Ali Asgar Hadži: I Srbija u Teheranu

Razgovarao Zoran  Milošević

Predsedniku Tomislavu Nikoliću upućen poziv na  predstojeće XVI zasedanje Pokreta nesvrstanih u Iranu

 

Beograd je ove nedelje posetio Ali Asgar Hadži, specijalni predstavnik dr Mahmuda Ahmadinedžada, predsednika Islamske republike Iran. Ali Asgar Hadži je inače pomoćnik ministra za Evropu i Ameriku. Zaduženje visokog gosta iz Irana bilo je da predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću uruči poziv za učešće na Samitu šefova i premijera Pokreta nesvrstanih država, koji se održava od 26. do 31. avgusta 2012. godine u Teheranu. Gospodin Hadži za „Pečat“ komentariše ovaj događaj i odgovara na nekoliko važnih pitanja, između ostalih i – zašto je danas važan Pokret nesvrstanih.
Svet se danas nalazi u veoma složenoj međunarodnoj situaciji. Mnogo toga važnog se dogodilo i u Evropi i u Americi. Ekonomska kriza koja se pojavila 2008. godine danas se preliva u socijalnu i političku sferu. To što se tu događa prevazilazi ova dva kontinenta i tiče se celog sveta. Na Severu Afrike i Bliskom istoku suočeni smo sa islamskim buđenjem, a imamo i problem Avganistana, Iraka,  kao i nekih drugih država. Sve ovo pokazuje da Pokret nesvrstanih, koji je najznačajnija međunarodna organizacija posle Ujedinjenih nacija, mora da ima važniju ulogu na međunarodnoj političkoj sceni. Zbog toga će teheranski Samit nesvrstanih biti veoma važan, posebno ako budemo uspeli da redefinišemo ciljeve pokreta. Pored toga, ulogu Pokreta nesvrstanih vidim i na važnom polju uspostavljanja mira i stabilnosti u svetu, kao i suprotstavljanju različitim jednostranostima, tako prisutnim danas u međunarodnoj politici. Naravno, za Pokret nesvrstanih je veoma važna i saradnja jug – jug. Iran inače nema nameru da bude lider pokreta, već samo jedan od jačih igrača među nesvrstanima.

Da li se Pokret nesvrstanih danas osipa?
Pokret još uvek ima 120 članica, a 27 država i međunarodnih organizacija imaju status posmatrača. U tom smislu se ne može govoriti o osipanju pokreta. Poznato je da je pokret nastao u doba Hladnog rata, a i sada imamo sličnu situaciju, tako da ne postoji sumnja u svrhu postojanja u samom identitetu Pokreta nesvrstanih.

Gde je tu Srbija  prema Vašem viđenju?
Danas sam imao sastanak sa predsednikom Srbije gospodinom Tomislavom Nikolićem i vršiocem dužnosti predsednika Skupštine Srbije Trnavčevićem.  Razgovarali smo o ciljevima samita. Vrlo dobro znate da je Jugoslavija bila osnivač Pokreta nesvrstanosti i koliko sam zaključio iz navedenih razgovora on još uvek ima veliki značaj i za Srbiju. Zato sam i uručio poziv predsednika Islamske Republike Iran, dr Mahmuda Ahmadinedžada predsedniku Nikoliću za Samit Pokreta nesvrstanih, koji će se u avgustu održati u Teheranu.
Imali smo detaljne razgovore u vezi sa mnogim pitanjima, ali i slične stavove. Obostrano smo naglasili značaj Pokreta nesvrstanih na međunarodnom planu, a potom smo razgovarali koje bi ciljeve Pokret trebalo sebi da postavi. Ovogodišnji samit je poseban zbog važnih događaja u međunarodnoj zajednici i sigurno je da Pokret nesvrstanih mora odigrati određenu ulogu u ovo teško vreme. Koliko sam mogao da zaključim predsednik Nikolić ima pozitivan stav o Pokretu nesvrstanih i smatra da će teheranski Samit biti veoma značajan, tako da se očekuje učešće delegaciju Srbije na Samitu Pokreta nesvrstanih u Teheranu.
Sa predsednikom Nikolićem razgovarali smo o saradnji između Irana i Srbije i zaključili da postoje veliki potencijali, ali u praksi se to ne koristi, tako da posle formiranja vlade u Srbiji očekujemo da dođe, ne samo do nastavka dosadašnje saradnje, već do njenog produbljivanja. Sa predsednikom Parlamenta smo razgovarali o dosadašnjim odnosima i parlamentarnoj saradnji dve zemlje, jer oba parlamenta imaju novi saziv, pa u tom smislu postoji velika potreba da se u Parlamentu formiraju „grupe parlamentarnog prijateljstva“. Balkan u Iranskoj spoljnoj politici, inače, ima prioritet i zato u ovom regionu imamo veoma aktivne ambasade.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *