Moralnost kao životni princip

Predstavljen zbornik „Kako je govorio Mihailo Marković“

Razgovarala Nevenka Stojčević

Ubeđenje Mihaila Markovića, jednog od najinspirativnijih naših mislilaca i angažovanih filozofa, bilo je da bi rešenje za Kosovo i Metohiju, pored međunarodnog prava, trebalo da sledi i načelo moralnosti

Uspomenu na Mihaila Markovića čini njegovo impozantno naučno i filozofsko delo koje sublimira sve ključne probleme i nedoumice epohe u kojoj je živeo – 20. vek i prva decenija 21. veka. Zbog toga je i nedavno beogradsko („Kolarčev narodni univerzitet“) predstavljanje zbornika „Kako je govorio Mihailo Marković“ pobudilo veliku pažnju. O sabranim tekstovima čiji je autor, kako je rečeno „ jedan od najvećih naših i svetskih mislilaca ovoga doba“, govorio je priređivač izdanja dr Stanislav Stojanović, a potom i Živadin Jovanović, predsednik Beogradskog foruma za svet ravnopravnih, prof. dr Mirko Zurovac, prof. dr Zoran Avramović i Rade Veljić, predsednik Šahovskog kluba „Partizan“.
„U trenutku dok Srbi na severu Kosova dežuraju na barikadama protestujući protiv novih granica i tražeći garancije važne za njihov opstanak i budućnost na Kosovu, ne možemo da ne podsetimo na stav Mihaila Markovića da bi rešenje za Kosovo i Metohiju, pored međunarodnog prava, trebalo da sledi i načelo moralnosti koje je karakterisalo i čitav život Mihaila Markovića, ne samo privatno, nego i u nauci i društvenom angažmanu. Princip moralnosti je, zapravo, bio njegov rukovodeći princip i osnovna karakteristika njegove ličnosti“, zaključio je Živadin Jovanović.
On je podsetio da je Marković nudio rešenje i za surovu stvarnost u kojoj se našla Srbija.
„Ova po težini malo sa kojim vremenom uporediva kriza može da se reši izlaskom zemlje iz polukolonijalnog statusa, obnovom poljoprivrede, iskorenjivanjem korupcije i obnovom Vojske Srbije. To je Marković pisao 2006. godine i zaključio da na horizontu nema političke snage koja bi uradila ovaj važan posao. Smatrao je da je sve u diplomatiji, pravu i medijima od početka ove stvarnosti velika istorija beščašća, da je sve skandalozno loše i da civilizacija koja gazi univerzalne vrednosti mora da nestane“, rekao je Živadin Jovanović i podsetio na Mihajlovićevu poruku da smisao života ne može da se svodi samo na posedovanje dobara ili malo vlasti.„Na tribinama i okruglim stolovima on je govorio o ključnim pitanjima našeg života u vremenu u kojem živimo i našim odnosima sa svetom – od pitanja izbeglica na početku 21. veka, ciljeva društvenog razvoja u našoj zemlji, dogme privatizacije, prioritetnih nacionalnih i državnih interesa srpskog naroda, odgovornosti intelektualaca u vremenu krize, o smislu i posledicama NATO agresije na SRJ, i kako je govorio, o planu za trajnu okupaciju Kosova od sila globalizma, do nezaposlenosti i siromaštva u Srbiji, NVO, levici u svetu, do istine o Antifašističkom pokretu od 1941-1945. i agresivnog osporavanja značaja tog pokreta, odnosno pokušaja tranzicionih reformatora da u naknadnoj reviziji nađu potvrdu navodnog demokratskog legitimiteta za sopstvenu lidersku ulogu u Srbiji na njenom putu u evroatlantsku budućnost“, naveo je Stojanović.
On je naglasio da je Markovićevo delo trajno instruktivno i inspirativno za rešavanje problema sa kojim će se srpski narod tek sretati u budućnosti.
Prof. dr Mirko Zurovac naglasio je da je Mihailo Marković borbu za slobodu i pravednije društvo smatrao svojim najvažnijim životnim projektom.
„Od događaja 1968. interesovanja od ‚čiste filozofije‘ pomera prema socijalnoj i političkoj filozofiji. Pri tom se pridržavao jednog principa prema kojem bi ljudska misao trebalo da se kreće od apstraktnog prema stvarnom i od teorijskog prema praktičnom. Otkrivao je patološke ograničenosti naše epohe koje su danas mnogobrojne, tvrdio je da je produktivnog rada veoma malo, da je duhovna beda uslovljena činjenicom da je tradicionalna kultura zbrisana i zamenjena stereotipima jeftine i zaglušujuće univerzalne zabave. Smatrao je da smo osuđeni da živimo u svetu sveopšte korupcije i lažnog predstavljanja“, poručio je Zurovac.

  bыstrыe zaйmы na kartu sročnый zaйm na kartu mirzaйm bыstro denьgi na kartuzaйm pod zalog sročno

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *