Festival „Momin krug”

Festival MOMIN KRUG, treći po redu, svojevrstan omaž stvaralaštvu Mome Kapora koji organizuje Zadužbina „Momo Kapor“, održaće se u petak i subotu – 6. i 7. septembra 2013. godine. Šetnja Kaporovim tragom po Beogradu, predstava, Kaporov video zapis sa Ade, likovna kolonija za decu, samo su neki od programa u kojima će posetioci festivala moći da uživaju tokom dva dana početkom septembra. Prvi dan festivala završiće se nastupom „Bajage i instruktora“.
„Beogradski jednako kaporovski“, kao osnovna tema festivala, inspirisala je ključni programski segment ovogodišnjeg MOMINOG KRUGA – vodič kroz Beograd simboličnog naziva „Gluvarenje sa Kaporom“ koji se održava – 7. septembra. Prateći vidljive i nevidljive tragove koje je Kapor ostavljao pišući i provodeći vreme na mnogim adresama, ostavljajući svojim životom i delima priču koliko o sebi, toliko i o duhu Beograda, dolazi se do teme festivala. Pored Ade, koja i dalje predstavlja ključnu tačku ove manifestacije i Kaporovu nezaobilaznu inspiraciju, ove godine poklanja se posebna pažnja Neimaru – kraju u kojem je odrastao i gde je proveo poslednje godine života. Drugi dan festivala i ovog dela programa počinje otkrivanjem spomen-ploče koju je obezbedila Opština Vračar, na kući u kojoj je živeo i gde se danas nalazi Zadužbina, a završava se u kultnoj „Konobi“ u Braničevskoj. Na taj način, početak i kraj ove promo ture za predstavnike medija, simbolično kao i Momin život su na Neimaru. U međuprostoru, krećući se od početne do krajnje tačke Kaporovim tragom kroz Beograd, Mirjana Bobić-Mojsilović čitajući i pričajući njegove priče otkrivaće prepoznatljiv Kaporov svet. Zamišljen kao buduća stalna tura koja će se odvijati tokom godine, novoustanovljeni vodič kroz Beograd koji je koncipirala Zadužbina u saradnji sa Turističkom organizacijom Beograda, biće nezaobilazna adresa na kulturnoj mapi grada.
Zadužbina „Momo Kapor“ sa ponosom ističe da je ova kulturna manifestacija besplatna za sve posetioce, a detaljan program i satnica MOMINOG KRUGA
se nalazi na veb adresi 
„www.zaduzbinamomokapor.rs“. 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *