Finansiranje NVO u Srbiji – Kako „kaplje“ budžetska slavina

Sam spisak korisnika sredstava iz republičke budžetske linije 481 iz koje se finansiraju NVO pokazuje visok stepen neracionalnosti, a odsustvo bilo kakve ozbiljnije društvene kontrole upućuje na zaključak da je linija 481 široko otvoreno polje za nezakonito trošenje novca

Prema podacima Agencije za privredne registre do pre dve godine u Srbiji je delovalo 13.375 nevladinih organizacija i udruženja građana, a danas je taj broj zaokružen na 18.200 organizacija. Kako se taj nesumnjivo impozantan broj organizacija „za sve i svašta“ finansira? Odakle dolaze sredstva, o kojim iznosima je reč, kome se i po kojim kriterijumima dodeljuju?
Napomenimo da su u okviru registra APR ubrojane i verske zajednice, sportska društva, lovačka udruženja, kao i političke stranke, tako da je zapravo tačan broj, nazovimo ih „pravih“, NVO gotovo nemoguće utvrditi. Još teži zadatak je, uprkos insistiranju NVO na transparentnosti, utvrditi izvore finansiranja i visinu sredstava koja se slivaju u taj, za naše uslove, nimalo beznačajan društveno-privredni sektor koji inače, po raznim osnovama, zapošljava više od 10.000 ljudi.
Kada je reč o teritorijalnoj rasprostranjenosti, u Beogradu je registrovano više od 3.200 NVO, u Novom Sadu 1.034, Nišu 486 itd. Kao kuriozitet među gradovima se izdvaja Dimitrovgrad: ima 11.000 stanovnika i čak 25 aktivnih NVO udruženja.

RAJSKA BUDŽETSKA LINIJA 481 Od kako je 2009. usvojena Uredba o finansiranju NVO primetan je ozbiljan rast tog sektora, kao i sve veće oslanjanje na budžet Republike Srbije. Prema podacima iz 2010. godine, Srbija je 2009, iz budžeta, za potrebe finansiranja tih organizacija izdvojila neverovatnih 93 miliona evra i sve to na osnovu tzv. budžetske linije 481.
Da li je u ovom slučaju bilo zloupotreba i nenamenskog trošenja novca poreskih obveznika lako bi se moglo otkriti klasičnim praćenjem tokova novca, ali elegantnim rešenjem prethodne vlade ti tokovi su nestali u džungli zvanoj „Dotacije nevladinim organizacijama“. Da na toj budžetskoj liniji vlada potpuni haos, svedoči činjenica da pored nevladinih organizacija u užem smislu, novac iz te linije dobijaju političke partije, sportski savezi, verske organizacije, ali i privredna društva, kao i ustanove koje se i inače finansiraju iz budžeta – škole, muzeji i instituti. Dakle, već sam spisak korisnika tih sredstava iz linije 481 pokazuje visok stepen neracionalnosti, a odsustvo bilo kakve ozbiljnije društvene kontrole upućuje na zaključak da je linija 481 široko otvoreno polje za nezakonito trošenje novca. Situacija na lokalnom nivou još je haotičnija, budući da nema elektronski obrađenih podataka, a lokalnim funkcionerima nije nedostajalo mašte za iznalaženje novih načina ceđenja budžeta. Jedan od zanimljivijih je nedavni slučaj iz Čačka. Tokom 2010. i 2011. godine, za udruženja građana iz budžeta grada izdvojeno je oko 32 miliona dinara. Više od četvrtine sredstava su dodeljena samo jednoj NVO, koju su, gle čuda, osnovali članovi Gradske uprave pod intrigantnim nazivom „Bratska pomoć“, a kao posebno povoljna okolnost se pokazalo i da je dvoje od troje osnivača bilo u komisiji koja odlučuje o dodeli sredstava. Naravno da je novac bez mnogo objašnjenja završio na računu njihove NVO za program popisivanja poreskih obveznika.

[restrictedarea]

NEKOM MAJKA, NEKOM MAĆEHA Privlačnosti budžetske linije 481 nisu odolele ni političke partije. Pojedine NVO sumnjaju i javno iznose svoju bojazan da dotacije služe uglavnom za transfer državnog novca na račune političkih partija i njihovih proverenih prijatelja. Simptomatična je činjenica da je najveći broj NVO osnovan posle 2009. godine. Prema izveštaju trezora, većina novoosnovanih NVO je dobijala relativno mala sredstva, ali prilikom pokušaja da se stupi u kontakt sa takvim NVO ili bar pronađu tragovi njihovih aktivnosti, nailazi se na prazan papir. Nema pisanih tragova, nema prezentacija na Internetu, nema seminara, publikacija, ničega. Kod velikog broja NVO postoje internet prezentacije u kojima predstavljaju svoje programe, ali u previše slučajeva zabrinjava detalj da je, na primer, poslednja izmena sadržaja na stranici obavljena pre godinu ili dve. To za organizaciju osnovanu recimo 2009. godine i nema mnogo veze sa ažurnošću administratora internet prezentacije. Pojedina ministarstva nisu čak ni krila da sredstva, suprotno slovu zakona, dospevaju u ruke pojedinaca! Svojevremeno, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava je preko linije 481 uplatilo 840.000 dinara za 11 fizičkih lica zaposlenih u istom tom ministarstvu. Dakle, sasvim je jasno zbog čega bivša vlada od 2009. do kraja svog mandata nije donela uredbu kojom bi se detaljno definisali kriterijumi i pravila za dodelu sredstava.

MINISTARSTVO SPORTA I – POLITIKE Najizdašnije u trošenju budžetskih sredstava bilo je Ministarstvo za sport i omladinu, koje je utrošilo u protekle tri godine lavovskih 40 miliona evra – uglavnom na sportska udruženja. Finansirana su sportska društva od pikada do fudbala, a Ministarstvo dijaspore je pokazalo izuzetnu privrženost sportu dotacijom od ukupno 800.000 dinara Centru borilačkih sportova, kao i šahovskom klubu u iznosu od 200.000 dinara. Međutim, izuzetnu originalnost u izboru ciljeva dotacija ispoljilo je Ministarstvo za sport i omladinu.
Od 2008. do 2011. godine, Građanske inicijative i Građanske inicijative udruženje građana za demokratiju i civilno obrazovanje (izvesno je da se radi o istoj NVO) inkasirale su ukupno 7.518.563,87 dinara. Tu je dakako i Beogradski fond za političku izuzetnost koji je od Ministarstava sporta i omladine i Ministarstva dijaspore dobio 10.597.889,48 dinara. Na spisku dotacija Ministarstva je i Centar za civilno vojne odnose, Centar za regionalizam, Centar za društveno ekonomski razvoj Jagodine, Balkanski fond za lokalne inicijative, Centar za konstruktivno rešavanje sukoba, Evropski pokret. Svakako ne bi trebalo zaobići ni širom sveta poznati sport KORFBOL, koji se u Srbiji igra na svakom ćošku, pa je taj savez trebalo podržati sa 10.000.000,00 dinara.

KOGA JOŠ FINANSIRAMO? Uvidom u dotacije po ministarstvima dobija se besmisleno dugačka lista udruženja, nevladinih organizacija, fondova, pokreta, inicijativa, saveza, klubova, privrednih subjekata, akcija, što dodatno potvrđuje činjenicu da na liniji 481 ne postoji nikakav kriterijum i da su ministarstva i političke partije sasvim slobodno raspolagali novcem građana Srbije.
Osim toga, oči bode i činjenica da je tim novcem finansirano i više NVO koje su svojim delovanjem odavno dokazale svoj antisrpski pedigre. Fond za političku izuzetnost udobno se ugnezdio na jaslama Ministarstva za sport i omladinu, ali nije gadljiv ni na strane donacije. Među donatorima tog fonda, pored ambasada zapadnih zemalja, Fonda braće Rokfeler, Soroševih ekspozitura, nalazi se i Ministarstvo odbrane Velike Britanije, te glavom i bradom neizbežni NATO. Ali, što se tiče iznosa sredstava koja dospevaju iz inostranstva na račune NVO ostajemo uskraćeni za odgovor. Iz dostupnih izvora može se zaključiti da, na primer Fond za humanitarno pravo, posredstvom Omladinske inicijative za ljudska prava i programa REKOM raspolaže sa 200.000 dolara donacije i to samo od jedne organizacije, Nacionalne zadužbine za demokratiju koju je osnovao Kongres SAD-a u svrhu uspešnog širenja demokratije zabludelim narodima sveta.

__________________________________________________________________
NVO BIZNIS 

O uspešnosti NVO poduhvata, a dakako i zainteresovanosti ljudi za pokretanje takve organizacije govori i zanimljiv podatak da kada u pretraživač „Gugl“ ukucate „nevladine organizacije“ istog momenta na vrhu liste nađenih strana se pojavljuje oglas:

„Otvaranje NVO i Udruženja – 12.000 din + pečat gratis
Beograd i cela Srbija“
Oglas kao oglas, ali prilično kompromitujući za samu ideju nevladine organizacije. NVO neće nahraniti gladne, NVO neće pokrenuti proizvodnju i vratiti radnike na radna mesta. Uzaludno bačena sredstva iz budžeta diskredituju svaki napor da se zaustavi dalje propadanje društva i države Srbije. Ostaje da se nadamo da će ova vlada konačno regulisati oblast finansiranja NVO i prekinuti besprizorno čerupanje građana Srbije.

[/restrictedarea]

 

Jedan komentar

  1. Budzetska “linija” 481 je dokaz da je struktura pljacke i korupcije
    legalizovana. Pored apsurda naziva NVO, koje finasira drzava, a one
    tu istu drzavu razaraju, tu su prikriveni i putevi “pranja” novca
    (inostranog, preko nasih NVO) i “cudovisni oktopod”-“reverzibilna
    pumpa” isisavanja novca, “dobijenog” kroz skupe kredite. “Glavne”
    NVO su prikrivene mnostvom raznih udruzenja i orgamizacija – maglo.
    Steta koju cini “NVO oktopod” daleko prevazilazi pomenutih, preko
    90 miiona evra godisnje.
    Da ministar Dinkic zna svoj posao i da mu je stalo do drzave, ova
    “linija” bi se nasla prva pod udarom “sekire” (jer druge nema).
    Srboljub Savic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *