Višestruki rekordi: u tonama i kilovat-satima

Rezultati rada RB „Kolubare“, te HE „Zvornik“, „Pirot“, i „Đerdapa 1“ beleže rast

RB „Kolubara“
Rekordna proizvodnja
Na površinskom kopu „Tamnava-Zapadno polje“, najproduktivnijem ugljenokopu Rudarskog basena „Kolubara“, 13. juna ostvarena je rekordna dnevna proizvodnja otkrivke u radu jednog BTO sistema za proizvodnju otkrivke (bager-traka-odlagač) od početka kontinualne eksploatacije u RB „Kolubara“.
Zaposleni na Drugom BTO sistemu „Tamnava-Zapadnog polja“, tokom tri smene ostvarili su rekordnu dnevnu proizvodnju jednog sistema kada je otkopano i odloženo 74.435 kubnih metara jalovine. Na sva četiri aktivna površinska kopa RB „Kolubara“ godišnje se otkopa i odloži oko 70 miliona kubika otkrivke i oko 30 miliona tona uglja.

U HE „Zvornik“
Zapaženi rezultati
Hidroelektrana „Zvornik“ u maju je proizvela 72,187 miliona kilovat-sati, što je rekordna majska proizvodnja od 1955. godine od kada HE radi. Tokom maja proizvedeno je 411.000 kilovat-sati više od dosadašnjeg rekorda od 71,766 miliona kWh iz marta 2006. godine. Pored ostvarene maksimalne majske proizvodnje, rekordna je i proizvodnja električne energije za prvih pet meseci i iznosi 320,670 miliona kilovat-sati. To je za 23,874 miliona kWh više od dosadašnjeg rekorda iz 2005. godine od 296,796 miliona kWh.
Rekordna majska proizvodnja postignuta je zahvaljujući izuzetno povoljnoj hidrološkoj situaciji na Drini.

HE „Pirot“
Ispunjen godišnji plan
Najmlađa i najmanja članica PD „HE Đerdap“ – hidroelektrana „Pirot“, već je realizovala plan proizvodnje za ovu godinu, jer je početak druge polovine juna dočekala sa proizvedenih 50,5 od ukupno planirana 52 miliona kilovat-sati električne energije za 2013. godinu. U znatnoj meri popunjena je zavojska akumulacija, koja je 29. novembra prošle jeseni zabeležila najnižu kotu uspora od svega 580 metara. Sad je kota jezera na 615. metru i u jezeru se nalazi „uskladišteno“ 57 miliona kilovat-sati vršne električne enrgije, uz to ima i mesta, a i mogućnosti za prihvat dodatnih količina vode.

Proizvodnja u RB „Kolubara“
Za pet meseci 12 miliona tona uglja
Proizvodnja otkrivke za pet meseci ove godine je oko 28,7 miliona kubika, što je, takođe, za oko pet odsto više od plana. Najveću proizvodnju lignita od početka godine zabeležio je kop „Tamnava-Zapadno polje“ – 5,2 miliona, što je za oko 15 odsto više od plana. Prema podacima Službe proizvodnje, petomesečni plan proizvodnje lignita Rudarskog basena „Kolubara“ premašen je za oko četiri odsto. U tom periodu, na četiri površinska kopa, proizvedeno je oko 12 miliona tona uglja. Najveću proizvodnju lignita od početka godine zabeležio je kop „Tamnava-Zapadno polje“ – 5,2 miliona, što je za oko 15 odsto više od plana.
Proizvodnja otkrivke tokom pet meseci ove godine iznosi oko 28,7 miliona kubika, što je, takođe, za oko pet odsto više nego što je bilo predviđeno u ovom roku. Kop „Tamnava-Zapadno polje“ prednjačio je i kada je u pitanju proizvodnja otkrivke u ovom periodu. Samo na ovom kopu otkopano je i odloženo oko 13,4 miliona kubnih metara, što je za skoro 30 odsto više od planom predviđene količine. Plan je značajno, za oko 18 odsto, premašio i kop Polje „D“, čija proizvodnja otkrivke za pet meseci iznosi oko deset miliona kubika.
Samo tokom maja na kopovima RB „Kolubare“ iskopano je oko 1,4 miliona tona uglja, uz napomenu da je na „Tamnava-Zapadnom polju“ i Polju „Veliki Crljeni“ 11. maja počeo remont, što se odrazilo na mesečnu proizvodnju lignita. U istom periodu otkopano je i odloženo oko šest kubika jalovine.

Uspešna proizvodnja HE „Đerdap 1“ u ovoj godini
Proizvedeno tri milijarde kWh
Hidroelektrana „Đerdap 1“ nastavlja uspešnu ovogodišnju proizvodnju električne energije i maksimalno koristi povoljne dotoke Dunava. Tako je, znatno pre roka, za nepunih pet i po meseci, proizvedeno tri milijarde kilovat-sati električne energije, što čini 57 odsto ukupnog plana proizvodnje za ovu godinu.
Ovo je jedna od najvećih polugodišnjih proizvodnji dunavskog giganta. U odnosu na isti period prošle godine, proizvodnja je veća za više od 20 odsto. Posebno su „uspešni“ bili maj, mart i januar, kada je sa „Đerdapa“ isporučivano po 600 i više miliona kilovat-sati mesečno. Veliki dotoci Dunava u aprilu prelazili su brojku od 10.000 kubnih metara vode u sekundi, pa je radi sprečavanja poplava u priobalju obarana kota jezera, na momente i za šest metara.

Kampanja „Prioritet za decu i trudnice“

Podsetimo Srbiju

„Elektroprivreda Srbije“, zajedno sa drugim javnim preduzećima, institucijama i ministarstvima podržala je kampanju „Prioritet za decu i trudnice“. Kampanja je potekla na inicijativu predsednika skupštinskog Odbora za prava deteta i predsednika Narodne skupštine Nebojše Stefanovića. Inicijativa bi trebalo da podseti da se Srbija suočava sa padom nataliteta, te da je potrebno više pažnje posvetiti toj ciljnoj grupi i ukazati na značaj materinstva i porodice u našem društvu.
„Cilj kampanje je da svako ko dođe sa decom, pred bilo koji šalter, gde god da se čeka red, ima prioritet. Akcija ne zahteva dodatna sredstva iz budžeta, a pokazuje dobru volju države da ispravi nepravde“, izjavio je predsednik Skupštine Nebojša Stefanović povodom ove svoje inicijative.
„Zalažem se za više prava za žene, majke i decu, koja su naša budućnost. Predložio sam Zakon o izmenama i dopunama Zakona o radu, koji omogućava da porodilje imaju pauzu od dva sata za podoj dece, i da ne može da im se prekine radni odnos. Cilj nam je da stvorimo apsolutnu jednakost, da žene imaju ista primanja, da ih niko ne pita pri zapošljavanju da li će rađati. U parlamentu smo pokazali jednakost na nekoliko primera, među kojima je i taj što je formirana Ženska mreža“, predočio je Stefanović.
Inicijativu „Prioritet za decu i trudnice“ podržali su Odbor za prava deteta Narodne skupštine, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, zaštitnik građana, UNICEF, Centar za prava deteta, Mods, Udruženja roditelja, Prijatelji dece Srbije, „Telekom“, „Pošte Srbije“, „JAT Ervejz“, Aerodrom Beograd, GSP, MUP Srbije, Direkcija za javni prevoz, RFZO, „Železnice Srbije“.