Reforma energetskog sektora

Vlada Srbije donela je nekoliko važnih odluka koje označavaju početak reforme energetskog sektora i postavljanje na zdrave ekonomske noge energetskih kompanija u zemlji

Uredba o energetski zaštićenim kupcima, osnivanje privrednog društva „EPS-snabdevanje“, kao i akcija „Elektroprivrede Srbije“ o reprogramiranju starog duga doprineće razvoju tržišta električne energije i gasa u Srbiji. Sve to u skladu je sa novim Zakonom o energetici i direktivama Evropske unije i Energetske zajednice Jugoistočne Evrope.

PRAVA ZA SIROMAŠNE Uredba o energetski zaštićenom kupcu propisuje kriterijume, način zaštite, uslove, rokove i postupak za utvrđivanje statusa energetski zaštićenog kupca. Cilj je da se zaštite socijalno najugroženiji slojevi stanovništva.
Prema uredbi, energetski zaštićen kupac može steći pravo na umanjenje mesečne obaveze samo za određene količine električne energije ili prirodnog gasa (od 120 kWh do 250 kWh u zavisnosti od broja članova u domaćinstvima, a za potrošnju prirodnog gasa limit je 35 kubika, odnosno 45, takođe u zavisnosti od broja članova domaćinstva).
Korisnici prava na socijalnu pomoć i korisnici dečjeg dodatka imaju pravo na sticanje statusa energetski zaštićenog kupca. Da bi ga i ostvarili potrebno je da svoj ED broj dostave Centru za socijalni rad na području svoje opštine, tj. Centru za brigu o deci.
Svi ostali kupci podnose zahtev i dokumentaciju nadležnom Centru za socijalni rad lokalne samouprave, koji donosi Uverenje o stečenom statusu energetski zaštićenog kupca. Važno je napomenuti i da Uverenje o stečenom statusu kupci ne dostavljaju lično svojoj lokalnoj „Elektrodistribuciji“, jer će to učiniti centri za socijalni rad preko Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike.
Status, inače, važi do kraja kalendarske godine, posle čega se lokalnoj samoupravi podnosi novi zahtev.
Nadležni iz Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine procenjuju da će oko 350.000 do 400.000 ugroženih potrošača u Srbiji biti obuhvaćeno ovim beneficijama, koje će državu koštati između 30 i 40 miliona evra.

BEZ KAMATE NA RATE „Elektroprivreda Srbije“ sprovela je tokom marta akciju reprograma starih dugova na više jednakih mesečnih rata, uz otpust kamata obračunatih u 2012. godini. Inače, zbog povećanog interesovanja kupaca za izmirenje dugovanja za električnu energiju pred sam kraj akcije, kao i stupanja na snagu Uredbe o energetski zaštićenom kupcu, EPS je akciju produžio do 25. aprila.
Do 1. aprila Sporazum o reprogramu potpisalo je ukupno 83.667 kupaca, od 601.136 dužnika, odnosno 13,92 odsto. Od ukupnog broja, sporazum je potpisalo 76.044 domaćinstava, što je 14,28 odsto, dok je u kategoriji „privreda“ potpisan reprogram sa 7.623 od 68.745 kupaca, odnosno 11,09 odsto.
Reprogram duga odobrava se u rasponu od tri do 48 mesečnih rata, zavisno od visine duga. Tako će, recimo, dužnicima iz kategorije „domaćinstva“ sa dugom do 10.000 dinara biće omogućen reprogram na tri, a onima sa većim dugom biće omogućena otplata od šest do 48 rate.
Posle produženja roka za reprogramiranje dugova, kupcima koji su već zaključili Sporazum o reprogramu, a ispunjavaju uslove za plaćanje duga na veći broj rata, EPS je ponudio mogućnost sklapanja aneksa ugovora. Novina je da će kupci sa kojima se vodi sudski postupak zbog dugova moći da reprogramiraju dug uz poravnanje i plaćanje sudskih troškova.
Jedan od uslova za ispunjenje Sporazuma o reprogramu je da kupac u periodu otplate reprogramiranog duga uredno izmiruje tekuće obaveze za električnu energiju. Ukoliko kupac ne izmiri dve uzastopne rate reprogramiranog duga ili kasni sa izmirivanjem tekuće obaveze, ugovor se raskida i primenjuju se sve zakonske mere za naplatu potraživanja (isključenje, tužba).
Direktivama Evropske unije i odlukama Energetske zajednice, sve zemlje regiona, pa i Srbija, bile su u obavezi da osmisle način kako će energetski zaštititi kupce, a pri tom omogućiti energetskim kompanijama da se razvijaju na ekonomskim osnovama. Time su i suštinski započele reforme energetskog sektora, razvijanje tržišta i privlačenje investitora za gradnju novih proizvodnih kapaciteta.