NIS – Veza između obrazovanja i privrede

Dok će zaposleni u NIS-u kroz brojne obuke u okviru Univerziteta sticati nova znanja, studenti će dobiti priliku da pohađaju terensku nastavu u ovoj kompaniji

NIS i beogradski Univerzitet četvrtu godinu zaredom nastavljaju saradnju u oblasti usavršavanja i sticanja novih znanja. U to ime, NIS i Univerzitet u Beogradu potpisali su u sredu Aneks ugovora o strateškoj saradnji koja podrazumeva međusobni transfer znanja, razvoj naučnoistraživačkog rada i učvršćivanje veze između obrazovanja i privrede. Dokument su potpisali Dmitrij Fomenko, zamenik generalnog direktora NIS-a i prof. dr Vladimir Bumbaširević, rektor Univerziteta u Beogradu.

TRANSFER ZNANJA Studenti će, kako je najavljeno, moći od stručnjaka kompanije da dobiju praktične i teorijske savete koji će im koristiti u budućem školovanju i profesionalnoj karijeri. Takođe, predstavnici NIS-a i Univerziteta će zajednički realizovati projekte koje je odobrila Evropska unija, kao i druge naučnoistraživačke, edukativne i promotivne projekte u zemlji i inostranstvu.
U uzajamnu saradnju NIS-a i Univerziteta u Beogradu su uključeni fakulteti koji školuju kadrove u oblastima koje su osnov za biznis kompanije i svih njenih proizvodnih celina. Aneksom ugovora je konkretna saradnja precizirana sa Rudarsko-geološkim, Tehničko-metalurškim, Saobraćajnim i Fakultetom bezbednosti.
NIS će stipendirati pet najuspešnijih studenata Rudarsko-geološkog fakulteta sa ukupno milion dinara u 2013, odnosno sa po 200.000 dinara svakog od njih. Takođe, kompanija će sa 600.000 dinara u ovoj godini finansirati zajednički projekat „Istraživanje i mogućnosti povećanja energetske efikasnosti korišćenjem energetskih potencijala na primeru NIS-a“. Reč je o projektu koji je pokrenut 2011. i traje do 2014. godine. Uz to, planirani su konsultativni sastanci stručnjaka NIS-a sa profesorima Rudarsko-geološkog fakulteta, kako bi se program nastave prilagodio potrebama kompanije. Na Tehničko-metalurškom, Saobraćajnom i Fakultetu bezbednosti će se organizovati obuke i stručna usavršavanje zaposlenih u NIS-u vrednih oko 700.000 dinara u ovoj godini. Pored Univerziteta u Beogradu, NIS sarađuje i sa Univerzitetom u Novom Sadu. U partnerstvo sa ova dva univerziteta, NIS je investirao u 2011. godini gotovo 13 miliona dinara, dok je vrednost prošlogodišnje saradnje bila skoro dvostruko viša i iznosila je 22,5 miliona dinara. Podršku mladim talentima NIS sprovodi u okviru kompanijskog projekta društvene odgovornosti „Energija znanja“, koji obuhvata različite vidove saradnje sa brojnim naučnim institucijama i univerzitetima u Srbiji.

UČIONICA SA NAJSAVREMENIJOM OPREMOM Povodom Dana Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu svečano je otvorena učionica koja je opremljena najsavremenijom informaciono-tehnološkom opremom za projektno-inženjersku oblast. Sredstva za adaptaciju učionice obezbedio je NIS sa ciljem da se unaprede i osavremene uslovi za rad i učenje. Oprema se sastoji od 21 računara koji će, između ostalog, omogućiti studentima i učenje na daljinu (distance learning).
„Rudarsko-geološki fakultet i naša kompanija dele zajednički interes, a to je usavršavanje i napredovanje visoko obrazovanih kadrova iz oblasti geoloških i rudarskih istraživanja. Cilj nam je da mladim stručnjacima savremeno obrazovanje učinimo dostupnim kako bismo ih na najbolji način pripremili za rad u ovim oblastima“, izjavio je Dmitrij Fomenko.
NIS i Rudarsko-geološki fakultet krajem 2012. godine potpisali su Memorandum o saradnji u cilju unapređenja naučnoistraživačkog rada u oblastima vezanim za proizvodnju, preradu i distribuciju nafte, naftnih derivata i prirodnog gasa. Ovim sporazumom predviđena je i zajednička aktivnost koja je usmerena na dopunu starih ili formiranje novih studijskih programa, ili modula na osnovnim i master studijama. Adaptacija učionice na Rudarsko-geološkom fakultetu deo je NIS-ovog programa društvene odgovornosti pod nazivom „Energija znanja“. Ovaj program podrazumeva partnerstvo sa obrazovnim institucijama u zemlji namenjeno školovanju mladih stručnjaka, a samim tim i visokostručnih kadrova za rad u kompaniji. U okviru svoje višegodišnje saradnje sa beogradskim i novosadskim univerzitetom NIS je, pored Memoranduma o saradnji sa Rudarsko-geološkim fakultetom, potpisao i memorandume sa Ekonomskim fakultetom u Beogradu i Fakultetom organizacionih nauka, kao i programe podrške za učenike srednjih škola.