Dragan Vidaković: „Zec“ u politici

U atletici postoji „zec“-trkač u trci na duge staze, kojeg organizatori mitinga pozovu i plate da povuče trku ne bi li favoriti postigli što bolji rezultat-po mogućstvu svetski rekord, a sve sa ciljem da miting zablista u punom sjaju i obrne se što više novca.

Dragan Vidaković 10.07.2012

***

Na seoskim svadbama u Srbiji pokloni se javno upisuju u svesku a na samom početku se upišu najčešće fiktivne velike sume najbližih rođaka sa ciljem da se ostali gosti u poslednjem trenutku pokolebaju i istresu mnogo više novca nego što su nameravali, da ne zaostanu za prethodnicima.

I politika slično funkcioniše. Prethodna vlast oličena u Borku Stefanoviću je napucala ustupke (čak i na reč) u neustavnim pregovorima sa Editom Tahiri tako da nove vlasti, htele to ili ne, ne mogu da idu ispod poklona koji su od strane Srbije već darovani novoj državi Kosovo.

Ali tu nije bio i kraj. Ili su to Tadićevi sami smislili da novima otežaju položaj, ili su organizatori političkog Kroacija „mitinga“ u cilju podizanja letvice novoj vlasti zadali visinu ispod koje ne može da ide: Pošto je bivši predsednik Srbije letvicu popeo do Tačija, Nikolić ne može da ide ispod toga pa mu jedino ostaje susret sa Jahjagom.

„Žaba“ je dakle već progutana, a svako čudo za tri dana i politički zec je odigrao svoje. On je naravno za dalje nebitan-kao i u atletici, nije bitno to ni što je javno počinio moralno-politički harakiri, važno je da je ostao tu negde da opet za neku Kvadrigu posluži ako zatreba.

A novoj vlast će biti lakše da produži dalje jer se već neko od prethodnika upisao visoko u knjigu antisrpskih interesa a ispod njihovih darova, oni kažu da se ne može. Inače oni bi, ali su im prethodne vlasti vezale ruke pa oni nemaju kud.

A na Kroacija „mitingu“ Tadić je samo nastavio svojevrsnu političku mimikriju koju je upražnjavao i dok bio predsednik Srbije. Čas je bio predsednik DS a čas predsednik Srbije. Kako mu je odgovaralo. Tražite ga na jednom mestu a on kaže da je na drugom.

Njegovo ponašanje danas, da smo civilizovana zemlja moralo bi da bude u skladu sa činjenicom da je on pre svega bivši predsednik države. Ili da ga brišu iz istorije i privilegija namenjenih bivšem predsedniku države, da potpuno pređe u političke „zečeve“, a Čedomir i Vuk da ga tuže za krađu autorskih prava oko Tačija.

Dučić je u „Blagu cara Radovana“ napisao da se na zna kako je čovek živeo dok se ne zna kako je umro. Svako pravilo se potvrđuje izuzetcima a Tadić je jedan od njih. Sve je učinio da se za života, kao na dlanu vidi kako je živeo.

I neka proba da vidi da li sad može da opere ruke ili i tu možda može da krade Čedomira i kaže da su mu posle rukovanja ruke možda malo „crvene“ ali da mu je savest čista. Jer je zaboga sve to uradio zbog našeg dobra.

No, kako bilo, letvice koje je postavio DS su otišle previsoko. Ako naslednici misle da moraju dalje, jadna nam majka. Za davanje Kosova, i Veslijevih rudnih bogatstava naročito, nemamo nikakvog razloga da još i dalje plaćamo domaće političare-darodavaoce.

Ako već ne daju iz svog džepa i svoju očevinu, zašto bi ih plaćali što nam kuću daju na doboš radi golog opstanka na vlasti. Neće političarima biti dobro i ako Kosovo ostane i ako ode, kao što veruju. Ako Kosovo ode moraće da se zapitaju a zašta će nam oni.

 

Dragan Vidaković

Izvor: http://www.novinar.de

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *