ОДРЖАН ВЕЛИКИ ШКОЛСКИ ЧАС

КРАГУЈЕВАЦ, 21. октобар 2012. (ФоНет) – Снажном антиратном поруком, извођењем поеме “Они су ушли у дом наш”, аутора Јована Зивлака и молебаном жртвама фашистичког злочина, у Шумарицама је одржан Велики школски час којим је обележена 71. годишњица стрељања цивилног становништва у Крагујевцу. Музику за поему компоновао је Мирослав Штаткић, а сценографију је припремио Миливоје Штуловић.

Пре почетка овогодишњег Великог школског часа, венац на споменик стрељаним ђацима и професорима положио је председник Србије Томислав Николић. Венце су положили и градоначелник Крагујевца Верољуб Стевановић, председник Скупштине града Крагујевца Саша Миленић, министер просвете Жарко Обрадовић, министарка енергетике Зорана Михаиловић, министар културе Братислав Петковић, делегације Скупштине Србије, министарстава одбране и иностраних послова, као и представници амбасада Немачке, Француске, Италије, Русије, Словачке, Белорусије, Палестине, Босне и Херцеговине и Црне Горе. Пре церемоније полагања венаца, крај споменика стрељаних епископ шумадијски Јован са свештенством шумадијске епархије служио је Молебан.

Окупатори су 21. октобра 1941. године, у знак одмазде због акције покрета отпора у којој је убијено 10 и рањено 26 војника немачког Вермахта, стрељали 2.796 цивила из Крагујевца и околних села, међу којима је било 300 ђака и професора Прве крагујевачке гимназије.

2 коментара

  1. a predsednik se izvinjava Nemcima ( nije narod zao) i tako dalje ….sve dok na kraju ne uspe nemacko prekrojavanje istorije 20 veka i Srbi budu proglaseni kao jedini genocidni narod. Nemac je bio tu da pazi sta ce snishodljivci da kazu.

    Eto gde se nalazimo kao drzava i narod pa ni svoje mrtve da oplakujemo kako dolikuje.

    Ej kada ce Srbiju voditi mudri i dostojanstveni ljudi?

    • Ono sto je bilo mudro,dostojanstveno,Dos-manlije su poslale u onaj cirkus od sudista u Holandiji!Ostali su nam bezkicmenjaci,ljigavci,prevrtljivci,i ostala “bratija”!!Mada moram priznati da i mi kao narod zasluzujemo ovakve kakvi su nam ostali,kad smo izdali i najrodjenije svoje,pocev od Cica Draze,pa do haskih optuzenika!Mnogo se kukavica namnozilo u nasem narodu!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *