Samo su Bin Ladenovi teroristi veći negativci od Srba

Piše Vladislav Panov

Nedavno snimljena „Sezona ubijanja“, akcioni triler iz holivudske A-produkcije koji će se prikazivati sledeće godine, pokazuje da je prevaziđeno pravilo da se Srbi kao loši momci pojavljuju u produkcijski nižerazrednim filmovima  

 

Dok se kod naših filmadžija i dalje panično strahuje od ulaska u bilo kakve angažmane kada je reč o odgovoru na u svetu podrazumevajuće medijsko masakriranje srpskog naroda, izvrtanje istine na svaku temu i prekrajanje srpske istorije, dotle se u tom svetu i dalje predano radi na dopunjavanju crne predstave o nama. Posebno kada je reč o sukobima posle raspada SFRJ. Zapad, koji voli da nas prezire i smešta u fioke s najgorim etiketama, nema pardona. Ta „maštovitost“ dolazi do izražaja kada zapadni filmski stvaraoci nastoje da se obračunaju sa velikosrpskim primitivcima koji bi da napredni svet gurnu u srednji vek i koji su kako mnogi tvrde, pa čak i zvanično, recimo, u Haškom sudu, da smo prva nacija posle Nemačke koja je zidala konclogore zarad etničkog čišćenja.

SVE „ISTINE“ O RATU

[restrictedarea]

U takvoj medijskog atmosferi višedecenijskog instaliranja naručene istine koja zna se odakle dolazi, šou-biznis kao glavna osovina u ovom medijskom motoru ima važnu ulogu. Otud u svim produkcijskim nivoima s obe strane okeana u dosadašnjim ponudama celuloidne „istine“ o Srbiji od raspada SFRJ do danas isključivo nosimo crne šešire, odnosno predstavljamo zverske spodobe među lošim momcima modernog filma.
Zato se ne treba čuditi što je, recimo, u najnovijem i još u svetu aktuelnom četvrtom nastavku „Nemoguće misije“, glavni junak u liku i telu Toma Kruza, bez ikakve potrebe što se tiče radnje filma, u toku raspleta priče ojačao karakter i istoriju svoje špijunsko-ratničke persone tvrdnjom da je ubio šest Srba kako bi pokrio lažnu smrt svoje žene i tako je ubio dve muve jednim udarcem!? Tu smo, dakle, bili muve prema kojima, zna se, čovek ima samo odnos gađenja i potrebu da ih tamani. Dopuna je to u medijima neprestano prisutne komparacije s životinjskim svetom. Švedski voditelj Gert Filding je, sećate se, bio daleko raspoloženiji da nas javno smesti među svinje. Za mnoge druge smo primitivci tek sišli s drveta ili kao vremeplovom prebačeni u današnji svet pravo iz kamenog doba.
Tragikomično ostrašćena, istorijski i politički kada smo mi u pitanju „veoma obaveštena“, Anđelina Džoli nije direktno pravila komparacije ovog tipa, ali je Srbe u svom jadnom filmu „Zemlja krvi i meda“ stavila u kontekst siledžija i genocidnih manijaka. Najopasniji deo te njene histerične srbomrziteljske fantazije, kao i svih drugih sve prisutnijih u medijima i filmovima sa zapada, nije što nas porede sa svinjama i gledaju kao genocidne divljake. Ono što je još gore od ovakvih epiteta i komparacija je podrazumevajući sloj u svim takvim konstrukcijama. A reč je sada već o sveopšte prihvaćenim „istinama“ da mi JESMO zločinački narod, da smo vršili genocid, silovali i mučili, masakrirali i pljačkali sve ostale narode „u regionu“. Uostalom dojučerašnji predsednik se zbog naših zločina izvinjavao kome je stigao i tako de fakto dao legitimitet ovakvim pričama i etiketiranjima. Nama se niko nije izvinio pa nas i propali komičari u medijima, kao Stiv Marzin nedavno, guraju u jeftine viceve. Po njemu su Srbi oni koji se izvlače od kazni i sudske pravde. Da i ne pominjemo američku voditeljku Čelsi Hendler koja nas je izvređala samo zato što je komirana od alkohola Ejmi Vajnhaus ovde održala svoj poslednji koncert.

IZ NIŽERAZREDNE U A-PRODUKCIJU
I dok smo do sada uglavnom bili loši momci u produkcijski nižerazrednim filmovima, nedavno je i taj detalj prevaziđen. U akcionom-trileru koji će se davati sledeće godine, iz holivudske A-produkcije, „Sezona ubijanja“, Srbi dobijaju tu čast da ih u kontekst priče stavljaju predstavnici najkomercijalnijeg ogranka američkog šou-biznisa. U ovom će filmu Džon Travolta, aktuelan ovih dana i zbog slika na kojima se pojavio u ženskoj odeći, i superstar Robert de Niro (beše prošle godine veliki „drugar“ pomenutog „izvinjavajućeg“ srpskog predsednika), voditi međusobni rat do istrebljenja i to kao bivši neprijatelji s, ni manje ni više nego bosanskog ratišta. Njih dvojica, Travolta kao Srbin, a De Niro kao američki specijalac koji je s njim ratovao za vreme bosanskog konflikta, sada u nekom američkom bespuću, raščišćavaju stare račune. Kako je moguće da njegovi autori veruju da će ovakav pedigre likova i njihov kaubojski američki sukob sa srpskim elementom biti zanimljiv za milionsku publiku, možda i nije teško razumeti. Iako bi verovatno jedan promil Amerikanaca uspeo da nas pronađe na mapi sveta, mi smo avanzovali na rang listi upotrebljivih i verodostojnih filmskih negativaca popevši skoro na sam vrh. „Bolji“ smo i od Rusa, Indijanaca i Meksikanaca zajedno. Jedino nas, barem trenutno, „šiju“ Bin Ladenovi teroristi. Ali, ne brinite se, to je samo trenutno. Mržnja prema jedinom genocidnom narodu u Evropi posle nacista se podgreva sa svih strana, posebno s naše. Otuda ne treba biti u nedoumici oko toga da li smo pogodni materijal za američke celuloidne loše momke, već samo kada ćemo postati najgori među najgorima pa samim tim i upotrebljivi na duže staze i za sve prilike. „Sezona ubijanja“ je do sada krupan korak napred u tom smislu. Valja ga zato pozdraviti. Uostalom, treba da budemo ponosni što smo ovako primećeni i iskorišćeni od strane napredne zapadne civilizacije. Zar nismo to želeli? Jer, ovo je zemlja koja se stidi sebe, svoje istorije, kulture, jezika, pisma. Koja se izvinjava svojim najvećim neprijateljima, ne poštuje žrtve predaka, nema hrabrosti da se suprotstavi bilo kakvoj nepravdi i nije u stanju da zaštiti sopstvene građane. Mi smo najgori negativci sami sebi, s kulturnom „elitom“ koja je svoje postojanje i karijere stavila u zavisnost od procenta ispoljenog prezira prema svemu što je srpsko. I dok nas ta elita pregalački na ovakav način „kulturno dekontaminira“, za Holivud i zapad smo sve vredniji prezira i zato temeljnog celuloidnog tamanjenja. Na radost i zadovoljstvo mnogih. I tamo i ovde. I zato ćemo još dugo i sve češće biti negativci koje svi vole da mrze.

[/restrictedarea]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *