Kako „E-novine“ organizuju hajku na ljude: Fašistički poziv na linč

Piše Pavle Ćosić

„Možda je nekom nejasno zašto bi popularnu Natu neko ubijao baš zbog ovog više nego očigledno šaljivog teksta, a ne zbog ozbiljnih saopštenja koja je ona ranije kao direktorka Fonda potpisivala, i koja su bila neuporedivo gora i sramnija od ove šale“

Na portalu „E-Novine“ koji uređuje i piše skoro sve tekstove Petar Luković zvani Pera Etiketa, u ponedeljak 16. jula 2013. godine osvanuo je otvoreni poziv na linč potpisnika ovih redova, koji je i ranije u krugovima bliskim samozvanoj „Drugoj Srbiji“ proglašavan za fašistu. U ovom tekstu je nazvan nacistom.

Ali to, naravno, nije sve. Luković u svom prepoznatljivom maniru, u tekstovima koje štancuje svakodnevno i koji su svi od slova do slova skoro potpuno isti, i koji u svakoj rečenici moraju da sadrže reč fašizam i njegove derivate u vidu raznih prideva, priloga, zamenica, brojeva i rečca, kao da je to neko pravilo, ne zaustavlja se samo na tome.

Kao povod za ovaj tekst poslužio je telefonski poziv Nataše Kandić, bivše direktorke Fonda za humanitarno pravo, u kojem ga je ona zamolila da svojim britkim stilom reaguje na lažnu vest objavljenu u satiričnoj rubrici u „Pečatu“ pod nazivom „Agencijske vesti po izboru Pavla Ćosića“. Ova rubrika izlazi oko četiri godine i pojavljuje se u svakom broju ovog magazina, dok blog „Be92“ koji se bavi plasiranjem lažnih vesti postoji bezmalo osam godina. Zašto je Luković pozvan da organizuje linč na Pavla Ćosića baš zbog ovog teksta, nije teško zaključiti. Na meti satire našla se gospođa Kandić koja je pretpostavila da će zbog ovog teksta neko da je ubije (a Luković vrcavo dodaje „ili makar siluje“, valjda aludirajući na njen fizički izgled). Međutim, možda je nekom nejasno zašto bi popularnu Natu neko ubijao baš zbog ovog više nego očigledno šaljivog teksta, a ne zbog ozbiljnih saopštenja koja je ona ranije kao direktorka Fonda potpisivala, i koja su bila neuporedivo gora i sramnija od ove šale. Zato što je ta saopštenja potpisivala ona sama, a ovo je pisao neko drugi, pa pošto ta bratija nije u stanju da istrpi ni najmanju šalu na svoj račun, obračunava se najtežom artiljerijom, upravo svojstvenom fašizmu i nacizmu: lepljenjem etiketa, pozivanjem na mržnju i na linč. To je klasična hajka na ljude kakvu Nataša Kandić i Petar Luković sprovode već decenijama, a da im u gradu u kojem žive nije pala dlaka s glave. Naprotiv, setimo se kako se Nataša Kandić hvalila što je razvalila šamarčinu nekom kosovskom Srbinu na nekom mitingu pošto se i on usudio da se našali na njen račun. I to nije sve, u izjavi za medije povodom tog šamara izjavila je javno da je ponosna na to što je ošamarila fašistu!

No, da se vratimo na Perin tekst iz E-novina. Evo šta još piše o Pavlu Ćosiću u njemu: „Fašisti raznih boja i oblika postali su vrlo nervozni (čist dadaizam! prim. P. Ć); u zanimljivom političkom trenutku nakon potpisivanja Briselskog dogovora i dobijanja datuma za pregovore za ulazak u EU – ostalo im je samo da bacaju drvlje i kamenje na svoje ideološke neprijatelje, služeći se onim što najbolje znaju: podmetačinama i lažima“. To je podnaslov ovog teksta koji se inače zove „Fašistički poziv na linč Nataše Kandić“.

Pera ladno misli da smo dobili datum za pregovore! Da li misli ili seje laži, drugo je pitanje. Pre će biti da je ovo drugo, ali o novinarskoj etici Pere Lukovića ne bi trebalo posebno govoriti.

Dalje: „Tako se pre nekoliko dana na stranicama ultranacističkog tjednika ‚Pečat‘ (čiji je glavni urednik Milorad Vučelić, nekadašnja desna medijska ruka Slobodana Miloševića) pojavio tekst koji bi teoretski trebalo da bude humoreska/kozerija ili desničarska satira, potpisan od strane nesrećnog Pavla Ćosića, samozvanog književnika, koji je uobrazio da je duhovit. Prenosimo, u originalu, ovu fašističku pošalicu, sa ‚Pečata‘.“

Ispod teksta iz „Pečata“ ide fotka Pavla Ćosića skinuta sa Interneta (a da sve bude apsurdnije, ova fotografija je snimljena prilikom jedne humanitarne ekološke akcije u Obrenovcu), a ispod fotografije očekivani potpis za sliku: Nacista koji veruje da je duhovit: Pavle Ćosić, autor SS-pošalice.

Pera Etiketa nastavlja, pošto ovo očigledno nije dovoljno, valjda je Nata naručila određen broj slovnih znakova: „Opšte poznato pravilo da nacionalisti, nacisti, vajne patriote, desničari i fašisti s četničkim prefiksom – baš nisu u ljubavi sa inteligencijom, pokazalo se onog trenutka kad su, poverovavši u laž, počeli da šalju komentare, uvereni da je ova kretenska humoreska – gola istina.“

Moramo se zapitati zašto Pera baš toliko insistira na fašizmu i nacizmu. Nekad, do pre samo godinu dana, on je ove atribute koristio samo jednom u svakoj rečenici, a iz ovog teksta vidimo da i u najkraćoj rečenici on to koristi najmanje dva puta. Logično, pošto su te etikete, kao i sve druge, sklone inflaciji. Za godinu dana možemo očekivati da će se pojavljivati praktično samo ove dve reči u svim tekstovima. Otprilike ovako: „Nacistički fašista četničkih boja sklon nacizmu i fašizmu koji se na klerofašistički način ponaša u maniru nacizma sa fašističkim predznakom, dokazani nacista Taj i Taj, imao je danas fašističko-nacistički somnabulni verbalni nacistički incest“.

Mislim da odgovor na ovo pitanje zašto Pera toliko insistira na nacizmu nije težak. Zamislimo da je danas 1941. godina, da Hitler sa svojim superiornom vojskom hara naokolo sa svojim jakim saveznicima Italijom i Japanom pod parolom „Ujedinjena Evropa“. Srbija potpisuje Trojni pakt, izbija državni udar, kraljevska porodica beži u London i Srbija je okupirana. Šta mislite, na čijoj strani bi bili Petar Luković i Nataša Kandić? Na strani moćne Nemačke ili na strani otpora okupaciji male Srbije u kojoj mahom žive Srbi? Da li bi Pera i Nata bili Otpisani ili nam je lakše da ih zamislimo u vladi Milana Nedića kao ministre za informisanje i pravosuđe? Meni lično nije teško da ih zamislim ni kao upravnike logora na Banjici.

Za kraj, kad već posle toliko godina, makar i na ovakav način stupam u kontakt s Perom, želim da mu poručim da mi još uvek duguje honorar od poslednjeg broja počivše „X Zabave“, a i kad smo već kod silovanja, da ga podsetim da je Nela Šukara mesec i više dana prolazila kroz pakao posle Perinog pokušaja da je siluje u zaključanoj prostoriji u redakciji „X Zabave“.

Fond za humanitarno pravo
Pismo i saopštenje o zabludama

U magazinu „Pečat“, u broju 276, od 12. jula 2013. godine, u rubrici Agencijske vesti po izboru Pavla Ćosića, objavljen je tekst pod nazivom „Fond za humanitarno pravo osudio humanitarnu akciju Novaka Đokovića“, autora Pavla Ćosića. Fond za humanitarno pravo (FHP) ističe da se u celosti radi o izmišljenom tekstu, te da saopštenje na koje se autor poziva FHP nikada nije objavio.

FHP napominje da magazin „Pečat“ ni u jednom delu rubrike Agencijske vesti po izboru Pavla Ćosića ne upućuje da se radi o izmišljenim informacijama ili satiri, čime uredništvo ovog magazina svoje čitaoce svesno dovodi u zabludu. Objavljivanjem izmišljenih informacija koje defamiraju pojedince, magazin „Pečat“ je prekršio više odredbi Zakona o javnom informisanju.

Pismo upućeno Miloradu Vučeliću, glavnom uredniku lista „Pečat“, 15. 07. 2013

9 komentara

  1. Pera Luković kao upravnik na konc-logora! Stvarno ga je lako zamisliti u toj ulozi.

  2. Ne ide mu ni silovanje?
    Život bez seksa, najgora robija.

  3. i u majici na kojoj pise “Lutke”

  4. `ožeži` Pajo !

    ” Sitnu knjigu čeka Natoslava
    od briselskih svojih gospodara
    koji mudar da joj rastumači
    satira šta i satara* znači …” ?!
    (* srpski mesarski i kuhinjski tomahavk, ređe se koristi u književne svrhe..?!)

  5. Mudar i odmeren tekst… Možda mu samo fali ograđivanje od ludilo ekstremne desnice tipa srbin.info i sl, ali nije to tako važno. Strašno jak udarac tačno u dušu drugosrbijanske desnice. Pravo u sridu! Na ovo s njigove strane nema odgovora, a pošto ih ja vrlo dobro poznajem, znam da će pući od nerviranja. Moguće da ponovo naprave neki mnogo glup potez poput ovog Lukovićevog teksta u E-Novinama i raporta NUNS-a.
    Sve čestitke i podrška Pavlu Ćosiću. Retko hrabar čovek.

    1
    1
    • Bilo je tu i ograđivanja od ekstremne desnice ne samo sa srbin.info nego i iz samih komentara Pačata, ali to mi je cenzurisano iz ovog teksta.

  6. Slučajno sam nabasao na ovaj tekst. Ništa nisam znao o celoj aferi…. Ovo je totalno ludilo. Pera Luković, inače dokazani i najveći nacista među Srbima, štaviše sa vrlo izraženim ustaškim stavovima, i dalje zastupa mišljenje te fakin druge Srbije! Čekajte, ali ko je ovde lud? Pa on je čovek diretkni strani plaćenik Četvrtog Rajha. Ne mogu prosto da verujem da mu još iko pridaje neku pažnju. Mislio sam da je nestao sa scene zajedno sa Feralom.

  7. Satira ne znači: “satirati čitaoce sopstvenom glupošću”.
    Pokušaj Ćosiću na Wikipedia.com, za početak.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *