Vučić: Kroz teške i bolne stvari proći ćemo zajedno

Foto: FoNet

KOSOVSKA MITROVICA – Srbija više ne sme da juriša u poraze, a briselski sporazum je jedini način da Srbija opstane, da postoji, rekao je vicepremijer Aleksandar Vučić nakon višečasovnog razgovora s odbornicima četiri opštine severa Kosova koji je održan u Kosovskoj Mitrovici.

Prethodno je u razgovoru Vučića s predsednicima te četiri opštine u Leposaviću postignut dogovor o koordinisanju budućih akcija, zajedničkom delovanju i nastavku saradnje.

Vučić je nakon sastanka u Mitrovici podsetio da je garant sprovođenja sporazuma je Evropska unija i ponovio da Srbija nije i neće priznati nezavisnost Kosova.

On je negirao da je, kako su neki odbornici naveli, potpisan sporazum između dve države i da za to postoje garancije u pisanoj formi NATO za bezbednost srpske zajednice.
“Ne mislim da mi treba da ponovo ratujemo sa njima i da im pretimo. Moramo da pokušmao da ih imamo za saveznike, iako ne treba nikada da uđemo u NATO. Treba da imamo što više zemalja u svetu kao prijatelje, da Srbija bude jača iz dana u dan”, rekao je Vučić.

Ponovio je da je reč o teškom sporazumu, ali i jedinom mogućem, te negirao da govore istinu oni koji kažu da je moglo više.
“Ako Srbija danas odbije da uđe u budućnost mora biti svesna da niko tu budućnost neće doneti ni pokloniti. Nema unapred nesrećnih naroda, ima samo naroda koji shvataju vreme u kojem žive i obaveze koje treba da preduzmu”, istakao je vicepremijer.

On je podsetio da je na Kosovo došao da razgovara i da čuje kakvi problemi muče Srbe u Pokrajini, ali i da je očekivao da će “neki krenuti s uvredama, zato što znam da neki ljudi ne mogu i ne umeju drugačije”.
“Rekao bih onima koji su koristili uvrede sve vreme, računajući da će time svojim centralama ojačati moć ovde, da je razlika između mene i njih što su večeras oni nasmejani a meni ništa nije smešno i toliko su oni zabrinuti za budućnost KiM”, rekao je prvi potpredsednik Vlade i dodao:”Srbija neće dozvoliti da prekinete sve veze i odnose sa Srbijom a ako možete da izabrete nekog boljeg od nas samo napred”.

Zamolio je Srbe sa severa Kosova i da razmisle o tome da, kako je kazao, nemaju većeg prijatelja od Beograda.
“Unapred kažem, biće još teških i bolnih stvari, muka kroz koje ćemo morati, uveren sam, da prođemo zajedno”, poručio je Vučić odbornicima sa severa Kosova.

I sam bi, dodao je, mogao da navede mnogo razloga protiv sporazuma, ali je istaklao da postoji jedan važan i veliki razlog za sporazum, a to je da je to jedini način da Srbija opstane, da postoji i da ostanemo ujedinjeni u rešavanju pitanja naše budućnosti.

Naš narod na KiM ne sme da dozvoli više ni jedan jedini poraz, naš narod ima jednu vladu i jednu državu ali moramo da shvatimo da više nikada nećemo pobediti i da neće biti ostvareni naši maksimalistički ciljevi, kao da neće više biti ostvareni ni maksimalistički ciljevi Albanaca.
“Nikada, zato su i oni nezadovoljni i zato su i oni koji su ih podržavali, nezadovoljni”, kazao je Vučić poručivši odbornicima da nema šta da im zameri, te da mu je drago što je od njih mogao da čuje šta misle, jer će moći da im kaže o čemu će vlada da vodi računa u vezi sa impalementacijom.
Na konkretna pitanja o obrazovanju rekao je da će ti planovi i programi biti srpski i da će “naša deca učiti o Karađorđu i Milošu”, da će se finansirati iz Beograda, i da će to biti transparentno, te da su albanski zahtevi da taj novac ide preko kosovske centralne banke odbijeni, pa će novac ići preko neke komercijalne banke.

Na diplomama će biti pečati onih univerziteta koje studenti završe, odnosno ako završe neki fakultet Beogradskog univerziteta biće taj pečat, ali ako završi na Prištinskom univerzitetu koji je izmešten u Kosovskoj Mitrovici na diplomi će biti pečat tog univerziteta.

Vučić je na sastanku kao posebno tešku označio tačku deset sporazuma Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa, u kojoj se kaže da će pravosudna vlast biti integrisana i da će delovati u pravnom okviru Kosova, a kad je reč o dokumentima za Srbe na Kosovu, rekao je da će se oko tog pitanja još lomiti koplja.

Dodao je i da će učiniti sve što moze da se nađe najbolje rešenje za to pitanje kako bi na Kosovu ostala srpska dokumenta i registarske oznake.
“Kao garant sporazuma, pitali ste ko će biti, to će biti EU, ako do sprovođenja sporazuma dođe”, kazao je Vučić i dodao da nema druge odbrane Kosova i Metohije i Srba u pokrajini osim one u koju su uključeni Srbija, Moskva, Brisel i Vašington.

Srbija nije i neće priznati nezavisnost Kosova ni posredno ni neposredno, istakao je prvi potpredsednik Vlade Srbije i pozvao odbornike da razmisle koje su posledice neprihvatanja briselskog sporazuma.
“Ne verujem da smo kao nacija podeljeni na Srbe kojima je KiM glavna briga i one kojima je poslednja briga. Nema razlike među nama kada je u pitanju značaj srpskih interesa, vašeg opstanka i budućnosti”, rekao je Vučić i ocenio da večeras od odbornika osim iskaza rodoljublja nije čuo mnogo realnosti.

Zato je, dodao je, uveren da je uvek bolje pregovarati sa bilo kim, i sa Albancima, nego ratovati, a na primedbu odbornika da briselski sporazum nije u skladu sa zakonima i Ustavom, Vučić je poručio da će o tome ocenu dati Ustavni sud Srbije i da će svaka odluku tog suda biti poštovana.

Nikada neću prihvatiti da je bolje živeti u ratu nego u miru, rekao je Vučić naglasivši da se nadao i očekivao u najvećem delu ovakav politički i stranački pristup.

Zaključio je, međutim, “Bolje od ovoga Srbija nije mogla. Naša zemlja je iscrpljena, ekonomski razorena, deca odlaze u inostranstvo iz svakog dela Srbije, svake godine gubimo po jedan grad, jedan sever Kosova. Ovo je prilika da jednostavno postanemo samo isti kao i svi drugi, da imamo jednaku šansu da budemo pristojna zemlja”, kazao je Vučić i dodao da ni jednu odluku srpski državni vrh nije doneo pod pritiskom datuma.
Današnji boravak i sastanak Vučića sa Srbima na Kosovu obeležile su i neprijateljske parole upućene vicepremijeru, ali i oštre polemike posebno s odbornicima DS S i SRS.

Vučić je kao inicijatora i organizatora neprijateljskih parola, pa i one “Ubij Vučića”, označio poslanika DS S Marka Jakšića, rekao je da je vlast u vreme Vojislava Koštunice amnestirala “sve albanske zločince” i ponudio Jakšiću da međusobno razmene imovinu.

Jakšić je odbacio optužbe da je incijator neprijateljskih parola i ponovio da je briselski sporazum štetan za Srbe, da znači izdaju Kosova, da je u suprotnosti s Ustavom i pozvao vlast da ne ometa rad Ustavnog suda u odlučivanju o tom dokumentu.

Na početku posete Kosovu prvi potpredsednik u Leposaviću se sastao s predsednicima četiri opštine sa severa s kojima je postignut dogovor o koordinisanju budućih akcija i zajedničkom delovanju.
“Tamo gde se naši stavovi budu razlikovali uvek ćemo tražiti zajednički jezik”, poručio je Vučić, a nakon tog sastanka predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović potvrdio je da je postignut dogovor o nastavku saradnje i naglasio da “nemamo rezervnu državu i moramo zajedno”.

Ovo je, inače, bio treći razgovor Vučića s predstavnicima Srba sa severa Kosova i Metohije o briselskom sporazumu, a u delegaciji vlade danas je bio i direktor Kancelarije za KiM u ostavci Aleksandar Vulin.

Pre sastanka s predsednicima opština Vučić je u razgovoru s vladikom Teodosijem istakao da država čini najviše što može za svoj narod, dok je episkop raško-prizrenski kazao da briselskim sporazumom nije sve gotovo i da je dolazak Vučića ohrabrenje za sve u pokrajini.

Vučić je ocenio da briselski sporazum nije savršen, ali da njime ne treba plašiti narod, te da će država biti uz Srbe na Kosovu.
“Srbija jeste uz svoj narod, neće ga ostavljati i gleda u budućnost”, rekao je Vučić u izjavi posle sastanka sa Teodosijem i liturgije kojoj je prisustvovao povodom slave opštine.

Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *