ODRŽAN VELIKI ŠKOLSKI ČAS

KRAGUJEVAC, 21. oktobar 2012. (FoNet) – Snažnom antiratnom porukom, izvođenjem poeme “Oni su ušli u dom naš”, autora Jovana Zivlaka i molebanom žrtvama fašističkog zločina, u Šumaricama je održan Veliki školski čas kojim je obeležena 71. godišnjica streljanja civilnog stanovništva u Kragujevcu. Muziku za poemu komponovao je Miroslav Štatkić, a scenografiju je pripremio Milivoje Štulović.

Pre početka ovogodišnjeg Velikog školskog časa, venac na spomenik streljanim đacima i profesorima položio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Vence su položili i gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović, predsednik Skupštine grada Kragujevca Saša Milenić, minister prosvete Žarko Obradović, ministarka energetike Zorana Mihailović, ministar kulture Bratislav Petković, delegacije Skupštine Srbije, ministarstava odbrane i inostranih poslova, kao i predstavnici ambasada Nemačke, Francuske, Italije, Rusije, Slovačke, Belorusije, Palestine, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Pre ceremonije polaganja venaca, kraj spomenika streljanih episkop šumadijski Jovan sa sveštenstvom šumadijske eparhije služio je Moleban.

Okupatori su 21. oktobra 1941. godine, u znak odmazde zbog akcije pokreta otpora u kojoj je ubijeno 10 i ranjeno 26 vojnika nemačkog Vermahta, streljali 2.796 civila iz Kragujevca i okolnih sela, među kojima je bilo 300 đaka i profesora Prve kragujevačke gimnazije.

2 komentara

  1. a predsednik se izvinjava Nemcima ( nije narod zao) i tako dalje ….sve dok na kraju ne uspe nemacko prekrojavanje istorije 20 veka i Srbi budu proglaseni kao jedini genocidni narod. Nemac je bio tu da pazi sta ce snishodljivci da kazu.

    Eto gde se nalazimo kao drzava i narod pa ni svoje mrtve da oplakujemo kako dolikuje.

    Ej kada ce Srbiju voditi mudri i dostojanstveni ljudi?

    • Ono sto je bilo mudro,dostojanstveno,Dos-manlije su poslale u onaj cirkus od sudista u Holandiji!Ostali su nam bezkicmenjaci,ljigavci,prevrtljivci,i ostala “bratija”!!Mada moram priznati da i mi kao narod zasluzujemo ovakve kakvi su nam ostali,kad smo izdali i najrodjenije svoje,pocev od Cica Draze,pa do haskih optuzenika!Mnogo se kukavica namnozilo u nasem narodu!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *