НИС – Веза између образовања и привреде

Док ће запослени у НИС-у кроз бројне обуке у оквиру Универзитета стицати нова знања, студенти ће добити прилику да похађају теренску наставу у овој компанији

НИС и београдски Универзитет четврту годину заредом настављају сарадњу у области усавршавања и стицања нових знања. У то име, НИС и Универзитет у Београду потписали су у среду Анекс уговора о стратешкој сарадњи која подразумева међусобни трансфер знања, развој научноистраживачког рада и учвршћивање везе између образовања и привреде. Документ су потписали Дмитриј Фоменко, заменик генералног директора НИС-а и проф. др Владимир Бумбаширевић, ректор Универзитета у Београду.

ТРАНСФЕР ЗНАЊА Студенти ће, како је најављено, моћи од стручњака компаније да добију практичне и теоријске савете који ће им користити у будућем школовању и професионалној каријери. Такође, представници НИС-а и Универзитета ће заједнички реализовати пројекте које је одобрила Европска унија, као и друге научноистраживачке, едукативне и промотивне пројекте у земљи и иностранству.
У узајамну сарадњу НИС-а и Универзитета у Београду су укључени факултети који школују кадрове у областима које су основ за бизнис компаније и свих њених производних целина. Анексом уговора је конкретна сарадња прецизирана са Рударско-геолошким, Техничко-металуршким, Саобраћајним и Факултетом безбедности.
НИС ће стипендирати пет најуспешнијих студената Рударско-геолошког факултета са укупно милион динара у 2013, односно са по 200.000 динара сваког од њих. Такође, компанија ће са 600.000 динара у овој години финансирати заједнички пројекат „Истраживање и могућности повећања енергетске ефикасности коришћењем енергетских потенцијала на примеру НИС-а“. Реч је о пројекту који је покренут 2011. и траје до 2014. године. Уз то, планирани су консултативни састанци стручњака НИС-а са професорима Рударско-геолошког факултета, како би се програм наставе прилагодио потребама компаније. На Техничко-металуршком, Саобраћајном и Факултету безбедности ће се организовати обуке и стручна усавршавање запослених у НИС-у вредних око 700.000 динара у овој години. Поред Универзитета у Београду, НИС сарађује и са Универзитетом у Новом Саду. У партнерство са ова два универзитета, НИС је инвестирао у 2011. години готово 13 милиона динара, док је вредност прошлогодишње сарадње била скоро двоструко виша и износила је 22,5 милиона динара. Подршку младим талентима НИС спроводи у оквиру компанијског пројекта друштвене одговорности „Енергија знања“, који обухвата различите видове сарадње са бројним научним институцијама и универзитетима у Србији.

УЧИОНИЦА СА НАЈСАВРЕМЕНИЈОМ ОПРЕМОМ Поводом Дана Рударско-геолошког факултета у Београду свечано je отворена учионица која је опремљена најсавременијом информационо-технолошком опремом за пројектно-инжењерску област. Средства за адаптацију учионице обезбедиo је НИС са циљем да се унапреде и осавремене услови за рад и учење. Опрема се састоји од 21 рачунара који ће, између осталог, омогућити студентима и учење на даљину (distance learning).
„Рударско-геолошки факултет и наша компанија деле заједнички интерес, а то је усавршавање и напредовање високо образованих кадрова из области геолошких и рударских истраживања. Циљ нам је да младим стручњацима савремено образовање учинимо доступним како бисмо их на најбољи начин припремили за рад у овим областима“, изјавио је Дмитриј Фоменко.
НИС и Рударско-геолошки факултет крајем 2012. године потписали су Меморандум о сарадњи у циљу унапређења научноистраживачког рада у областима везаним за производњу, прераду и дистрибуцију нафте, нафтних деривата и природног гаса. Овим споразумом предвиђена је и заједничка активност која је усмерена на допуну старих или формирање нових студијских програма, или модула на основним и мастер студијама. Адаптација учионице на Рударско-геолошком факултету део је НИС-овог програма друштвене одговорности под називом „Енергија знања“. Овај програм подразумева партнерство са образовним институцијама у земљи намењено школовању младих стручњака, а самим тим и високостручних кадрова за рад у компанији. У оквиру своје вишегодишње сарадње са београдским и новосадским универзитетом НИС је, поред Меморандума о сарадњи са Рударско-геолошким факултетом, потписао и меморандуме са Економским факултетом у Београду и Факултетом организационих наука, као и програме подршке за ученике средњих школа.