Обични Американци су за Путинов план о Сирији

После чланка Владимира Путина објављеног у листу The New York Times код 80% Американаца се побољшао однос према Русији. Становници САД су подржали руског председника у мирном регулисању сиријског конфликта. О овоме се може судити на основу коментара интернет-корисника које су оставили у друштвеним мрежама.

Чланак Владимира Путина је изазвао масу дискусија међу грађанима САД. Судећи по коментарима на интернету већина америчких корисника подржава став Русије и Владимира Путина у вези с учествовањем САД у сиријском конфликту. Коментари се углавном понављају. Ево само неких од њих који се могу прочитати на фејсбуку.

(https://www.facebook.com/ adam.sierz/posts/ 10201931408590264 )

„Занимљиво је сазнати да Путин за заштиту Америке чини више него наша сопствена влада. Скидам Вам капу, Путине.“

(https://www.facebook.com/ joshua.tackett.7798/posts/ 10201912807412859)

„Ево, тако је Путин окончао Обамин рат. Путин који је бивши сарадник КГБ спречио је добитника Нобелове награде за мир да започне рат у којем би погинуло на хиљаде људи. Занимљив случај, зар не?“

(https://www.facebook.com/ joyce.harris.35/posts/ 10201096769838636 )

„Што више читам и слушам о Путину тим је јачи утисак који оставља на мене.“

(https://www.facebook.com/ stephen.witmer.1/posts/ 628494002561)

„Знате коме реално верујем? Момку чистих намера и с јасним схватањем морала. Ономе ко се стварно брине за срећу Америчких Држава – Владимиру Путину!“

У чланку који је био објављену четвртак шеф руске државе се директно обратио америчком народу и објаснио је да нико не сумња у то да је у Сирији примењен отровни гас. Међутим, постоје све основе да се сматра да га није употребила војска владе, већ да су то учиниле снаге опозиције. Терористи су предузели овај корак како би изазвали интервенцију у земљи. Удар Вашингтона ће довести до великог броја невиних жртава. И само одустајање од војне операције ће помоћи да се спасу животи Сиријаца и да се учврсти међусобно поверење у међународним односима, каже се у чланку. Већина Американаца дели мишљење руског председника, истиче политиколог, потпредседник Центра за моделовање стратешког развоја Григорије Трофимчук.

Путинов чланак у New York Times је утицао на ситуацију – створио је могућност за то да Американци не нанесу ударац Сирији. Чланак је звучао занимљиво, убедљиво. Притом су у њему поменути крајње важни моменти. Један од њих је о изузетности америчке нације. Све ове ствари заједно су имале одређеног утицаја на америчко друштво.

Широк одјек у јавности САД изазвала је и изјава Владимира Путина о томе да су сви народи једнаки и да у међународним односима нема претензија на искључивост. Амерички интернет-корисници су се с тим сложили. Ево само једног од коментара: „Путин је у праву – нисмо „изузетни“. То је једноставо Обамина пропаганда која нас одваја од народа из осталог света. Треба да будемо свесни да смо сви међусобно повезани и јединствени.“

Чланак се није свидео једино америчким политичарима. Сенатор-републиканац, представник државе Аризоне, Џон Мекејн је чланак руског председника назвао „увредом интелекта свих Американаца“. Истина, сами Американци нису тог мишљења, истиче главни уредник портала „Тера Америка“ Борис Межујев:

Има много добронамерних оцена, и то од људи од којих се то није очекивало. Доналд Трамп је, на пример, неочекивано изразио симпатије о овом чланку. Русија има права да тако говори зато што је учинила нешто реално како би спречила војни сукоб, а што је главно, извела је америчку политику из ћорсокака. Обама није знао шта да ради.

Након што је Русија предложила план о предаји сиријског хемијског оружја под контролу међународне заједнице појавиле су се реалне шансе да САД не бомбардује Дамаск. Желели бисмо да верујемо да ће америчке власти искорисити ову могућност.

Глас Русије

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *