Otvorena NIS „Petrol“ benzinska stanica u RS

Piše  Nataša Jovanović

Ako postoji krajiški Eldorado, onda su to svakako Laktaši, nadomak Banje Luke gde godišnje nikne novih firmi i privrednih objekata koliko i u nekoj manjoj državi. Na takvom plodnom tlu svoje mesto je našla „Naftna industrija Srbija“. Ne bi trebalo zaboraviti, svaka nova benzinska pumpa, a jednu je, osmu po redu, NIS upravo otvorio pod brendom NIS „Petrol“, znak je da Republika Srpska sve snažnije pokazuje odlike dobrog mesta za ulaganje.
Na otvorenoj benzinskoj stanici klijentima je ponuđen širok asortiman motornih goriva i tehničkih tečnosti visokog kvaliteta: benzini marke „evropremijum“ BMB95, BMB98 i BMB95, kao i „evrodizel“ i gorivo D2, TNG, i ekološki dodatak ,,Ad blue“, koji je namenjen teškim dizel vozilima. Širenje mreže benzinskih stanica će omogućiti NIS-u veću prodaju goriva „evro 5“ kvaliteta iz Rafinerije „Pančevo“, čija je modernizacija završena krajem prošle godine.
Kompanija je i u oblasti istraživanja i proizvodnje počela širenje u regionu – u Rumuniji, Mađarskoj i BiH, a prema najavama rukovodstva, već u ovoj i 2014. godini se očekuju prvi rezultati u povećanju proizvodnje nafte i gasa iz tih koncesija.
„U okviru programa razvoja maloprodajne mreže, u balkanskom regionu planiramo da u 2013. godini na teritoriji Bosne i Hercegovine pustimo 36 benzinskih stanica u rad, a u razvoj mreže do kraja godine ukupno će biti investirano oko 90 miliona evra. Posle završetka modernizacije Rafinerije nafte ‚Pančevo‘, proizvodimo dovoljno kvalitetnog goriva standarda ‚evro 5‘ i možemo da dozvolimo sebi aktivan rad na regionalnom tržištu goriva. Otvorili smo već osam benzinskih stanica NIS ‚Petrol‘. Istovremeno želimo da produžimo delatnost u oblasti istraživanja i proizvodnje nafte u RS. U prethodne dve godine uložili smo 10 miliona evra u seizmiku. Ove godine planiramo nastavak investicija više od 10 miliona evra u bušenje prve dve bušotine i produžavamo našu aktivnost u seizmici. Širimo se i nadam se da postajemo jedan od najvećih investitora u ovom kraju, da doprinosimo napretku ovih zemalja“, istakao je Kiril Kravčenko, generalni direktor NIS-a.
U ime Vlade RS ministar industrije, rudarstva, energetike RS Željko Knežević istakao je da je evidentno da NIS poslednjih nekoliko godina u RS deluje kao jedan od najznačajnijih investitora. „To svakako dokazuje i današnje otvaranje savremene benzinske stanice koja će zasigurno stanovništvu i privredi pružati visokokvalitetne usluge po evropskim standardima“, istakao je Knežević.
Najveću mrežu od preko 300 benzinskih stanica pod brendom NIS „Petrol“, NIS ima u Srbiji, gde je nedavno otvorio i prvu benzinsku stanicu pod premijum brendom „Gazprom“. NIS u Bugarskoj, osim pumpi, ima i skladište naftnih derivata. U Rumuniji je, takođe započet razvoj mreže „Gazprom“ benzinskih stanica otvaranjem prvog objekta, a do kraja godine, na teritoriji ove zemlje biće otvoreno 50 benzinskih stanica. Ova kompanija je potpisala i ugovor o kupovini 100 odsto vlasništva kompanije „OMV BH“ d.o.o, zahvaljujući čemu će NIS preuzeti mrežu od 28 benzinskih stanica OMV-a na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *