Naprednjački rođendan

Foto SNS

Skupom u prepunoj Kombank areni Srpska napredna stranka proslavila je ovog ponedeljka pet godina postojanja i pokazala da se nalazi na vrhuncu moći. Arena je, naime, bila ispunjena – procene broja okupljenih variraju između 20 i čak 40 hiljada ljudi – uz još nekoliko hiljada pristalica SNS-a za koje unutar Arene nije bilo mesta. Bio je to politički skup kakav, što se broja okupljenih tiče, Srbija zadugo nije videla, a SNS je tako demonstrirala i svu uigranost partijske mašinerije koja – kako se Srbija bliži (ne)najavljenim vanrednim parlamentarnim izborima – protivnicima trenutno najveće partije u Srbiji ne ostavlja previše prostora za nadu u uspeh…
Ulazak Srbije u Evropsku uniju bio je jedna od osnovnih (političkih) poruka upućenih s rođendanske proslave SNS-a. „Naš cilj je“, rekao je predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić, „da Srbija 2020. postane punopravni član Evropske unije i mi ćemo taj cilj da ostvarimo. I kada mi to kažemo, za razliku od nekih drugih, mi to i ostvarimo.“ Što se ostalih ciljeva SNS-a tiče, prema Vučiću, tu su i „ključna tri cilja – ekonomija, ekonomija i ekonomija. Napredak i ozdravljenje srpske privrede. Stvaranje privrednog ambijenta, dovođenje investitora i nova radna mesta… Naša je obaveza da povećamo i fiskalnu disciplinu. Stvorićemo stabilan temelj za razvoj preduzetništva, bez toga nema pravde, nema napretka i budućnosti… Pojednostavićemo procedure za dobijanje dozvola, priprema se zakon koji će podržati osnivanje kancelarije za brze odgovore.“
Osvrćući se na period u kome je osnivana Srpska napredna stranka, Vučić je rekao: „Mi smo pre pet godina postavili sebi težak zadatak. Tada nismo bili svesni gde će nas put odvesti, ali delili smo veru i odlučnost. Znali smo da su Srbiji potrebne promene. Zajedno smo uspeli da narodu vratimo poverenje. Govorili smo građanima istinu u lice, ma koliko nas to koštalo. Kada sam pre pet godina govorio gde ćemo biti, mnogi od vas mi nisu verovali. SNS je rođena iz potrebe Srbije da preživi, nismo se okupili da slavimo.“
Pre aktuelnog predsednika SNS-a, Areni se obratio osnivač i prvi predsednik stranke, aktuelni predsednik Srbije Tomislav Nikolić: „Ko je prvi rekao ‚koga nema, bez njega se može‘ – nije znao za vas i mene. Ja ne bih mogao bez vas kao što otac ne može bez dece. U mojim ste mislima, moja briga i zebnja, radost i ljubav, bez vas bih bio usamljen kao bor na kamenu.“ Uz naglašene pohvale na račun svog naslednika na čelu partije, Nikolić je upozorio: „Uspeh ne treba da vas uljuljka, ne dozvolite sebi da se opustite. Današnji uspeh sutra mora da bude još veći. Sada treba raditi još više, da građani žive bolje, uhvatiti se ukoštac s problemima i naći rešenje. Ako nećete vi, nema ko. Uvek se preispitujte. Upoređujte se samo s boljima. Ne upadajte u zamku svoje sopstvene veličine. Ponosan sam na sve vas, na Aleksandra Vučića koji vodi Srbiju napred, uprkos šibanju vetrova sa svih strana. Vetrova onih koji su uništili Srbiju, vetrova koji su ušli u sve pore, pa i u neke ovde među vama. Ali neće nas pokolebati.“

6 komentara

  1. Da se ne zaboravi, Milosevic je takve skupove organizovao na uscu, pa bi sta bi… Ima i onih koji se sa ovima znaju i kada su isli u izlizanim cipelama.

  2. U vezi izvinjenja “svim njegovim ljudima… preko 20 000…”
    Nepotrebna su patetična izvinjenja. Možda je mnogo zanimljivija cifra koliko je sve to koštalo, ko je to platio, čijim parama, koliko ih je zbog toga ostalo gladno. Do najsitnijeg detalja.
    Pa onda odgovor na pravo pitanje
    Zašto kao bubašvabe u mračnoj areni? Zašto ne na otvorenom? Bez poziva, besplatnih prevoza, bez sendviča… bez prisile, da se suoči sa većinom koja misli drugačije. Da otrpi zvižduke, da javno otrpi bes gomile i da pitanja čita sa transparenata. Zašto nije na K i M da okupi tamo 20000?
    SNS je definitivno propao ovim pozorišnim skupom.
    Ako moje reagovanje prođe na redu je internrt koordinator SNSa.
    Molim, ne pritiskajte crveni dugmad sa palcem na dole već mi odogorite na ovih nekoliko jednostavnih pitanja. Ne zanimaju me priče o rejtingu.

  3. Postojali su organizatori koji su dobili po petsto dinara za svakog dovucenog sa ulice.

  4. Zamenom teza nam je uvaljen faličan model demokratije.
    Niko, niko na političkoj sceni ne može da kaže drugo mišljenje osim dozvoljenog, tako da se oko iste ideje tuku raznolika braća.
    onda onaj koji skupi više batinaša pobeđuje.
    ali u cara trajana kozije uši, arogancija ignorancije uvek propusti ponekoga koji govori istinu.

  5. Moje komšije, penzosi, su dobili po hiljadarku. Bus ih je odvezao i dovezao, sa sve balonima i cvećem… Otužno, da odvratnije i nije moglo da bude… Pitao sam ih, koliko im je Sloba svojevremeno plaćao, kad su i njemu išli na režirano poklonjenje… samo su spustili glavu i ćutke mi okrenuli leđa. Sada me izbegavaju… Ne marim, gadim se takvih idolopoklonika… Pitam se samo, kakav će izgovor da nađu, kada “račun” koji nam je ova novokomponovana oligarhija napravila, stigne na “naplatu”?

  6. Čudo, čitam plaćali penzosima, RUŽNO ZVUČI TO PENZOSI, a meni niko nije ponudio. I ja bih za manje išla da vidim prestonicu, dobijem
    sendvič, a nije me ni Sloba plaćao, a išla bih i džabe, kad sad vidim ovu ludu kuću, eh, Sloba, Sloba, Sloba počivao u miru….
    Prevarili ga za izbore i doveli, ma znate već šta i koga, da se ne ponavljam,a sad? I dalje ga spominju, a bio je za ove misaona imenica.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *