iskljucujem sebe) smo dozvolili, da nam drugi pripreme
    nase, koji to vrlo uspesno rade a mi sanjamo buducnost.
    Nismo primecivali ni nervozu “gazde”, jer nas vodja, nikako da
    se premetne u onaj svet, a ni sto je ostalo, nije bilo lako
    pokositi. Da budu jos besnji, dosao nam je opet jedan, koji
    nikako da shvati sta se mora razoriti i ko mora biti krivac i
    sistematski unistavan, a da ne sme ni da pomene genocid.
    Trinaest je proslo, a mi jos slavimo (bar zvanicno) a cekamo
    novo slavlje (a, necemo dugo) da klicemo- “Danke NATO!”, sto si
    nas ubijao i razarao. Mala je cena ovog dostignuca!”
    Srboljub Savic

  2. Stiže šef Josipović u svoju koloniju Srbiju da naredi Nikoliću da ima da se puše rvatske cigarete bez carina, da srpska roba ne može u rvatske trgovine i da rvatska uvodi moratorij na ćirilicu dok god bude i jednog Srbina u rvatskoj. U isto vreme naređuje veća prava rvatima u Srbiji pravo na latinicu, šahovnice, himnu i ostalo mada ih je neuporedivo manje u Srbiji no Srba u rvatskoj. Tako radi ozbiljna država a kolonija Srbija je tu samo da ispunjava rvatske želje i prohteve postali smo dno dna kao narod i država.

  3. U pravuste za ovih trinaest godina, ali države Srbije nema 10godine Gos, Vučeliću.Onaj žuti kartel i ovaj bez boje i mirisa
    veće zlo nameće srpskoj naciji i državi nego pre njih. Vaši i
    ostalih u Pečatu jedo su svetla strana u našem štampanom izdanju.
    Ovi se okomili na DSS jer je jedini od stranaka pozvao Srbe da
    neizađu na Tačijeve izbore, to smeta NATO IMPERIJI i njihov pulenima.

  4. U SAD je već poodavno zaživeo običaj da se sa metkom u čelo dočekuje trgovački putnik, koji vam zakuca na vrata, prozor ili pokuša da naruši vašu intimu i mir porodičnog doma propadajući kroz dimnjak kamina, kao deda mraz. Prodavci magle, šibicari i prevaranti na kartama toliko su ojadili narod prodajući mu zjale i muda za bubrege, da su mnoge od njih domaćini ispratili na onaj svet i pre nego što su stigli da kažu dobar dan. Zato je ova profesija u Americi izumrla, kao što je opisano u čuvenom filmu „Smrt trgovačkog putnika“ sa Frederikom Merčom u glavnoj ulozi. Jednostavno, niko više nije hteo da se takvim riskantnim zanimanjem bavi. Vakuum koji je izumiranjem ove profesije stvoren morao je biti nekako popunjen i tako je nastala televizija, sa reklamama, kao najveće zlo modernih vremena, ali o tome nekom drugom prilikom. Srbija, koja je u vreme Karađorđa bila naprednija o Amerike, jer je ukinula ropstvo, doživela je, pre vremena i brzopleto skidajući sa sebe turski jaram, veliko privredno i civilizacijsko zaostajanje u odnosu na Ameriku. Taj zaostatak je pre jednog veka već iznosio oko šest decenija, da bi zahvaljući pregalačkom zalaganju Klentonove bande, a naročito srpske majke Bejker-Olbrajt i čuvarima njenog zaveta u Stejt Dipartmentu Srbija danas postala prvi indijanski rezervat na evropskom kontinentu. Vraćen u kameno doba, izopšten iz modernih trendova i duhovno zaostao, naš neuki svet i dalje dočekuje goste, kako zvane tako i nezvane na primitivan način, hlebom i solju, što na zapadu s pravom nailazi na podsmeh. A i kako da nam se ne smeju kad vide kako ih dočekujemo kao što je Montezuma ugostio Kortesa. Pre dva sata svi elektronski mediji su objavili vest da je Prvi Zamenik i Vršilac Svih Dužnosti u Srbiji u pratnji (strogo poslovnoj) predsednika vlade primio (poslovnu)delegaciju američke kompanije Gtech, koja je zainteresovana za ulaganja u igre na sreću u Srbiji. Ova kompanija je u ovoj oblasti svetski lider i u vladi su primljeni sa srdačnom predusretljivošću i toplinom, u atmosferi koja se može sresti i doživeti samo na paradi ponosa. Naša vlada je izrazila ushićenje zbog posete uvaženih lidera kladioničarske “ti će ga dobiješ” industrije i izražavajući servantsku spremnost za saradnju, za primer podaničkoj raji, koja idolopoklonički budno prati svaki njen uspeh, bezecovala u pretplati po jedan par lozova za svakog ministra ponaosob. Ne znam da li je ovo primer filozofije bede u kojoj se Srbija nalazi ili pak još jedan dokaz bede filozofije lidera koji ovu uništenu zemlju i napaćeni narod vode. Kada su u etničkom čišćenju i genocidu bez presedana u novijoj istoriji starosedeoci američkog kontinenta skoro sasvim istrebljeni, nekažnjeni zločinci su zaključili da im se više isplati da retke preživele ostave u životu u rezervatima kao zoološkim vrtovima. Nije im bilo dovoljno to što su ih ubijali i doveli do bede nego su na kraju od degradiranih potomaka nekadašnjih neustrašiih ratnika napravili turističke eksponate a holivudska industrija je zaradila milijarde predstavljajući svetu lažnu mitologiju osvajanja “divljeg zapada”. Danas, kad su vestern filmovi izašli iz mode, na preostalim indijancima zarađuju prodavci alkohola, droge i zaraženih vakcina… U tom lancu lešinara počasno mesto, tik do prodavaca pogrebne opreme, zauzimaju hohštapleri koji organizuju “igre na sreću”, koji umirućima oduzimaju poslednje što im je ostalo – nadu.

  5. “Divlji zapad”?
    Ah,da nam je bar kao na divljem zapadu,jer je tamo Cicolina “radila” u krevetu,a ne u Parlamentu…jer je tamo Oglasna Tabla (ondasnji tabloid),pokazivala glavusu nekog skota,sa cifrom ispod,i znao se red,jer je isti,po hvatanju,zavrsio u celiji…
    Danas Tabloidi objave glavusu nekog skota,sa cifrom ispod,koliko je ukrao…i nista.Na protiv,oce skot u vlast,ako vec nije…preti izborima?Valjda nama preti,kome li?
    Ako skota smenis,on zapreti-VRATICU SE?!
    Na tom Divljem Zapadu,kada uhvate skota,dovedu ga kod serifa,ovaj mu ocita ocenas,nabije skota u samicu,a pare stavi u drzavni trezor.
    Tada serif udje u bar,kao sampion,bez obezbedjenja,a ne kao ovi dabasnji…
    Danas,kod nas…kada uhvate skota,ili kada skot sam dodje…puste ga uz izvinjenje,a pare podele,skot i serif.Drzavi Sipak!

    Nego,ne bih o “samitu” Nikolic -MK Kostic (to je bio prvi javni kontakt novokomponavih kapitalista i novokomponovanih euronacionalista,posle izbora)…jer je jasno,zasto su se pred kamerama rukovali…Nesto bih drugo…
    Nikolic je u skandaloznom protokolu ,pri poseti Josipovica ,
    govoreci o medjusobnim tuzbama,rekao,”a sta ako se otkrije da smi svi gresili”…da su obe strane krive???Hoce da kaze…?

    A sta ako se nadje da je upravo Nikolic kriv?
    Kakav je to stav?Pa valjda se treba razjasniti,pa ako smo i mi gresili,da se vidi ko,gde i kada je gresio.
    Da li Nikolic hoce da se zataska,mozda i njegova uloga,u ratnom huskanju ,pa makar se nikada ne kaznio niko za za Bljesak,za Oluju…o Jasenovcu da i ne govorimo?
    Da li svi mi,nasa istorija,nasa sadasnjost i nasa buducnost,zavisi od pranja necije biografije?
    DA LI JE NAROD I DRZAVA,TAOC EVIDENTNIH GRESAKA U RANIJOJ POLITICI POJEDINIH CLANOVA IZ SADASNJEG RUKOVODSTVA?
    I taj treba da nam kaze,da to tako treba da bude?
    Umesto zakljucka,imam dve podrske,javno…jedna je hrvatskoj Vladi,da ne odustane od tuzbe i da se otkrije ko je sa srpske strane gresio,uz uslov,da Srbija nikako ne povuce svoju tuzbu…
    i druga je vehabiji Bilal Bosnicu iz zloglasnog Buzima u Cazinskoj Krajini,koji hriscanima u unsko-sanskom Kantonu nudi bezbednost i prosperitet,ako mu plate 10% od godisnje zarade.Cudno,neprihvatljivo,ali…
    To jeste nekoliko vekova u nazad,ali,gde je Srbija danas?
    Ako ovako nastavi cetnicki vojvoda Nikolic,sa laznom politikom laznog drzavnika,sa sitnosopstvenickom politikom…moj glas za predsednika Srbije bice upucen vehabiji Bilalu Bosnicu,jer ni jedan predsednicki kandidat,ni ovaj u funkciji,nije obecao smanjenje haraca, na (samo) 10% poreza na dobit ,(u Bosni je toliki,u Srbiji veci)…a pogotovo,niko nije hriscanima obezbedio sigurnost i prosperitet u Srbiji.Dakle i Srbima.
    I Srbi i hriscani su ugrozeni u Srbiji,jer vlast,samo sebe gleda.
    I svoje najmilije…

  6. Da ispravim grešku iz prolog članka ,tačno je ovih trinaest god,
    i onih devedeset je sto tri godine našeg lutanja. Ovaj sadpredsednik i ona dva prethodna nisu stvorili samostalnu državu
    Srbiju uvek je bila vazalna i poslušna šta joj kaže NATO IMPERIJA
    Čujemo kako ovaj u Gračanici viče daće Srbija da brani Srbe na
    Kosmetu ako izađu na Tačijeve izbore svašta izreče u prisustvu
    vladike na svetom mestu.Reče taj glsno govornik da svaki dolazak
    na KOSMET je hodočašće uredu ali nije rekao daje to deo Srbije i
    ako treba i vojnički ćemo braniti, vidimo celivo je ikonu pa to
    mi radimo i kad odemo u SVETU ANDREJU ili kada odemo u LIBERTVIL
    MANASTIR SVETOG SAVE ali znamo dasu ti manastiri u stranim državama nelažite više ovaj narod gospodo iz SNS+SPS znamo daste
    potpisali otdvojili SVETO KOSOVO od ostalog dela Srbije.

    • Ušli su u crkvu, izabrali Irineja kao svog kandidata, a ne po volji naroda i duha svetog.
      Perverzija se nameće kao stil života, milom ili silom,
      da bi bio in i prihvaćen od Gvida, unijata i globalista…

  7. samo istina

    Srbi kao narod su najodvratniji narod na planeti, nesložni, prodaju veru za večeru, pre će priklopiti Hrvatu ili Slovencu nego svom Srbinu, komšija mrzi umesto da pomaže komšiji, odrekli se Boga u ime komunizma i lažnog bratstva i jedinstva, svi pobegli sa sela u gradove , neće da rade, neće da rađaju, deca nemarna , bahata, neodgojena, roditelji rade za decu, alkohol, droga, prostitucija, nigde zdrave porodice i dece, bela kuga nas jede ali nije niti čudo jer smo kvarni i zli. Ako se narod okrene Bogu i crkvi odbaci materijalno i na prvo mesto stavi Boga, pa porodicu sa barem troje do petoro dece Srbija bi se mogla izvući, ali poznavajući neodgovornost našeg naroda teško nažalost.

  8. Koštunica na sud ?, to traže unijati i globalisti.
    Nikolić je poslušan, prava marioneta, a i mogli bi ga upitati za diplomu ili kako je došao na vlast, stoga radije odraditi nalog…

  9. prava istina

    Ko širi laži da su masoni pritisli Josipovića ne nego Nikolića i Srbiju. Srbija je ponižena potpisala je uvoz hrvatskih cigareta kao da je Hrvatska u CEFT-i a nije. Josipović je došao kao car u svoju koloniju,otišao je u Tavankut kod Subotice među Bunjevce da od njih pravi Hrvate, bez stida je pitao za njihova prava a naši niti beknuli o ćirilici , Srbima ili Vukovaru. Kao da smo hrvatska najbednija kolonija ko je tu ponižen zaključite sami.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *