Meštani Ljiga odbranili Reu Matijević

LJIG – Rea Matijević nije danas predata ocu Robertu, državljaninu Hrvatske, nakon što su meštani Ljiga napravili “živi zid” oko zgrade Centra za socijalni rad i višesatnim protestom sprečili odvođenje devojčice.

Protest građana, koji je počeo jutros ispred Centra za socijalni rad, završen je oko 15 časova, bez incidenata.

Odlukom Višeg suda u Valjevu, Rea je danas trebala da bude predata ocu Robertu, jer majka Nataša, s kojom vodi brakorazvodnu parnicu, prema njegovim tvrdnjama, nije dozvoljavala da je viđa.

Rein otac se, prema tvrdnjama očevidača, pojavio u policijskoj stanici kako bi se izvršila bezbedonosna procena njegovog dolaska u Centar za socijalni rad, gde kasnije nije došao, dok se Nataša i Rea nisu pojavile u toj ustanovi.

Kako Tanjug saznaje, sudija u ovom postupku, Milutin Ilić jutros oko 8 časova izdao je nalog za ponalaženje i privođenje majke, iako je dete tek u 12 sati trebalo da bude predato ocu.

Građani Ljiga su ogorčeni zbog ovakve sudske odlke i ističu da i ubuduće neće dozvoliti njeno sprovođenje.

Centar za socijalni rad dobio je 3. oktobra od Osnovnog suda u Valjevu zaključak o izvršenju po kojem je Nataša Matijević bila duža da suprugu preda maloletnu Reu, rekao je Tanjugu direktor centra Milan Jovanović.

On je dodao da Centar ima instrukcije od Ministarstva za rad i socijalnu politiku o postupanju organa starateljstva, konkretno psihologa, koji je razgovarao sa majkom i pokušao da pripremi dete, međutim, majka se nije pojavila, pa neće biti ni realizovano.

Prema njegovim rečima, Centar je danas samo imao asistirajuću ulogu u ovom slučaju, dok je psiholog trebalo da proceni situaciju da li je bilo moguće izvršiti sudsku odluku bez traumatičkih iskustava za dete.
“Psiholog je bio angažovan od momenta kada smo dobili zaključak iz suda, ali i socijalna radnica, tako da u predmetu Matijević imamo dosta činjenica”, rekao je Jovanović, ističući da procene psihologa ne mogu biti iznete u javnost jer se radi o malom detetu.

Na pitanje da li bi psiholog Centra doneo odluku, odnosno procenu da dete treba da ostane sa majkom do okončanja brakorazvodne parnice, budući da je njoj trenutno pripalo starateljstvo do okonačanja postupka,Jovanović je rekao da je Rea bila adaptirana na sredinu u kojoj je provela dve i po godine.

“Dete je naviklo na sve uslove ove sredine”, naglasio je Jovanović i dodao da što se tiče daljeg postupka, Centar nema nikakve ingerencije, osim da izveštaje dostavi sudu ili nekom drugom organu.

“U određenim situacijama može se postaviti staratelj deteta, ali u ovom postupku to nije potrebno”, naveo je on.

Sudija Ilić u ovom postupku, međutim nije kontaktirao psiholga Centra za socijani rad,u postupku konvencije o građansko pravnim apektima međunarodne otmice dece, na koju se inače, pozvao otac, Robert Matijević.

On danas nije bio dostupan za medije tako da je bilo nemoguće dobiti njegovu izjavu.
Meštani Ljiga blokirali su pre dva dana Ibarsku magistralu u znak podrške sugrađanki Nataši Matijević.

Nataša Matijević je pre tri godine došla iz Zagreba sa kćerkom Reom, jer je tamo bila u sigurnoj kući, pošto su obe bile žrtve zlostavljanja.

Ona se posle dvomešecnog boravka u sigurnoj kući vratila kod svojih roditelja u Srbiju, jer u Hrvatskoj nema gde da živi, niti ima mogućnosti da obezbedi egzistenciju.

Jedan komentar

  1. Ovo moze da se desi samo u Srbiji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *