Vasa Pavković: Cinično leto

Piše Vasa Pavković

 

1
Vreme

Meteorolozi se više ne usuđuju da nam kažu koliko će ove vrućine trajati. Netragom su iz medija  iščezle tzv. dugoročne prognoze. I što je najčudnije – ne žalimo (se) zbog toga. Jer šta bi bilo kada bi rekli da će se žaropek preko jula protegnuti i na avgust i pola septembra? Da li bi izdržali suočavanje s tom eventualnom istinom? Ipak je bolje ovako – sedmicu za sedmicom da trpimo i nadamo se, polako, sa mogućim lokalnim pljuskovima krajem dana…

2
Zločini, sandalice, kazne, prslučići

Dok se odmaram u lepom pančevačkom parku „Narodna bašta“, pažnju mi privlače četiri žene  „ u najboljim godinama“, koje sede tik za susednim stolom. Nadugačko i naširoko, s temperamentnim akcentima  pričaju o cipelicama, sandalicama, štiklicama,  platformicama…  ali iznenada one menjaju smer razgovora i počinju da govore o nekom suđenju, zahtevima javnog tužioca, o  prestavkama i sigurnoj desetogodišnjoj  kazni u prvom stepenu…  Shvatam da su ove žene sudije i advokati, ni manje, ni više! Dok se nevericom posmatram njihova lepa lica, udubljena u ovaj deo priče, gde se zločini i kazne vrtlože, četiri žene sasvim neočekivano opet skliznu među bretelice i suknjice, kupaće kostimčiće i tangice, kikoćući se frivolno, kao da znaju da ih sasvim zbunjen prisluškujem.

3
Tirke, Kapor

Više puta nedeljna „Politika“ je donosila tekstove iz „Beograda za ponavljače“ Bogdana Tirnanića. Odmah iza toga počela je da reprizira davnašnje kolumne  Mome Kapora. Da li bi trebalo reći da je svaki od Tirketovih ili Kaporovih tekstova i najbolji tekst  u svakoj od tih nedeljnih „Politika“? Sem što je ovo repriziranje naročito odavanje pošte koju „Politika“ ukazuje dvojici svojih dugogodišnjih saradnika – ono je najdirektnija moguća kritika sadašnjeg stanja u tom listu i svim drugim dnevnicima u Srbiji. Jednostavno rečeno: kao da niko više, u ovoj kulturi, i u ovom jeziku nije u stanju da piše šarmantno i provokativno, duhovito i nekonvencionalno  –  o velegradskoj  svakodnevici,  kako  su  Tirke i Moma znali.

4
Ustavni sud i Pajtić

Odluka Ustavnog suda Srbije kojom su kao protivustavne  poništene neke odluke vojvođanske Skupštine dovedena je u pitanje istog dana, i to ni manje, ni više nego  iz usta Bojana Pajtića. Neprofesionalnost i nekorektnost  Pajtićevih izjava poljuljala je utisak u javnosti da je on, uz Đilasa, najveći adut DS-a. Samo jedan dan ranije mogao sam se zakleti u realističnost poteza i racionalnost izjava ovog političara. Čim je počeo na najgrublji i najtrivijalniji način da se podsmeva odlukama Ustavnog suda zemlje  u kojoj živi, iskrsla je misao: Ma ni on nije bolji od ovih koji su zasluženo otišli u „konstruktivnu opoziciju“.

5
„Tur de Frans“, čistoća Francuske

Mnogi Francuzi, ali ne samo oni, uzimaju odmor svakog jula, da bi pratili čuvenu biciklističku turu.  Sama po sebi ova duga, iscrpljujuća trka – spada u red najvažnijih sportskih događaja na planeti, već jedan vek.  Televizija kao medij podigla ju je na još veće visine, pretvorivši je u neku  vrstu prazničnog iskustva za ceo svet. Posmatrajući na televiziji već godinama u  julu, iz dana u dan, čuveni Tur, pažnju mi privlače i neverovatna čistoća puteva, gradova i sela, briga  i pažnja kojom se Francuzi staraju o svojoj jedinoj domovini. Tad pomislim i kako je dobro što naša televizija ne prenosi trku biciklista kroz Srbiju.  Kako  danas izgledaju naši putevi i većina naseljenih  mesta, naše ulice i trgovi, eventualni inostrani posmatrači prenosa trke verovatno bi mislili da se čitavo  takmičenje obavlja na nekom bunjištu.

6
Jeremićev cinizam i poraz

U „Utisku nedelje“ Olje Bećković suočili su se u pretprošloj emisiji član DS-a Zoran Živković i aktuelni ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić. Urednik „Danasa“ Panović sekundirao je obojici. Bilo je fenomenološki zanimljivo posmatrati cinizam s kojim je Jeremić govorio o Živkoviću, cinizam s kojim je propratio svaku njegovu tvrdnju.  Cinične tirade, cinične komentare, cinične poglede i osmehe  mladog fizičara… Jedino nisu bila cinična zaklinjanja Borisu Tadiću i priče o predsedavanju Generalnom skupštinom… Ni izborni poraz, ni dani koji su došli posle njega nisu osvestili ne samo Jeremića, već i najveći deo DS elite ili „elite“ (izaberite jednu od dve cinične reči). Oni i dalje misle da je jeftini cinizam lek za svaku bolest – kao trava raskovnik!

7
Ršumova „Kuća sa okućnicom“

U Plavom kolu SKZ-a pojavila se i „Kuća sa okućnicom“ Ljubivoja Ršumovića. Odavno me već ne iznenađuju  raznorazni naslovi pod Zmajevim znakom, čak i u plavim koricama, ali „Kuća sa okućnicom“ jeste pravo i lepo iznenađenje za celu našu književnost. Načinjena od mnoštva kratkih porodičnih (i inih) priča, ova topla knjiga scenama iz detinjstva, dečaštva i mladosti pisca, upamćenih (i domaštanih) iz rodne kuće, sa livada i proplanaka, iz školskog dvorišta  itd. predstavlja jednu vrstu toplog, plemenitog dokumenta o naravima Ršumovićevih zemljaka iz Ljubiša i okoline.  Pisana nepretenciozno, ona je kao neka vrsta srpske  biblije o oblicima seoskog života, uspeli, možda i nehotični pandan „Bašti sljezove boje“.

8
Knjigocid

U Zagrebu je održana promocija knjige Ante Lešaje o uništavanju srpskih, odnosno ćiriličnih knjiga u Hrvatskoj za vreme Tuđmana. Dobro je što je takva knjiga sačinjena i lepo je što je kao dokument  jednog zlog vremena objavljena baš u glavnom gradu susedne Hrvatske. Nadam se da budućnost (knjiga) neće biti takva. U Hrvatskoj, niti bilo gde druge. Jedino  izaziva nevericu  agencijska vest da je knjigu na promociji toplo dočekao i Stipe Mesić. Pitam se – gde li je ovaj čovek bio dok je knjigocid trajao? Zar se knjigocid  nije odvijao na sto (pardon: pedeset!) metara od njegove dužnosne kancelarije? I ako već ništa nije poduzeo, kako  „slavni“ razbijač Jugoslavije ima srca i morala da se pojavi na promociji?

9
Leto u jeku

Leto je u jeku i odjeku vrućine. Strpimo se do Olimpijade. A onda navijajmo što za naše, što za najbolje inostrane sportiste. Jer: važno je pobeđivati!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *