Evropski zvaničnici iskreno kažu da ih se ne tiču prava srpske manjine

Ratko Paić

U vremenskom razmaku od samo desetak dana, Evropska unija i njeni visoki zvaničnici ispoljili su očiglednu nedoslednost i pokazali da nemaju jednake standarde, a sve to se videlo na primeru dešavanja u dve susedne balkanske zemlje – u Srbiji, gde je trebalo da se održi gej parada manjinske populacije, i u Hrvatskoj, gde je trebalo da budu postavljene table na jeziku i pismu srpske nacionalne manjine.

Dakle, iako se u oba slučaja radi o proklamovanoj evropskoj vrednosti zaštite manjinskih prava, čini se da Evropa ipak selektivno bira koje manjine imaju pravo na zaštitu i dostojanstvo, a kojima se to pravo prećutno uskraćuje. Radi se o tome da su visoki evropski zvaničnici beskompromisno stali u zaštitu gej parade koja je trebalo da bude održana u Beogradu krajem prošlog meseca, ali kada je u pitanju zaštita osnovnih manjinskih prava srpske zajednice u Hrvatskoj, onda je takva podrška Evropske unije potpuno izostala, a činovnici iz Brisela su naglašeno ostali ravnodušni prema talasu nasilja koji se ovih dana sprovodi prema srpskom jeziku i ćirilici.

Podsetimo, na „Paradi ponosa“ koja je održana 2010. godine u Beogradu, na njenom čelu se nalazio i tadašnji šef delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer, koji je tom prilikom izjavio da je bitno „da se na taj način pokaže da u Srbiji postoji sistem vrednosti u kome nema mesta diskriminaciji.“ Takođe, tu paradu su podržali i drugi visoki predstavnici Evropske unije, a učesnicima parade se tada priključila i američka ambasadorka u Srbiji, da bi svi oni zajedno svojim ličnim prisustvom javno demonstrirali koliko im je stalo da se parada održi.

Osim toga, celi niz evropskih ambasadora u Srbiji se pismeno oglasio u znak zaštite pomenutim manjinskim pravima, a švedska ministarka za evropske poslove Brigita Ulson, koja je pre desetak dana specijalno radi gej parade doputovala u Beograd, sa namerom da i sama učestvuje u njoj, rekla je da„Parada ponosa predstavlja važan lakmus test da li jedna država poštuje principe demokratije i slobode.“

Međutim, kako se moglo videti samo malo kasnije, kada je najmlađu članicu Evropske unije zadesio pravi talas netrpeljivosti prema zagarantovanom pravu jedne nacionalne manjine, i kada su table na ćirilici jedna za drugom razbijane u Vukovaru, a zatim na kulturnoj instituciji u Zagrebu, pa onda i u Vojniću, Udbini i u okolini Šibenika, onda se nažalost iz pravca Brisela nije mogao čuti skoro nikakav glas podrške manjinskim pravima, iako se to nasilje dešava unutar samih granica Evropske unije.

Štaviše, pre nekoliko dana je portparol Direktorata za obrazovanje, kulturu i multijezičnost EU Denis Abot doslovno izjavio da se Evropa neće u to mešati, jer po njegovim rečima – „poštovanje kulturne raznovrsnosti i prava manjina predstavljaju temeljne odrednice dokumenta EU, ali jurisdikciju u tim stvarima imaju zemlje članice. On je na kraju svog osvrta izričito ponovio da se Evropska unija neće mešati u takve sporove u Hrvatskoj.

Prema tome, ako se uzme u obzir da su evropski zvaničnici naglašavali da Srbija, koja nije čak ni blizu članstva u Evropskoj uniji, mora dosledno da poštuje manjinska prava, i da su lično predvodili gej paradu – onda bi se najmanje moglo očekivati da će sa istim takvim entuzijazmom da brane i manjinska prava u jednoj njenoj članici.

To konkretno znači da bi bilo najlogičnije da sada visoki zvaničnici Evropske unije lično prisustvuju postavljanju ćiriličnih tabli širom Hrvatske, kao što su prisustvovali na beogradskoj „Paradi ponosa“ 2010.g., a to su hteli i ove godine. Tek tada bi pokazali da proklamovane evropske vrednosti jednako važe za sve. Ali nažalost, kako reče Denis Abot, zvanični predstavnik evropskog Direktorata za obrazovanje, kulturu i multijezičnost, njih se ostvarenje srpskih manjinskih prava na teritoriji Evropske unije ne tiče. Ako ništa drugo – barem je bio iskren.

Glas Rusije

2 komentara

  1. To sto su Srbi nacionalna manjina u hrvatskoj, bosni,kosovu, makedoniji i crnoj gori krivi su samo Srbi i to oni iz Srbije. Mozda gresim, mozda to i nisu srbi??? Satanizam je to.

  2. @ Gos, Gogljevac krivcu su oni koji su ukinuli Kraljevinu Srbiju.
    Srbi su bili većina u: Zapadnoj Slavoniji,Baniji, Kordunu,Lici
    Bosna i Hercegovina,Njegoševoj Crnoj Gori i naposletku Staroj
    Srbiji i SRPSKOM VOJVODSTVU. Nestankom Kraljevine Srbije mi
    nestajemo i kao nacija i jezik srpski dobija DVO IME.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *