Драган Видаковић: „Зец“ у политици

У атлетици постоји „зец“-тркач у трци на дуге стазе, којег организатори митинга позову и плате да повуче трку не би ли фаворити постигли што бољи резултат-по могућству светски рекорд, а све са циљем да митинг заблиста у пуном сјају и обрне се што више новца.

Драган Видаковић 10.07.2012

***

На сеоским свадбама у Србији поклони се јавно уписују у свеску а на самом почетку се упишу најчешће фиктивне велике суме најближих рођака са циљем да се остали гости у последњем тренутку поколебају и истресу много више новца него што су намеравали, да не заостану за претходницима.

И политика слично функционише. Претходна власт оличена у Борку Стефановићу је напуцала уступке (чак и на реч) у неуставним преговорима са Едитом Тахири тако да нове власти, хтеле то или не, не могу да иду испод поклона који су од стране Србије већ даровани новој држави Косово.

Али ту није био и крај. Или су то Тадићеви сами смислили да новима отежају положај, или су организатори политичког Кроација „митинга“ у циљу подизања летвице новој власти задали висину испод које не може да иде: Пошто је бивши председник Србије летвицу попео до Тачија, Николић не може да иде испод тога па му једино остаје сусрет са Јахјагом.

„Жаба“ је дакле већ прогутана, а свако чудо за три дана и политички зец је одиграо своје. Он је наравно за даље небитан-као и у атлетици, није битно то ни што је јавно починио морално-политички харакири, важно је да је остао ту негде да опет за неку Квадригу послужи ако затреба.

А новој власт ће бити лакше да продужи даље јер се већ неко од претходника уписао високо у књигу антисрпских интереса а испод њихових дарова, они кажу да се не може. Иначе они би, али су им претходне власти везале руке па они немају куд.

А на Кроација „митингу“ Тадић је само наставио својеврсну политичку мимикрију коју је упражњавао и док био председник Србије. Час је био председник ДС а час председник Србије. Како му је одговарало. Тражите га на једном месту а он каже да је на другом.

Његово понашање данас, да смо цивилизована земља морало би да буде у складу са чињеницом да је он пре свега бивши председник државе. Или да га бришу из историје и привилегија намењених бившем председнику државе, да потпуно пређе у политичке „зечеве“, а Чедомир и Вук да га туже за крађу ауторских права око Тачија.

Дучић је у „Благу цара Радована“ написао да се на зна како је човек живео док се не зна како је умро. Свако правило се потврђује изузетцима а Тадић је један од њих. Све је учинио да се за живота, као на длану види како је живео.

И нека проба да види да ли сад може да опере руке или и ту можда може да краде Чедомира и каже да су му после руковања руке можда мало „црвене“ али да му је савест чиста. Јер је забога све то урадио због нашег добра.

Но, како било, летвице које је поставио ДС су отишле превисоко. Ако наследници мисле да морају даље, јадна нам мајка. За давање Косова, и Веслијевих рудних богатстава нарочито, немамо никаквог разлога да још и даље плаћамо домаће политичаре-дародаваоце.

Ако већ не дају из свог џепа и своју очевину, зашто би их плаћали што нам кућу дају на добош ради голог опстанка на власти. Неће политичарима бити добро и ако Косово остане и ако оде, као што верују. Ако Косово оде мораће да се запитају а зашта ће нам они.

 

Драган Видаковић

Извор: http://www.novinar.de

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *