13. septembar – VOJISLAV KOŠTUNICA ZA NOVOSTI: NEMAMO VLAST, IMAMO UTICAJ

Vlada odustala od pogubne politike da EU nema alternativu. Ukinuti su jednoumlje i samovolja koji su urušavali državu. Čekamo platformu o Kosovu

Nova vlast još nije do kraja zacrtala pravac kojim će da se kreće Srbija. Za početak je važno što je država konačno odustala od pogubne politike da Evropska unija nema alternativu.

To je izjavio za “Novosti” Vojislav Koštunica, predsednik DSS, koji će strpljivo sačekati prvih 100 dana nove Vlade kako bi dao svoju ocenu.

Ima li nešto suštinski važno što je vladajuća koalicija promenila nabolje u proteklih šest nedelja?

– Sadašnja vlast, i pored pozivanja na lojalnost Briselu, ipak vodi politiku koja odudara od štetočinske ideje da EU nema alternativu, koju je sprovodila DS. Sada postoje alternative, drugi partneri i druge tačke oslonca. Imamo i nove odnose sa Rusijom, što vidimo kao promenu i pozitivan pravac.

Koliko su se izmenili politička klima i odnosi u samoj Srbiji posle promene vladajuće garniture?

– Bivša vlast je u velikoj meri pokazivala autokratske sklonosti i jednu vrstu samovolje koja je urušavala državu. Imali su tu osobinu da sebe smatraju nesmenjivim što je podsećalo na najcrnja vremena komunizma. Duh i dašak promena sada se oseća. Naravno, potrebne su suštinske promene u državnoj, nacionalnoj i ekonomskoj politici. Uspeh ove vlasti zavisi od toga da li će biti sposobna da napravi jasan i pravi diskontinuitet sa bivšom politikom. Jer, bivša vlast je ekonomski, politički i moralno na duže vreme opustošila i unesrećila zemlju.

NE BAVIMO SE DS, VELIKU SU ŠTETU NANELI

Kako gledate na politički sukob unutar DS kao čovek koji se još 1992. odvojio od te stranke i formirao DSS?

– Vreme je pokazalo da su DSS i DS dva suštinski različita politička i ideološka puta i da imamo drugačije shvatanje države i nacionalnih interesa. Ono što se danas dešava u DS ne bih želeo da komentarišem. Bavili smo se dovoljno njima i njihovom politikom i neprocenjivom štetom koju su naneli Srbiji za protekle četiri godine. Ne mešamo se u unutrašnje odnose u drugim strankama.

SAVEZI POSLE PODRŠKE NIKOLIĆU

Ulazite u saveze sa vladajućom koalicijom u mnogim opštinama u zemlji… 
– Odluku o ulasku u lokalne koalicije prepustili smo našim opštinskim odborima. Najviše tih koalicija je sa SNS, i to je jedna nova politička realnost. Predsedništvo DSS je dalo saglasnost na te saveze.
Jeste li razmatrali i smenu vlasti u Beogradu? 
– Ta tema još nije došla na dnevni red. Podrškom Nikoliću na izborima, saradnjom u parlamentu sa SNS i formiranjem lokalnih koalicija, pokazali smo da smo spremni na saradnju.

Čini se da ste oštrije kritikovali politiku DS prema Kosovu, koja ni sada suštinski nije promenjena?

– Platforma o Kosovu još nije obelodanjena i o njoj se nije izjasnila ni skupštinska ni šira javnost. Čekamo da vidimo kakva će biti nova politika države prema našoj južnoj pokrajini.

Vlast poručuje da će da prihvati sve postignute sporazume sa Prištinom koje ste vi već ocenili kao pogubne?

– To je posebno osetljivo pitanje. Za budućnost Srbije naročito su bitni sporazumi o slobodi kretanja i integralnom upravljanju granicama. Oni se tiču ličnih dokumenata naših građana na Kosovu i daju odgovor na pitanje: postoji li granica u međunarodnom smislu između Srbije i Kosova? Bilo bi od najvećeg značaja da Ustavni sud kao protivustavne poništi ove sporazume.

Martin Šulc je premijeru Dačiću poručio da se na kraju puta ka EU nalazi priznavanje Kosova, a naše vlasti, kao i prethodne, tvrde da to nije uslov?

– Očigledno da je došlo vreme kada će zapadne države otvoreno saopštavati da je priznavanje Kosova uslov za ulazak u EU. Ogoljena istina glasi da će na kraju puta, kada se potpuno formalizuju odnosi Srbije i Kosova kao dve države, slediti i međusobno priznavanje. Vidimo da donekle i novoj vlasti odgovara to što EU ovog časa ne traži izričito da Srbija prizna Kosovo, ali upozoravamo da će tražiti sve drugo i da će priznavanje na kraju biti neminovno. To je, kao kad voćka zri, zri, i na kraju sama otpadne.

Znači li to da ćete insistirati na prekidu evropskih integracija kada vam Nikolić ponudi konsenzus oko Kosova?

– Nesumnjivo je da nećemo odstupiti od stava da je politička neutralnost najbolja za Srbiju. Jedino ona omogućava da Srbija zaštiti svoje državne interese i da ne bude saučesnik u otimanju Kosova. Potrebna je ekonomska saradnja sa EU, ali ne na našu štetu, što je slučaj sa dosadašnjom primenom SSP. Sa dnevnog reda treba skinuti opciju da je državni cilj članstvo u EU. Učlanjenje u EU bilo bi konopac oko vrata Srbije. Otvoreni smo potpuno za razgovor oko državne politike prema Kosovu.

Kako nastaviti dijalog sa Prištinom kada oni ukidaju takozvanu nadziranu nezavisnost, a jednostrano uvode državni telefonski broj?

– Odgovor Srbije mora da bude odrešitiji. Vidimo da Ministarstvo spoljnih poslova Rusije povodom ukidanja takozvane nadzirane nezavisnosti poručuje da se suštinski ništa nije promenilo jer Kosovo ostaje i dalje kvazidržava. Bilo bi potrebno da se tako nešto čuje i od naših zvaničnika.

Očekujete li jače tenzije u severnoj pokrajini i “internacionalizaciju” zbog ukidanja pojedinih nadležnosti Vojvodine na predlog DSS?

– Sprečili smo tendenciju stvaranja države u državi i konfederalizaciju Srbije jer je očigledno nekome bio cilj novo rasparčavanje. Naša borba urodila je plodom kad je Ustavni sud usvojio veliki broj primedbi DSS na Zakon o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine. Nadam se da će vojvođanski političari da shvate da Statut Vojvodine ne može da bude iznad Ustava.

Autonomaši bi državu da postave naglavačke.

Protivili ste se približavanju Srbije ka NATO. Da li očekujete promene u državnoj politici prema tom pitanju?

– Veoma je važno da je Vlada Srbije nedavno pred predstavnicima SAD jasno saopštila da je Srbija izabrala vojnu neutralnost. To je još jedan pomak u odnosu na prošlu vlast iz čijih usta to nisam nikada čuo.

* Čini se da vam je važnije da na snazi ostanu vaše “tekovine” – Ustav, vojna neutralnost i sadašnji status Vojvodine, nego da formalno dođete na vlast?

– Svaka stranka stremi da dođe na vlast. Ali za nas je uvek interes države iznad svih kratkotrajnih privilegija koje učešće u vlasti nosi sa sobom. Važno je da DSS sa svojom državotvornom politikom ima uticaj. A imamo ga.

Izvor: Novosti, http://dss.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *