Rešenje za dugovanja

Broj rata za velike dužnike posebno iz kategorije privreda i preduzeća u restrukturiranju povećan je na 48

Tokom marta i aprila kupci koji su imali dugovanja za električnu energiju mogli su da potpišu sporazume o reprogramu dugova. Zbog povećanja interesovanja kupaca za izmirenje dugovanja za električnu energiju i stupanja na snagu Uredbe o energetski zaštićenom kupcu, Upravni odbor JP „Elektroprivreda Srbije“ početkom aprila odlučio je da akciju „Bez kamate, na rate“ produži do 25. aprila.

PRODUŽETAK AKCIJE Članovi UO EPS-a odlučili su i da se broj rata za velike dužnike posebno iz kategorije privreda i preduzeća u restrukturiranju poveća i do 48, zavisno od visine duga. Inače, broj rata za izmirenje dugova kreće se od tri do 48. Sporazumom je predviđeno da kupac redovno izmiruje tekuće mesečne obaveze i utvrđene rate, a po izmirenju svih rata biće mu otpisana kamata obračunata u 2012. godini.
Kupci koji su tokom marta zaključili sporazum o reprogramu, a ispunjavali su uslove za plaćanje duga na veći broj rata mogli su da se jave lokalnoj distribuciji i potpišu aneks sporazuma. Novina produžetka akcije je bila i da su kupci sa kojima se vodi sudski postupak zbog dugova mogli da reprogramiraju dug uz poravnanje i plaćanje sudskih troškova.
Dužnici su sporazum o reprogramu potpisivali sa lokalnom „Elektrodistribucijom“ kako bi se utvrdilo stanje duga i broj rata. Odlukom UO EPS-a nije bio promenjen uslov da bi kupac trebalo da izmiri i račune za utrošenu električnu energiju u 2013. godini, kao ni odredba da se sporazum raskida ako kupac ne izmiri dve uzastopne rate. Posle isteka akcije, dužnicima koji ne potpišu sporazume o reprogramu duga sledi obustavljanje isporuke električne energije.

ENERGETSKI ZAŠTIĆEN KUPAC Do 23. aprila sporazum o reprogramu uz otpust kamata potpisalo je 103.559 kupaca dužnika. Sporazum o reprogramu potpisalo je 92.499 domaćinstva, dok je u kategoriji „privreda“ potpisano 11.060 sporazuma.
Od 1. aprila počela je i primena Uredbe o energetski zaštićenom kupcu. Korisnici prava na socijalnu pomoć dobijaju pravo na besplatne kilovat-sate podnošenjem zahteva, dokumentacije, ED broja (elektrodistributivni broj svakog kupca) i dobijanjem uverenja. Istovremeno, kako podsećaju u EPS-u, prestali su da važe raniji socijalni popusti. Korisnici dečjeg dodatka dostavljaju ED broja Centru za brigu o deci u opštini kojoj pripadaju.
„Ostali kupci koji smatraju da imaju pravo na osnovu kriterijuma iz Uredbe o energetski zaštićenom kupcu, podnose Zahtev za sticanje statusa energetski zaštićenog kupca i dokumentaciju nadležnom organu lokalne samouprave kojoj pripadaju“, objašnjavaju u EPS. „Svi kupci koji ispunjavaju uslove iz Uredbe i na osnovu Uverenja steknu status energetski zaštićenog kupca, imaju pravo na umanjenje računa za utrošenu električnu energiju u skladu sa Uredbom.“
Kupci ne mogu steći status energetski zaštićenog kupca na šalterima „Elektrodistribucije“ već to pravo isključivo mogu da ostvare na osnovu uverenja koje donosi nadležni Centar za socijalni rad lokalne samouprave. U EPS-u ističu da kupci ne moraju distribuciji lično da dostavljaju uverenja o stečenom statusu energetski zaštićenog kupca, jer ova uverenja Centar za socijalni rad dostavlja nadležnim distribucijama preko resornog Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike.

Uslovi za besplatne kilovat-sate 

Prema Uredbi, energetski zaštićen kupac može steći pravo na umanjenje mesečne obaveze samo za određene količine električne energije ili prirodnog gasa, ali ne kumulativno. Mesečna obaveza biće umanjena ako je mesečna potrošnja manja od dvostruke odobrene količine energije ili gasa. Ako mesečna potrošnja električne energije, odnosno gasa bude 2,5 puta veća od propisane količine, energetski zaštićen kupac gubi pravo na umanjenje tog meseca.
Uredbom je utvrđen i gornji limit za potrošnju električne energije i gasa. Za potrošnju struje raspon se kreće od 120 kWh do 250 kWh, zavisno od broja članova domaćinstava.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *