Pokar: Presuda Gotovini protivna osećaju za pravdu

HAG – 17. novembar (Beta, RTV) – Član žalbenog veća Haškog tribunala Fausto Pokar (Pocar) ocenio je da je današnja oslobađajuća presuda koju to veće, uz njegovo protivljenje, izreklo hrvatskom generalu Antu Gotovini, “protivna bilo kakvom osećaju za pravdu”.

“Ne verujem da je pravda zadovoljena kad se krivica utvrđena presudom – koju prvostepeno veće nije olako donelo o čemu svedoči više od 1.300 stranica analize – jednim potezom preinačuje u samo nekoliko pasusa, bez pažljivog razmatranja spisa i primerenog objašnjenja”, podvukao je italijanski sudija Pokar u protivnom mišljenju koje je deo konačne presude.

Većinom glasova tri prema dva, apelaciono veće Tribunala je juče oslobodilo generale Gotovinu i Mladena Markača krivice za progon Srba iz Kninske krajine i druge zločine tokom i posle operacije Oluja u avgustu 1995.

Time je poništena prvostepena presuda Tribunala kojom je Gotovina u aprilu prošle godine bio proglašen krivim i osuđen na 24 godine zatvora, dok je Markaču bila izrečena zatvorska kazna od 18 godina.

Oštro protivljenje presudi izrazio i sudija Karmel Ađijus

“Fundamentalno se protivim celoj žalbenoj presudi, koja je protivna bilo kakvom osećaju za pravdu”, napisao je sudija Pokar. Oštro protivljenje presudi izrazio je još jedan član žalbenog veća, sudija Karmel Ađijus (Carmel Agius) sa Malte.

Odluku da ponište prvostepenu osuđujuću presudu i oslobode generale Gotovinu i Markača donele su sudije Teodor Meron (Theodor) iz SAD, Patrik Robinson (Patrick) s Jamajke i Mehmet Ginej (Guney) iz Turske.

U protivnom mišljenju, sudija Pokar ukazao je na “veliki broj grešaka i pogrešnih konstrukcija u rezonovanju većine sudija”, ocenjujući da je današnja pravosnažna presuda zasnovana na pogrešnoj interpretaciji zaključaka prvostepenog veća i kršenju sudske prakse i standarda u žalbenom postupku.

Po stavu koji dele sudije Pokar i Ađijus, većina sudija je naprečac zanemarila i odbacila veliki deo obimnog dokaznog materijala na kojem je bila zasnovana prvostepena presuda.

Prema tim dokazima, artiljerijski napadi Hrvatske vojske na Knin, Obrovac, Gračac i Benkovac, 4. i 5. avgusta 1995. bili su protivpravni i sprovedeni u okviru udruženog zločinačkog poduhvata vojno-političkog vođstva Hrvatske, čiji su Gotovina i Markač bili protagonisti, u cilju trajnog progona srpskog stanovništva.

Na čelu udruženog zločinačkog poduhvata bio je Franjo Tuđman

Na čelu tog poduhvata, po danas poništenoj presudi, bio je tadašnji predsednik Hrvatske Franjo Tuđman.

U podrobnoj analizi današnje presude, italijanski sudija Pokar naglašava i da se većina sudija “pretvarala” da je razmatrala sav dokazni materijal, te da je sama primenjivala pogrešne aršine u razmatranju prvostepene presude i žalbe odbrane.

Pogrešnom interpretacijom većine, Pokar naziva ključni zaključak da je “kamen temeljac” prvostepene osuđujuće presude bio nalaz da je granatiranje četiri grada u Krajini bilo nezakonito isključivo zato što su granate padale van kruga od 200 metara od pretpostavljenih legitimnih vojnih ciljeva.

Proglašavajući jednoglasno “pravilo 200 metara” neutemeljenim u dokazima, žalbeno veće je većinom glasova u današnjoj presudi utvrdilo da nema drugih dokaza da su artiljerijski napadi na gradove u Krajini bili protivpravni.

Većina sudija, nadalje je, uz protivljenje Pokara i Ađijusa, utvrdila da pošto napadi nisu bili protivpravni, nije moglo biti ni udruženog zločinačkog poduhvata koji je na njima utemeljen.

Većina sudija nije u obzir uzela dokaze poput transkripata sa sastanka na Brionima

Pokar je precizirao da većina sudija, pritom, nije u obzir uzela dokaze poput transkripata sa sastanka vojno-političkog vođstva Hrvatske na Brionima, 31. jula 1995. na kojem su predsednik Tuđman i general Gotovina, planirajući operaciju Oluja, “dogovorili o zajedničkom planu da uklone srpske civile iz Krajine”.

U oštrom suprotnom mišljenju, Pokar naglašava da većina nije uzela u obzir ni Gotovinino naređenje od 2. avgusta 1995. da se “gradovi stave pod artiljerijsku vatru”, kao ni brojna svedočenja očevidaca, vojnika Unprofora i eksperata.

Sudija Ađijus, koji se takođe suprotstavio oslobađajućoj presudi, naglasio je da ne može biti ignorisana činjenice da je na Knin palo 900 projektila za dan i da, istovremeno, o bilo kakvom otporu iz grada ne postoje dokazi.

Efekat odluke većine, po sudiji Ađijusu, jeste da sve artiljerijske pogotke proglašava potencijalno zakonitim, uprkos jasnim naznakama da to nisu.

Rezonovanje većine sudija “daleko od ubedljivog”

“Na osnovu svih faktora, ja sam zaključio da je napad na Knin bio neselektivan i samim tim protivpravan”, podvukao je sudija Ađijus.

Protiveći se konačnoj presudi da operacija Oluja nije predstavljala udruženi zločinački poduhvat, sudija Pokar je naznačio da je takvo rezonovanje većine “daleko od ubedljivog”, zbog toga što je zasnovano isključivo na oceni da artiljerijski napadi na gradove u Krajini nisu bili nezakoniti.

Većina je iskoristila pogrešno utvrđeno “pravilo 200 metara” iz prvostepene presude da poništi sve preostale nalaze na kojim su se temeljili nezakonitost artiljerijskih napada i udruženi zločinački poduhvat, naglasio je sudija Pokar, primećujući da je i to učinjeno na osnovu pogrešnog tumačenja prve presude.

Pritom, pošto je odbacila “pravilo 200 metara”, većina sudija u žalbenom veću, po italijanskom sudiji, nije odredila i primenila svoj pravni standard za određivanje (ne)zakonitosti napada, a bila je obavezna da to učini, uz mogućnost da potom presudu vrati prvostepenom veću na ponovno odlučivanje.

Kao dokaz o postojanju zločinačkog udruženja, prvostepeno veće utvrdilo je, podseća sudija Pokar, da je, posle brionskog sastanka – na kojem su “učesnici govorili o važnosti da odlazak srpskog stanovništva bude deo i rezultat napada koji će uslediti” – usledila deportacija “najmanje 20.000 ljudi” koji su artiljerijskim atacima u Oluji nasilno bili pokrenuti iz gradova.

Zanemarili i dokaze o zločinima koje su Hrvatska vojska i specijalna policija učinili posle Oluje

Utvrđujući da udruženog zločinačkog poduhvata nije bilo, većina sudija je, po sudiji Pokaru, zanemarila i dokaze o zločinima koje su Hrvatska vojska i specijalna policija posle Oluje počinile nad Srbima koji su ostali u Krajini, kao i diskriminatorne mere koje su vlasti u Zagrebu uvele da bi sprečile povratak srpskog stanovnistva.

“U samo tri paragrafa, većina zaključuje da brionski sastanak, zločini počinjeni nad preostalim Srbima u avgustu i septembru 1995.

i diskriminatorna politika i imovinski zakon nisu dovoljni za nalaz prvostepenog veća da je postojao udruženi zločinački poduhvat”, naglašava sudija Pokar.

“Po mom uverenju, a i iz navedenih razloga, analiza većine u pogledu udruženog zločinačkog poduhvata pogrešno tumači prvostepenu presudu, netačna je i obmanjujuća”, dodaje Pokar.

Osvrćući se na nalaz većine u žalbenom veću da bi se moglo razumno protumačiti da su Tuđman i Gotovina na Brionima postigli “zakoniti konsenzus da se civilima pomogne da privremeno napuste područje sukoba iz razloga legitimne vojne prednosti ili smanjivanja žrtava”, sudija Pokar je naznačio:

“U svetlu pažljive analize i detaljnog pregleda Brionskih transkripta, koje je obavilo raspravno veće, ove sugestije su jednostavno groteskne”.

Podsetio je da je prvostepeno veće utvrdilo da reči predsednika Tuđmana da “Srbima treba dati puta, sve im tobož garantujući ljudska prava” ne mogu značiti zaštitu civila, nego samo da im “treba dati puta”.

Tuđman: Nisu imali ni vremena da pokupe svoje prljave pare i prljav veš

To je potvrđeno i par nedelja posle Oluje, kada je Tuđman srpsko stanovništvo uporedio s “kancerom koji se širi” i rekao: “Nisu imali ni vremena da pokupe svoje prljave pare i prljav veš”.

Većina je propustila da pokaže kako je i gde pogrešilo prvostepeno veće pri utvrđivanju da je udruženi zločinački poduhvat postojao, naznačio je sudija Pokar.

“Ako je većina želela da oslobodi Gotovinu i Markača, neko bi se mogao zapitati šta je želela da postigne poništavanjem nalaza da je postojao udruženi zločinački poduhvat, umesto da se koncentriše na njihov doprinos tom poduhvatu. Ostavljam to pitanje otvorenim”, zaključio je sudija Pokar u svom protivnom mišljenju.

Malteški sudija Ađijus je u sličnom protivnom mišljenju pristup na kojem je većina utemeljila današnju presudu nazvao “uskim”, “veštačkim”, “manjkavim”, “zbunjujućim i zbunjenim”, i “problematičnim”, zaključujući da je takav metod doveo do “netačnih rezultata”.

28 komentara

  1. Ceo tribunal treba da podnese ostavku.Sve donesene presude da se ponište kao nevažeće. Tribunal da se raspusti.

    • Stvarno ste smiješni. Zanimljivo nitko se ne pita kako je moguće da je cijeli demokratski svijet na jednoj, a Srbija na drugoj strani. Sijeća li se itko od vas slike ispraćanja tenkova sa cvijećem iz Beograda. Naravno da ne, toga se nitko ne sijeća. Sijeća li se itko razrušenog Vukovara, sela po Slavoniji, ne sijeća. Sijeća li se itko Srebrenice i Škabrnje. Ako se vi gospodo ne sijećate, mi se sijećamo i pamtimo. A vi opet prvom prilikom ispratite tenkove na tuđu zemlju pa se poslije čudite svijetskoj uroti i nepravdi spram Srba.

      • Zaboravili ste da je,trada, postojala Jugoslavija i JNA.Otišla je da oslobodi zatočene kasarne sa svojom vojskom.To isto važi i za Slavoniju.Kada je Srebrenica u pitanju ,dokazaće se da je sve inscenirano. Šta su radile Francuska i Američka obaveštajna služba.To se očituje i u presudi Erdemoviću koji je i jedini svedok,navodnog genocida.Da je bio zločin ,to niko ne osporava.Ne treba zaboraviti ni događaje iz ,92 i ,93 g. gada su stradali Srbi u “zaštićenoj zoni”od strane,oslobođenog, Nasera Orića. itd.itd.

      • odgovor karlu: zao mi te je stvarno, da li imas cime da razmisljas izgleda da ti je ispod lobanje prazan prostor? koga ti nazivas sav demokratski svet,olos i sljam ljudski!!!

      • Karlo@ svaka vojska brani svoju drzavu,pa i ta bivsa JNA,a da ste vi dali za nastanak te Jugoslavije makar i jedan jedini zivot da ste utkali u njen nastanak jednu jedinu hrvatsku glavu,budi siguran da vam nikada ne bi palo na pamet da je rusite!Sav taj “demokratski svet”je podrzavao i huskao Hitlera da zarati pored ostalih i sa Rusima,naoruzavali ga,a vas Hrvate drzao pod cizmom za razliku od Srba koji su se uvek borili protiv okupatora kao i sada,a vi ni jedan jedini narodni ustanak ne digoste protiv svojih okupatora nego ste im bile verne sluge,ocekujuci da vas neko izbavi iz “divnog”zagrljaja,pa kad su videli da nije obavio posao na Istoku sa Rusima pustili ga niz vodu!A vi ste i tada bili kao i danas sto ste na strani zlikovaca,ubica,najokorelijeg ljudskog sljama!Ne brini Karlo nije crta jos podvucena!Srbi nisu sluge kao vi austro-ugarski konjusari,Srbi su slobodarski narod,mada tebi govoriti o slobodi je isto kao gluvome saptati!Ziv bio i dace Bog da budete bolji jer vam samo On moze pomoci!

      • Trebali su ti “okiceni tenkovi” da prosetaju do Zagreba i sire, no neodlucni Milosevic i “njegovi” generali nisu imali mu.. za to. Tek tada bi oni bili agresori.
        Ovako, sanse su otisle u nepovrat i hrvatima je omoguceno da sada slave svoje “heroje”.

      • EEE sad…poštovani Administratore vidi šta ćeš sa Dučićem,hoćeš li i njega “kratiti”?

        A ti,Karlo,nauči ovo napamet i još da ti javim,nije ovo Dučić pisao 95. nego 43 god.,mada ko bi rekao?!

        Ti ne znade mreti kraj slomljenog mača,

        Na poljima rodnim, braneći ih časno

        Kitio si cvećem svakog osvajača,

        Pevajuć’ mu himne, bestidno i glasno.

        Slobodu si večno, zakržljala raso,

        Ček’o da donesu tuđi bajoneti,

        Po gorama svojim tuđa stada pas’o,

        Jer dostojno ne znaš za Slobodu mreti.

        Pokaži mi redom Viteze tvog roda,

        Što balčakom s ruku slomiše ti lance,

        Gde je Karađorđe tvojega naroda,

        Pokaži mi tvoje termopilske klance.

        S tuđinskom si kamom puzio po blatu,

        S krvološtvom zvera, pogane hijene,

        Da bi mučki udar s leđa dao Bratu,

        I ubio porod u utrobi žene.

        Još bezbrojna groblja zatravio nisi,

        A krvavu kamu u nedrima skrivaš,

        Sa vešala starih novi konop visi,

        U sumraku uma novog gazdu snivaš.

        Branio si zemlju od nejači naše,

        Iz kolevke pio krv nevine dece,

        Pod znamenje srama uz ime ustaše,

        Stavio si Hrista, Slobodu i Svece.

        U bezumlju gledaš ko će nove kame,

        Oštrije i ljuće opet da ti skuje,

        Čiju li ćeš pušku obesit’ o rame,

        Ko najbolje ume da ti komanduje

        • Veliš Jovan Dučić. Baš sam se iznenadio, a ja mislio da Šešelj.

          • Eto vidiš,a ja mislio da je tvoje komentara,pisao Gotovina ili onaj drugi,kako se zvašeee?

          • Karlo@ sve ti je to isto Ducic,Seselj,Zorbas,skolovati,i svaki pravi Srbin!Koliko ustanaka podigoste protiv svojih okupatora Austro-ugara i ostale bratije?Ni jednog jedinog!Kazete nije bilo potrebe jer vam je bilo fino pod njima!Pa kad vam je bilo fino pod njima sto pobegoste iz njihovog zagrljaja?Mora da vam je bilo “mnogo fino”!

    • Pogledajte Srbi kako su komentarisali oni hrvati pisci,pevaci,analiticari,glumci,koji su vam drzali slovo po Srbiji,koncerte,filmske predstave,oni koji su govorili dok su bili na gostovanjima po Srbiji(za debele pare naravno)kako ih politika ne interesuje!Pogledajte Srbi,ako pameti imate,kako oni isti brane i raduju se oslobadjajucoj presudi(iako ih politika ne “interesuje)svojih generala!Gospode Boze koliko je naivan ovaj srpski narod!Pa nije nikakvo cudo sto nam se desavaju ovakve stvari!Ajde pozovite opet hrvate da vam pevaju,glume,politice,po Srbiji!Idite na more u hrvatsku,tek tamo ste dobrodosli!Probudite se Srbi,ako vas ima!?

  2. S obzirom da je jedan od nazovi sudija bio amerikanac ne znam kako se neko mogao nadati da ce se on izjasniti da su krivi?Nikako naravno!Eto jos jednog apsurda toga sprdista od sudista,amerikanci koji ne priznaju to sprdiste ucestvuju u radu istog,ali nikako da njihovi vojnici,oficiri,odgovaraju za masakre koje rade po celom svetu,pocev od Vijetnama pa do Sirije danas,upravo pred tim nazovi sudom!!To je zapadnjacka pravda u koju nas hoce da smeste i da nas “usrece”!Neka,hvala,ne treba!

  3. Tako mlako i pasivno, osuditi gazde iz Brisela i Vasingtona, govori samo ko nam je na vlasti.

    Hoce li opet Bremec i Kacin ispirati mozak Srbima i hoce li angela od Merkela, i dve druge sto nas posetise da idaju samo zadatke, doci opet kada toma zakopa Srbiju.

    Malo neprimereno ali ne mogu drugacije–Tomo Boris ti je dao zlatnu lopatu zavrsi to !!!

    • Nisu nama krivi pomenuti,nego je nase domace zlo najgore za nas!Pogledajte samo onog nesrecnika tuzioca Vukcevica,koji ispija sampanjac sa onim fasistom Bramercom!Mozete misliti taj necovek ispija sampanjac sa srpskim neprijateljima!I jos postavili mu za zamenika ustasu Vekarica!Direktno ruganje srpskom narodu u facu!Isto kao sto su postavili amerikanca da vodi istragu o vadjenju organa Srbima u Juznoj pokrajini!Mozete misliti kakva ce ta istraga biti!I sada bi mi Srbi trebali da budemo zahvalni sto je ovaj sudija glasao protiv oslobadjajuce presude,je li?Mene prevariti ne mogu!Ako je bio protiv i video sta se desava u tom sprdistu od sudista,mada ne treba mnogo pameti da bi se video ceo apsurd toga nazovi suda,zasto nije ustao i demonstrativno napustio sudnicu?Na lacmanske lazi ja ne nasedam!Podosta sam priglup,ali ne bas toliko da nasedam na lacmanske lazi!

  4. Sav ološ za jednu stvar ali i Katolička crkva – leglo nadološa! Satanska pravda nije imala konkurenciju.Na domaćem frontu ustašica Sonja Biserko već je delila lekcije preko javnog servisa da presuda nije antisrpska!?!Krajnje je vreme za formiranje srpskih institucija i ozbiljan rez,odvajanje od ekipe viših degenerika koja nam je nametnuta za elitu. Sama njihova dela svedoče da su kancer ovog društva.

  5. Ne razumem gnev Srbije na Haske presude.Posebno ne razumem srpske politicare i kvazi intelektualce.Koji sud i koji moral sa zapada.Ko od njih ocekuje to, taj il je lud il je Boris.Za Srbiju su jedini krivci, ubice duha srpstva, a oni su tu, u Srbiji.Brojne NVO,neke politicke stranke i mnogi angazovani intelektualci koji od tih nedela izuzetno zive,dok pljuju po srbstvu.Nek Srbija resi stanje u svojoj kuci i istog trenutka ce stati na put povratka normalnosti.Ovako put Borisa,Cede,Natase,Micunovica,Sonje i jos mnogih, je put u ambis i nestanak.

    • To je ono sto ja uporno godinama pokusavam nekako objasniti nasem narodu,da od zapada nista dobro ne mozemo ocekivati,po bilo kojem pitanju!Mada ko sam ja da bih ikome ista objasnjavao,niko i nista,jer ovaj nas narod nije hteo da veruje mnogo pametnijim glavama nego sto je ova moja,pa sto bi meni verovali!!E pa braco moja onda se nemojte iscudjavati!Ja ne znam kako su vas kod kuce naucili i uputili po pitanju zapada,ali meni su rekli da zapadu ni po koju cenu ne verujem!Sve ovo sto se Srbima desava nije nista novo,niti za neocekivati,jer se desavalo kroz istoriju mnogo puta,i opet ce ma kako da se mi postavimo,izjasnimo,opredelimo!

  6. Dosta je kukanja.To što se desilo znali smo odavno,bar neki.Ovakvu presudu fašistička Nemačka ,iako moćna, nije mogla doneti protiv Georgi Dimitrova. To pokazuje beskrupuloznost današnjih moćnika. Nego da vidimo šta se može urditi da se šteta ublaži i ,eventualno, odluka preinači.
    Pre svega ,to je ekonomski preporod Srbije.Kada se to pokrene sve ostale “presudice i odlukice, pašće u vodu.
    Da bi se to dogodilo potrebno je potpuno promeniti ekonomsku politiku.Okrenuti se zemljama BRIKS-a,pre svega Rusiji.Sa njom napraviti strateški plan ekonomske i vojne saradnje pa ćete videti i promene u okruženju prema Srbiji.

  7. Eto objavile “heroine i kokaine srpske demokratije” blic,novosti,kako je Gotovina sa CIA-om saradjivao na planiranju o proterivanju Srba iz fasisticke hrvatske!Mozete misliti,oni su zacudjeni kako je to moguce?A kada im se govorilo pre skoro 20 godina da je to tako optuzivali su nas za velikosrpstvo,i da je to propaganda Milosevica i Seselja!Mozete ubijati ljude,ali istinu NIKADA!Braco Srbi,istina je sa nama i kad tad ce pobediti,kao i svaki put do sada!Do tada strpimo se!Pretci su nam izdrzali mnogo gorih muka nego mi danas!Znam da nije lako!

  8. Evo Haški tribunal utvrdio i “dokazo” da je Severina nevina!

  9. Ideološka premoć SAD,sad je razvejana u paramparčad – Crveno usijanje da ih zbriše nuklearnim bombama:KAO JATO MUVA GOVNARA DA JE NESTALO !

  10. ovako su Srbima krivili istoriju vekovima od naroda koji je uvek u svom genetskom kodu imao zapisanu pravdu i istinu,zelju da drugima pomogne u najtezim trenucima pretvorise u genocidan narod.Ali se nadam da su dobili samo prvo poluvreme nije ova utakmica jos zavrsena za nas Srbe,ispravice se nepravda prema Srpskom narodu samo treba cekati pravi trenutak.
    Do konacne pobede.

    • A kad je pobjeda konačna? Tko odlučuje kada je utakmica završila. Sve ovo je utjeha za gubitnike.

    • To je vozio Mujo,on je tvoj vojni saveznik,sa njim si vezao zastave i on je tvoje cveće.Pitao sam Muju;”a kakvo si ti Mujo njihovo cveće”? A Mujo rekao da je Jorgovan…pa i logično je tamo kod vas i ima najviše jor-….! 🙂

  11. vozio se baja autoputom i sluša radio. sluša kad eto upozorenja. upozoravaju se vozaći da jedan automobil marke zastava 101 vozi u suprotnom smjeru pa se upozoravaju vozaći da se paze. gleda baja pa mudro kaže ženi: vidi boga ti tamo negde vozi jedan u suprotnom smeru a vidi kod nas, svi voze suprotno.
    naravoučenije?

  12. Ipak ste objavili! Hvala i izvinjavam se,ali još da vam samo kažem,da ne razumem potrebu da se išta krati,jer videli ste sigurno,oni ništa ne krate,i ljudi pišu,kako ko može,ume i razume…to gledajte femenološki,iz tih pisanija svašta se može i zaključiti i saznati,može se npr.približno odrediti profil,onih koji kojih je više i onih kojih je manje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *