Само су Бин Ладенови терористи већи негативци од Срба

Пише Владислав Панов

Недавно снимљена „Сезона убијања“, акциони трилер из холивудске А-продукције који ће се приказивати следеће године, показује да је превазиђено правило да се Срби као лоши момци појављују у продукцијски нижеразредним филмовима  

 

Док се код наших филмаџија и даље панично страхује од уласка у било какве ангажмане када је реч о одговору на у свету подразумевајуће медијско масакрирање српског народа, извртање истине на сваку тему и прекрајање српске историје, дотле се у том свету и даље предано ради на допуњавању црне представе о нама. Посебно када је реч о сукобима после распада СФРЈ. Запад, који воли да нас презире и смешта у фиоке с најгорим етикетама, нема пардона. Та „маштовитост“ долази до изражаја када западни филмски ствараоци настоје да се обрачунају са великосрпским примитивцима који би да напредни свет гурну у средњи век и који су како многи тврде, па чак и званично, рецимо, у Хашком суду, да смо прва нација после Немачке која је зидала концлогоре зарад етничког чишћења.

СВЕ „ИСТИНЕ“ О РАТУ

[restrictedarea]

У таквој медијског атмосфери вишедеценијског инсталирања наручене истине која зна се одакле долази, шоу-бизнис као главна осовина у овом медијском мотору има важну улогу. Отуд у свим продукцијским нивоима с обе стране океана у досадашњим понудама целулоидне „истине“ о Србији од распада СФРЈ до данас искључиво носимо црне шешире, односно представљамо зверске сподобе међу лошим момцима модерног филма.
Зато се не треба чудити што је, рецимо, у најновијем и још у свету актуелном четвртом наставку „Немогуће мисије“, главни јунак у лику и телу Тома Круза, без икакве потребе што се тиче радње филма, у току расплета приче ојачао карактер и историју своје шпијунско-ратничке персоне тврдњом да је убио шест Срба како би покрио лажну смрт своје жене и тако је убио две муве једним ударцем!? Ту смо, дакле, били муве према којима, зна се, човек има само однос гађења и потребу да их тамани. Допуна је то у медијима непрестано присутне компарације с животињским светом. Шведски водитељ Герт Филдинг је, сећате се, био далеко расположенији да нас јавно смести међу свиње. За многе друге смо примитивци тек сишли с дрвета или као времепловом пребачени у данашњи свет право из каменог доба.
Трагикомично острашћена, историјски и политички када смо ми у питању „веома обавештена“, Анђелина Џоли није директно правила компарације овог типа, али је Србе у свом јадном филму „Земља крви и меда“ ставила у контекст силеџија и геноцидних манијака. Најопаснији део те њене хистеричне србомрзитељске фантазије, као и свих других све присутнијих у медијима и филмовима са запада, није што нас пореде са свињама и гледају као геноцидне дивљаке. Оно што је још горе од оваквих епитета и компарација је подразумевајући слој у свим таквим конструкцијама. А реч је сада већ о свеопште прихваћеним „истинама“ да ми ЈЕСМО злочиначки народ, да смо вршили геноцид, силовали и мучили, масакрирали и пљачкали све остале народе „у региону“. Уосталом дојучерашњи председник се због наших злочина извињавао коме је стигао и тако де факто дао легитимитет оваквим причама и етикетирањима. Нама се нико није извинио па нас и пропали комичари у медијима, као Стив Марзин недавно, гурају у јефтине вицеве. По њему су Срби они који се извлаче од казни и судске правде. Да и не помињемо америчку водитељку Челси Хендлер која нас је извређала само зато што је комирана од алкохола Ејми Вајнхаус овде одржала свој последњи концерт.

ИЗ НИЖЕРАЗРЕДНЕ У А-ПРОДУКЦИЈУ
И док смо до сада углавном били лоши момци у продукцијски нижеразредним филмовима, недавно је и тај детаљ превазиђен. У акционом-трилеру који ће се давати следеће године, из холивудске А-продукције, „Сезона убијања“, Срби добијају ту част да их у контекст приче стављају представници најкомерцијалнијег огранка америчког шоу-бизниса. У овом ће филму Џон Траволта, актуелан ових дана и због слика на којима се појавио у женској одећи, и суперстар Роберт де Ниро (беше прошле године велики „другар“ поменутог „извињавајућег“ српског председника), водити међусобни рат до истребљења и то као бивши непријатељи с, ни мање ни више него босанског ратишта. Њих двојица, Траволта као Србин, а Де Ниро као амерички специјалац који је с њим ратовао за време босанског конфликта, сада у неком америчком беспућу, рашчишћавају старе рачуне. Како је могуће да његови аутори верују да ће овакав педигре ликова и њихов каубојски амерички сукоб са српским елементом бити занимљив за милионску публику, можда и није тешко разумети. Иако би вероватно један промил Американаца успео да нас пронађе на мапи света, ми смо аванзовали на ранг листи употребљивих и веродостојних филмских негативаца попевши скоро на сам врх. „Бољи“ смо и од Руса, Индијанаца и Мексиканаца заједно. Једино нас, барем тренутно, „шију“ Бин Ладенови терористи. Али, не брините се, то је само тренутно. Мржња према једином геноцидном народу у Европи после нациста се подгрева са свих страна, посебно с наше. Отуда не треба бити у недоумици око тога да ли смо погодни материјал за америчке целулоидне лоше момке, већ само када ћемо постати најгори међу најгорима па самим тим и употребљиви на дуже стазе и за све прилике. „Сезона убијања“ је до сада крупан корак напред у том смислу. Ваља га зато поздравити. Уосталом, треба да будемо поносни што смо овако примећени и искоришћени од стране напредне западне цивилизације. Зар нисмо то желели? Јер, ово је земља која се стиди себе, своје историје, културе, језика, писма. Која се извињава својим највећим непријатељима, не поштује жртве предака, нема храбрости да се супротстави било каквој неправди и није у стању да заштити сопствене грађане. Ми смо најгори негативци сами себи, с културном „елитом“ која је своје постојање и каријере ставила у зависност од процента испољеног презира према свему што је српско. И док нас та елита прегалачки на овакав начин „културно деконтаминира“, за Холивуд и запад смо све вреднији презира и зато темељног целулоидног тамањења. На радост и задовољство многих. И тамо и овде. И зато ћемо још дуго и све чешће бити негативци које сви воле да мрзе.

[/restrictedarea]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *