CDU: Odustajanje od nekih uslova Srbiji za mesto Kosova u UN

BEOGRAD – Spoljnopolitički savetnik poslaničke grupe vladajuće CDU-CSU u nemačkom Bundestagu, Hans Joahim Falenski izjavio je da je najvažnije da dođe do normalizacije odnosa Beograda i Prištine što bi kasnije značilo i mesto Kosova u Ujedinjenim nacijama, u kom slučaju bi Bundestag bio spreman da odustane od nekih uslova postavljenih Srbiji za dobijanje datuma za početak pregovora sa EU.

“Najvažnije je da dođe do normalizacije odnosa Beograda i Prištine, koja bi otvorila put za međusobno uvažavanje, što bi kasnije uključilo i srpski pristanak na stolicu Kosova u UN. Ukoliko bi došlo do ovakvog razvoja situacije, mi bismo u Bundestagu bili spremni da tolerišemo neispunjavanje nekih postavljenih dodatnih uslova”, rekao je Falenski u razgovoru za današnju “Politiku”.

Na pitanje u kojoj meri se poklapa sadašnje zaoštravanje stavova Demohrišćanske i Hrišćansko-socijalne unije (CDU-CSU) oko uslova postavljenih Srbiji sa stavovima vlade u Berlinu i ministarstva spoljnih poslova, on je rekao da je odlučujuća reč poslanika.
“Poslednju reč u vezi sa nemačkim pristankom ili odbijanjem dodele datuma Srbiji neće dati kabinet (vlade), ni ministarstvo spoljnih poslova, već mi, poslanici”, rekao je Falenski.

Na pitanje “Politike” o stavu nemačke vlade o uslovima demohrišćanskih poslanika, ministarstvo spoljnih poslova je u zvaničnom dopisu redakciji saopštilo da vlada ne komentariše izjave iz parlamentarnog okruženja.
“Savezna vlada (Nemačke) obavestila je vladu Srbije da je zakonom obavezana da u pogledu eventualne saglasnosti o početku pregovora deluje u saglasnosti sa odlukama Bundestaga, pa da je stoga mišljenje nemačkog Bundestaga od velikog znača”, navedeno je u odgovoru nemačkog ministarstva.

Jedan komentar

  1. Stav je jasan “PRIZNAVANJE KOSOVA” i taj stav stolica u EU koju je spinovo Dačić je potekao od Nemačke.Neznam dali Dačić radi u interesu Srbije ili Nemačke i terorističkog Kosova.Dali uopšte čita novine ili bar komentare naroda koji je kivan na mnoge njegove izjave.I dok on nudi autoput ka teroristima krvnik Tači traži oštetu od SRBIJE.Na Kosovu Nemci imaju najviše okupacionih trupa,vojnika i izgleda da ništa nisu naučili.Prvo SRBI nikad nisu napali Nemačku ali zato je Nemačka kada god je mogla pravila krvoproliće na Balkanu.Kosovo je SRPSKO i nijedan političar nesme potpisati nezavisnost terorističkog Kosova.A vi gospodo viste okupaciona vlast koja hoće ono što je otela terorom sada ozvaniči.Zahvaljujući vama Hrvati su proterali 2500000 srpske populacije i sveli na 5% i sad kada ulaze u vašu demokratsku EU skandiraju na utakmici ubij SRBINA.I sa Kosova ste proterali srpsko stanovništvo isti scenario ista kuhinja ali neće se to baš tako završiti.Vi rešavajte vaše probleme a Kosovo je naše u to budite ubeđeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *