UZMI ILI OSTAVI

BRISEL, 17. april 2013. (FoNet) – U ovom trenutku došlo je do zastoja u pregovorima zbog toga što postoji problem na albanskoj strani oko prihvatanja forumulacija, koje je predložila visoka predstavnika Evropske unije Ketrin Ešton vezano za policiju, izjavio je savetnik predsednika Srbije Marko Đurić, potvrđujući da je njena ponuda za srpsku stranu daleko povoljnija nego ranije.

Po papiru koji je Beogradu i Prištini predložila visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton, zajednica srpskih opština imala bi neposredne nadležnosti za izbor regionalnog komandanta i komandanata opština, a policija bi u većini u srpskim sredinama odražavala sastav stanovništva, izjavio je Đurić.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, Đurić je novinarima, u pazuzi pregovora koji se nastavljaju u 22 časa, rekao da je ponuda stavljena na sto ovaj put u Briselu “daleko povoljnija za srpsku stranu od ponude o kojoj je bilo reči u prethodnoj rundi dijaloga”, kao i da se poboljšanja “pre svega tiču nadležnosti zajednice srpskih opština u oblasti policije”.

“Raniji predlog, koji je bio predvideo da policijski region severa obuhvati i opštine Južna Mitrovica, Vučitrn i Srbica, u kojima je albansko stanovništvo, pa da se na taj način promeni entička slika regiona, je odbačen i na stolu je sasvim drugačiji predlog što se ovoga tiče”, naveo je Đurić.

I novi predlog o pravosuđu, kako je rekao Đurić, predviđa “bolje uređenje sudova koje omogućuje da srpske sudije imaju većeg prisustva na severu i u sredinama u kojima žive Srbi”.

On je objasnio da Tači ne prihvata formulacije koje su date u papiru od 15 tačaka Ketrin Ešton i da postoji nastojanje da se ublaži tačka 14, koja se odnosi na učešće dveju strana u procesu evropskih integracija, kako je trenutno formulisana, “a albanska strana bi želela da se to odnosi na članstvo, pod znacima navoda, Kosova u međunarodnim organizacijama”.

Na pitanje da li je o svim ostalim tačkama postignuta saglasnost, Đurić je odgovorio da se “sporazum ne bavi svim pitanjima koja treba urediti”.

“Još traje detaljna analiza čitavog papira da bismo mogli da govorimo o tome da li će on biti prihvaćen ili ne. Prvo moramo da znamo šta stoji na stolu. Onog momenta kad bude jasno šta stoji na stolu, taj papir će otići u Beograd, državni vrh u Beogradu će razmatrati taj papir”, rekao je Đurić.

On je dodao da će se sa tim izaći sigurno i pred Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji i pred druge državne institucije i političke subjekte i da očekuje da će odluka o tome biti saopštena do kraja vikenda.

Đurić je izjavio i da očekuje da će ponuda Brisela biti po sistemu “uzmi ili ostavi”.

3 komentara

  1. Nisu to nikakvi pregovori. To je predaja Kosova uz vrlo male ustupke za preostali narod, koji tamo posle ove predaje nece sigurno ostati.

  2. Kako ovaj mladac postade savjetnik predsjedniku od cca 70 godina.
    Kada i gdje je stekao takva znanja i iskustvo da bi bio savjetnik…
    Da nije tragično bilo bi smješno.
    Pretpostavite kakav bi bio odgovor, da neko od katolika zatraži da napuste i predaju Vatikan ?

  3. Kad Ti neko nudi – UZMI ili OSTAVI – tada SVE SVOJE UZIMAŠ , a TUĐE – NIKADA i NIŠTA ! Samo ološ drugačije razmišlja …
    Čojstvo i Junaštvo … ili … šareni bomboni …
    DILEMA ili DILEJA …
    Ili Nas NEKO – zamajava … ili za-bava …?!?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *