Putin:Kongres SAD nema prava da odobri primenu sile bez SBUN

MOSKVA – Američki Kongres nema prava da odobrava primenu sile protiv Sirije bez odluke Saveta bezbednosti UN, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin.

Legitimizacija agresije izvan okvira Saveta bezbednosti UN je “u načelu nedopustiva”, naglasio je ruski predsednik.
“U međunarodnom pravu kongres nijedne zemlje ne može da odobri takve stvari. Ono što oni odobravaju – odobravaju agresiju, jer sve što je izvan SB UN, to je agresija”, rekao je Putin, dodajući da to ne bi bila agresija u slučaju samoodbrane.
“Međutim, Sirija, kao što je poznato, ne napada SAD, zato se o samoodbrani ne radi”, rekao je šef ruske države.
“I mi smo se sada, znači, prikovali za TV ekrane i čekamo – da li će biti dozvole ili neće. Međutim, treba govoriti o nečemu drugom – o tome da je u principu (to) nedopustivo”, zaključio je Putin.

Ruski predsednik je takođe istakao da američke vlasti pri razmatranju pitanja primene sile u Siriji u Kongresu lažu kada govore da američki udari neće dovesti do jačanja pozicija Al-kaide u toj zemlji, kao i kada tvrde da Al-kaide u Siriji nema.
“Lažu, naravno, ružno. Gledao sam debate u Kongresu. Kongresmen pita gospodina (američkog državnog sekretara Džona) Kerija: Ima li Al-kaide? Kažu da će oni ojačati? Kaže: ne, govorimo odgovorno da ih nema”, rekao je Putin na sednici nacionalnog Saveta za ljudska prava.

Pritom je rekao da je glavni borbeni lanac koji ratuje na strani opozicije u Siriji filijala Al-kaide, Džebhat al-nusra.
“I oni znaju za to. Laže, a zna da laže, i to je tužno”, rekao je ruski predsednik, preneo je Itar-Tas s.

Ranije je Putin u intervjuu Prvom kanalu ruske TV i agenciji AP rekao da ne isključuje saglašavanje Rusije sa vojnom operacijom u Siriji, ali “isključivo u okviru aktuelnog međunarodnog sistema, pravila i međunarodnog prava”.
“Smatramo da je minimum potrebno dočekati rezultate istrage koju je sprovela komisija inspektora UN. Međutim, nemamo podatke o tome da su hemijska sredstva – još se ne zna da li je to hemijsko oružje ili jednostavno hemijski štetne materije, upotrebila baš sirijska zvanična vladina armija”, rekao je Putin.

Predsednik Rusije je rekao na sednici da je spreman da podrži kontakte između ruskih i američkih aktivista za zaštitu ljudskih prava kada je reč o situaciji u Siriji, ali sumnja da će to omogućiti sprečavanje “pokolja”.
“Kontakti će, naravno, biti korisni, istina ja ne mislim da će to imati potreban efekat, ali je u svakom slučaju savest čista, da smo učinili sve što zavisi od nas kako bismo sprečili taj pokolj”, rekao je Putin.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *