Još nema prijava sa severa KiM za lokalne izbore

KOSOVSKA MITROVICA – Portparol Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Nikola Gaon izjavio je danas da do sada nije bilo prijava političkih subjekata iz opština sa severa Kosova za predstojeće lokalne izbore.

Gaon je u izjavi Tanjugu rekao da se OEBS sprema za svoju ulogu i zadatke fasilitatora i da imaju svu potrebnu ekspertizu, ljudske i druge resurse.
“Na zahtev strana mi smo na primer već poslali naše timove u Niš i Podgoricu koji će zajedno sa mobilnim timovima pružiti podršku raseljenim licima koja žele glasati putem pošte”, rekao je portparol OEBS-a.

Upitan da li se zna ko će i u kom broju nadgledati sprovođenje novembarskih lokalnih izbora na severu Kosova Gaon je rekao da ih OEBS kao fasilitator neće nadgledati.
“Kosovske institucije su već uputile zahtev Evropskoj uniji za nadgledanje izbora, a postoje i pravila i procedure za registraciju posmatrača. Takođe, postoje i pravila o uspostavljanju biračkih odbora; članovi opstinskih izbornih komisija su već imenovani”, rekao je on.

Portparol OEBS-a je naglasio da strane trenutno rade na razvijanju biračkog spiska za severne opštine i da je OEBS fasilitator u razmeni informacija i njihovoj saradnji po ovom pitanju.

Kada je u pitanju kampanja za informisanje birača, OEBS će se fokusirati na tehničke informacije i procedure, rekao je Gaon dodajući da su pripreme za kampanju u toku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *