13. септембар – ВОЈИСЛАВ КОШТУНИЦА ЗА НОВОСТИ: НЕМАМО ВЛАСТ, ИМАМО УТИЦАЈ

Влада одустала од погубне политике да ЕУ нема алтернативу. Укинути су једноумље и самовоља који су урушавали државу. Чекамо платформу о Косову

Нова власт још није до краја зацртала правац којим ће да се креће Србија. За почетак је важно што је држава коначно одустала од погубне политике да Европска унија нема алтернативу.

То је изјавио за “Новости” Војислав Коштуница, председник ДСС, који ће стрпљиво сачекати првих 100 дана нове Владе како би дао своју оцену.

Има ли нешто суштински важно што је владајућа коалиција променила набоље у протеклих шест недеља?

– Садашња власт, и поред позивања на лојалност Бриселу, ипак води политику која одудара од штеточинске идеје да ЕУ нема алтернативу, коју је спроводила ДС. Сада постоје алтернативе, други партнери и друге тачке ослонца. Имамо и нове односе са Русијом, што видимо као промену и позитиван правац.

Колико су се изменили политичка клима и односи у самој Србији после промене владајуће гарнитуре?

– Бивша власт је у великој мери показивала аутократске склоности и једну врсту самовоље која је урушавала државу. Имали су ту особину да себе сматрају несмењивим што је подсећало на најцрња времена комунизма. Дух и дашак промена сада се осећа. Наравно, потребне су суштинске промене у државној, националној и економској политици. Успех ове власти зависи од тога да ли ће бити способна да направи јасан и прави дисконтинуитет са бившом политиком. Јер, бивша власт је економски, политички и морално на дуже време опустошила и унесрећила земљу.

НЕ БАВИМО СЕ ДС, ВЕЛИКУ СУ ШТЕТУ НАНЕЛИ

Како гледате на политички сукоб унутар ДС као човек који се још 1992. одвојио од те странке и формирао ДСС?

– Време је показало да су ДСС и ДС два суштински различита политичка и идеолошка пута и да имамо другачије схватање државе и националних интереса. Оно што се данас дешава у ДС не бих желео да коментаришем. Бавили смо се довољно њима и њиховом политиком и непроцењивом штетом коју су нанели Србији за протекле четири године. Не мешамо се у унутрашње односе у другим странкама.

САВЕЗИ ПОСЛЕ ПОДРШКЕ НИКОЛИЋУ

Улазите у савезе са владајућом коалицијом у многим општинама у земљи… 
– Одлуку о уласку у локалне коалиције препустили смо нашим општинским одборима. Највише тих коалиција је са СНС, и то је једна нова политичка реалност. Председништво ДСС је дало сагласност на те савезе.
Јесте ли разматрали и смену власти у Београду? 
– Та тема још није дошла на дневни ред. Подршком Николићу на изборима, сарадњом у парламенту са СНС и формирањем локалних коалиција, показали смо да смо спремни на сарадњу.

Чини се да сте оштрије критиковали политику ДС према Косову, која ни сада суштински није промењена?

– Платформа о Косову још није обелодањена и о њој се није изјаснила ни скупштинска ни шира јавност. Чекамо да видимо каква ће бити нова политика државе према нашој јужној покрајини.

Власт поручује да ће да прихвати све постигнуте споразуме са Приштином које сте ви већ оценили као погубне?

– То је посебно осетљиво питање. За будућност Србије нарочито су битни споразуми о слободи кретања и интегралном управљању границама. Они се тичу личних докумената наших грађана на Косову и дају одговор на питање: постоји ли граница у међународном смислу између Србије и Косова? Било би од највећег значаја да Уставни суд као противуставне поништи ове споразуме.

Мартин Шулц је премијеру Дачићу поручио да се на крају пута ка ЕУ налази признавање Косова, а наше власти, као и претходне, тврде да то није услов?

– Очигледно да је дошло време када ће западне државе отворено саопштавати да је признавање Косова услов за улазак у ЕУ. Огољена истина гласи да ће на крају пута, када се потпуно формализују односи Србије и Косова као две државе, следити и међусобно признавање. Видимо да донекле и новој власти одговара то што ЕУ овог часа не тражи изричито да Србија призна Косово, али упозоравамо да ће тражити све друго и да ће признавање на крају бити неминовно. То је, као кад воћка зри, зри, и на крају сама отпадне.

Значи ли то да ћете инсистирати на прекиду европских интеграција када вам Николић понуди консензус око Косова?

– Несумњиво је да нећемо одступити од става да је политичка неутралност најбоља за Србију. Једино она омогућава да Србија заштити своје државне интересе и да не буде саучесник у отимању Косова. Потребна је економска сарадња са ЕУ, али не на нашу штету, што је случај са досадашњом применом ССП. Са дневног реда треба скинути опцију да је државни циљ чланство у ЕУ. Учлањење у ЕУ било би конопац око врата Србије. Отворени смо потпуно за разговор око државне политике према Косову.

Како наставити дијалог са Приштином када они укидају такозвану надзирану независност, а једнострано уводе државни телефонски број?

– Одговор Србије мора да буде одрешитији. Видимо да Министарство спољних послова Русије поводом укидања такозване надзиране независности поручује да се суштински ништа није променило јер Косово остаје и даље квазидржава. Било би потребно да се тако нешто чује и од наших званичника.

Очекујете ли јаче тензије у северној покрајини и “интернационализацију” због укидања појединих надлежности Војводине на предлог ДСС?

– Спречили смо тенденцију стварања државе у држави и конфедерализацију Србије јер је очигледно некоме био циљ ново распарчавање. Наша борба уродила је плодом кад је Уставни суд усвојио велики број примедби ДСС на Закон о утврђивању надлежности Војводине. Надам се да ће војвођански политичари да схвате да Статут Војводине не може да буде изнад Устава.

Аутономаши би државу да поставе наглавачке.

Противили сте се приближавању Србије ка НАТО. Да ли очекујете промене у државној политици према том питању?

– Веома је важно да је Влада Србије недавно пред представницима САД јасно саопштила да је Србија изабрала војну неутралност. То је још један помак у односу на прошлу власт из чијих уста то нисам никада чуо.

* Чини се да вам је важније да на снази остану ваше “тековине” – Устав, војна неутралност и садашњи статус Војводине, него да формално дођете на власт?

– Свака странка стреми да дође на власт. Али за нас је увек интерес државе изнад свих краткотрајних привилегија које учешће у власти носи са собом. Важно је да ДСС са својом државотворном политиком има утицај. А имамо га.

Извор: Новости, http://dss.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *