Čekajući deveti septembar

Piše Zoran Milošević

Administracija američkog predsednika, lobirajući za podršku Kongresa za napad na Siriju, ostvarila je uspeh: u Senatu je Komitet za međunarodna pitanja SAD-a usaglasio tekst Rezolucije kojim se predsedniku odobrava „pravo da 60 dana napada Siriju, ali i da prema potrebi automatski taj rok produži za još 30 dana“

Predsednik SAD-a Barak Obama zatražio je da Kongres odobri da naredi napad na Siriju zbog navodne primene hemijskog oružja. Predsednik Kongresa SAD-a, republikanac Džon Bajner, izjavio je da podržava predlog predsednika SAD-a da napadne Siriju. No, kako prenosi agencija „Rojters“, rasprava o zahtevu predsednika Kongresu da odobri napad na Siriju započeće 9. septembra. Američki političari smatraju da ukoliko Kongres podrži predsednika njegove pozicije kao glavnokomandujućeg oružanim snagama postaju jače.

Administracija američkog predsednika uveliko lobira da dobije podršku Kongresa za napad na Siriju. Na tom putu ostvaren je uspeh, jer je u Senatu Komitet za međunarodna pitanja SAD-a usaglasio tekst Rezolucije o napadu na Siriju. Prema tom dokumentu Obama ima pravo da 60 dana napada Siriju, ali i da prema potrebi automatski taj rok produži za još 30 dana.

I dok svet sa zebnjom očekuje crne vesti sa Bliskog istoka, za dodatno treniranje živaca pobrinuo se Izrael ispalivši dve balističke rakete iz Sredozemnog mora koje su pale (oborene?) u vodu, a njihov let zapazili su navodno samo ruski radari. Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu je, prema izveštajima ruskih medija, odmah referisao predsedniku Putinu o ispaljivanju raketa sa zaključkom da se verovatno radi o početku napada na Siriju, što je Vašington, potom, negirao. Posle toga, pretpostavlja se po savetu Vašingtona, oglasio se Izrael, saopštivši da je proveravao zajedno sa vojskom SAD-a vlastiti protivraketni sistem, te da su ispaljene rakete bile meta protivraktne odbrane.

[restrictedarea]

RAZLOZI I PRETPOSTAVKE Inače, mediji u svetu „drže na nišanu“ Siriju iščekujući početak agresije SAD-a na ovu zemlju. Zato je interesantno pogledati koja pitanja i teme pokreću.

U ruskim i izraelski medijima dominira rasprava o pitanju „Zašto je Obama odložio napad na Siriju?“ Ruska štampa sugeriše da je predsednik SAD-a svestan da će uvući ne samo Bliski istok u rat, nego i Aziju, pri čemu se takvom ratu protive Rusija, Kina, Latinska Amerika i što je najvažnije i sami stanovnici SAD-a, te da je zato odložio napad. Izraelska štampa pak sugeriše zaključak da je napad odložen zbog dva razloga: traganja za legitimnošću i, drugo, odsustva jasne strategije.

Francuski portal „Atlantiko“ donosi intervju sa Alenom Šueom, bivšim obaveštajnim oficerem francuske vojske, u kojem naslovom sugeriše „da razvoj događaja oko Sirije ide na ruku Asadu“. Na pitanje da li je Asad odneo pobedu, Šue odgovara: „Sirija ne liči na Tunis ili Egiapt. Iza sirijske vlasti stoji dva miliona alavita (disidentska muslimanska šiitska manjina, kojoj genocidom prete selefije od XIV veka), ali i druge verske manjine (druzi, hrišćani i šiiti), koji smatraju da je njihova sudbina neraskidivo povezana sa šiitskom zajednicom. Ova grupacija broji pet miliona ljudi i ona je spremna da se bori za svoj život. Zato Asad pobeđuje!“

Zapadni mediji (na nivou brojnih eksperata i novinara, posebno se tu istakao američki „ABC News“) su opširno raspravljali „Kako će Rusija odgovoriti na američki udar po Siriji?“. Njihovi zakljuci su različiti, od toga da neće preduzeti ništa, osim medijskih protesta i diplomatskih izjava žaljenja, do toga da će dostavljati oružje i finansijsku pomoć Siriji, ali neće uzeti vojno učešće na strani Asada. Ono što će Rusija aktivno preduzeti jeste, pretpostavlja se, snaženje saradnje sa Iranom i blokiranje aktivnosti SAD-a u Afganistanu. Na isto pitanje američki časopis „The National Interest“ navodi da će se Rusija koristiti Savetom bezbednosti da minira američke predloge, kao i da će pomoći Iran, tako što će početi da krši sankcije prema ovoj državi.

Iranski mediji sa svoje strane sugerišu da ukoliko SAD napadnu Siriju da će se rat proširiti na ceo region.

ISKRA SE PRIBLIŽAVA Veliku pažnju medija izazvao je i intervju sirijskog predsednika Bašara Asada francuskoj novini „Le Figaro“ 2. septembra, u kojem je on istakao „da će učešćem u agresiji na Siriju Francuska samo naštetiti svojim interesima“. Asad je negirao da je njegova vojska primenila hemijsko oružje 21. avgusta i istakao: „Hajde da razmotrimo logiku optužbe. Zašto bi koristili hemijsko oružje kad je naš položaj bolji nego prošle godine? Zašto bi bilo koja državna vojska iskoristila oružje za masovno uništavanje, ako cilj ostvaruje običnim oružjem?“ Asad je potom nastavio: „I naši vojnici su stradali od tog hemijskog oružja, u šta su se lično uverili inspektori Ujedinjenih nacija. Gde je tu logika?“

Povodom odlaganja vojnog napada na Siriju, sirijski predsednik je dao komentar: „Neki misle da je lider velike države onaj ko preti ratom protiv Sirije. Mi smatramo da je veliki čovek onaj koji sprečava i ne raspaljuje rat. Da je Obama veliki čovek, on bi rekao ‚Mi nemamo dokaze o primeni hemijskog oružja od strane sirijske države‘“.

Na pitanje kakav će biti Vaš odgovor, Asad je odgovorio: „Bliski istok je bure baruta, a iskra se približava. Trebalo bi brinuti ne samo o odgovoru Sirije, nego šta će se posle toga dogoditi. Trenutno, niko ne može reći šta će se desiti. Situacija izmiče kontroli i bure će eksplodirati. Nas čeka širenje haosa i ekstremizma, a postoji i opasnost pojave regionalnog rata.“

[/restrictedarea]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *