DUŠAN PROROKOVIĆ: NIKAD GRANICA ILI JOŠ JEDAN DOKAZ O KRUPNOJ GREŠCI SRBIJE

Kao što to obično biva kada se pravnim i političkim vratolomijama pokušava rešiti neko važno pitanje, jedan primer iz političke prakse u jednom danu sruši sve što je pre toga dogovarano mesecima. Ovde se radi o odluci takozvanih vlasti takozvane „Republike Kosovo“ da uvode vize za građane čak 87 država, a među njima i za građane Rusije, Kine i Indije.

Da se podsetimo, u 2013. godinu Republika Srbija je ušla priznajući granicu prema takozvanoj „Republici Kosovo“. Sa srpske strane, dve garniture pregovarača tvrdile su da nikakve granice nema, pozivajući se na sporazume Beograda i Prištine, koje verifikuje Brisel, odnosno preciznije, na članove 3. i 4. Zaključaka u vezi sa IBM (ovo B u nazivu Beograd tumači kaoboundary a Priština kao border)!!! U tim tačkama se konststuje kako „obe strane nameravaju da postepeno ustanove zajedničke integrisane punktove na svim njihovim zajedničkim IBM prelazima. Ova saradnja će slediti najbolju evropsku praksu, što će nadalje postepeno razvijati Evropska komisija“ i kako „zajednički, integrisani, jedinstveni i bezbedni punktovi nalaziće se u sklopu ‘zajedničke zone IBM prelaza’, zajednički markiranih, gde će zvaničnici svake od strana sprovoditi relevantnu kontrolu. Isključivo i ograničeno na zajedničke IBM zone, strane neće isticati simbole svojih jurisdikcija“.

To bi sve zbirno, trebalo da znači kako Srbija nije priznala granice lažne države Kosovo. Ali, ne lezi vraže. Šta će sada da radi ruski ili kineski državljanin kada dođe na IBM prelaz između Srbije i Kosova. Ni Rusija ni Kina ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost kosovsko-metohijskih Albanaca, pa Kosovo i Metohiju posmatraju kao deo Republike Srbije. Ukoliko ruski patrijarh želi da poseti Pećku patrijaršiju, on će krenuti na put sa pasošem u džepu, računajući da ide u Srbiju. Kako će mu objasniti ruski MID, Kosovo i Metohija je teritorija Srbije pod privremenom upravom UN. A za ruske državljane Srbija je ukinula vize, a uprava UN u Prištini nikakve vize nije uvodila nikome.

Međutim, šta će ruskom patrijarhu u tom slučaju odgovoriti srpske vlasti? Da može da putuje bez problema ili da ipak zatraži vizu takozvane Republike Kosovo? Da stvar bude gora, šta će biti, ukoliko vlasti takozvane „Republike Kosovo“ donesu odluku da se vizni režim odnosi i za nosioce službenih i diplomatskih pasoša? Svoje diplomate, koje službuju u Prištini, i Rusija i Kina akredituju u Beogradu! Ruski i kineski diplomati, koji inače koriste svaku priliku da pokažu kako podržavaju Srbiju, za odlazak u Prištinu moraće da traže vize ili neki drugi dokument (potvrdu o privremenom prebivalištu) takozvane Republike Kosovo! A sve zbog odluke Srbije da uspostavlja „IBM prelaze“ na granici sa Kosovom.

Iz ovog primera je jasno: ne postoje nikakvi posebni IBM prelazi. Postoje granični prelazi između Srbije i takozvane Republike Kosovo. Srbija je primenom zaključaka koji su kreirani pod sponzorstvom Ketrin Ešton uspostavila granicu sa Kosovom. I bolje je pokušati tu stvar ispraviti odmah, nego da nam se desi da ruski patrijarh zaista krene u posetu Pećkoj patrijaršiji, pa da onda izbije skandal koji nas može koštati gubljenja ruske podrške u međunarodnim institucijama.

A onda, kada ostanemo sami na vetrometini i bez ijednog saveznika, sa setom ćemo se sećati kako je pozicija Srbije iz 2012. bila sjajna. Odluka Srbije može biti samo jedna: nikad granica! O čemu bi nešto morao da kaže i Ustavni sud. Što pre, to bolje.

Nikad granica

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *