Али Асгар Хаџи: И Србија у Техерану

Разговарао Зоран  Милошевић

Председнику Томиславу Николићу упућен позив на  предстојеће XVI заседање Покрета несврстаних у Ирану

 

Београд је ове недеље посетио Али Асгар Хаџи, специјални представник др Махмуда Ахмадинеџада, председника Исламске републике Иран. Али Асгар Хаџи је иначе помоћник министра за Европу и Америку. Задужење високог госта из Ирана било је да председнику Србије Томиславу Николићу уручи позив за учешће на Самиту шефова и премијера Покрета несврстаних држава, који се одржава од 26. до 31. августа 2012. године у Техерану. Господин Хаџи за „Печат“ коментарише овај догађај и одговара на неколико важних питања, између осталих и – зашто је данас важан Покрет несврстаних.
Свет се данас налази у веома сложеној међународној ситуацији. Много тога важног се догодило и у Европи и у Америци. Економска криза која се појавила 2008. године данас се прелива у социјалну и политичку сферу. То што се ту догађа превазилази ова два континента и тиче се целог света. На Северу Африке и Блиском истоку суочени смо са исламским буђењем, а имамо и проблем Авганистана, Ирака,  као и неких других држава. Све ово показује да Покрет несврстаних, који је најзначајнија међународна организација после Уједињених нација, мора да има важнију улогу на међународној политичкој сцени. Због тога ће техерански Самит несврстаних бити веома важан, посебно ако будемо успели да редефинишемо циљеве покрета. Поред тога, улогу Покрета несврстаних видим и на важном пољу успостављања мира и стабилности у свету, као и супротстављању различитим једностраностима, тако присутним данас у међународној политици. Наравно, за Покрет несврстаних је веома важна и сарадња југ – југ. Иран иначе нема намеру да буде лидер покрета, већ само један од јачих играча међу несврстанима.

Да ли се Покрет несврстаних данас осипа?
Покрет још увек има 120 чланица, а 27 држава и међународних организација имају статус посматрача. У том смислу се не може говорити о осипању покрета. Познато је да је покрет настао у доба Хладног рата, а и сада имамо сличну ситуацију, тако да не постоји сумња у сврху постојања у самом идентитету Покрета несврстаних.

Где је ту Србија  према Вашем виђењу?
Данас сам имао састанак са председником Србије господином Томиславом Николићем и вршиоцем дужности председника Скупштине Србије Трнавчевићем.  Разговарали смо о циљевима самита. Врло добро знате да је Југославија била оснивач Покрета несврстаности и колико сам закључио из наведених разговора он још увек има велики значај и за Србију. Зато сам и уручио позив председника Исламске Републике Иран, др Махмуда Ахмадинеџада председнику Николићу за Самит Покрета несврстаних, који ће се у августу одржати у Техерану.
Имали смо детаљне разговоре у вези са многим питањима, али и сличне ставове. Обострано смо нагласили значај Покрета несврстаних на међународном плану, а потом смо разговарали које би циљеве Покрет требало себи да постави. Овогодишњи самит је посебан због важних догађаја у међународној заједници и сигурно је да Покрет несврстаних мора одиграти одређену улогу у ово тешко време. Колико сам могао да закључим председник Николић има позитиван став о Покрету несврстаних и сматра да ће техерански Самит бити веома значајан, тако да се очекује учешће делегацију Србије на Самиту Покрета несврстаних у Техерану.
Са председником Николићем разговарали смо о сарадњи између Ирана и Србије и закључили да постоје велики потенцијали, али у пракси се то не користи, тако да после формирања владе у Србији очекујемо да дође, не само до наставка досадашње сарадње, већ до њеног продубљивања. Са председником Парламента смо разговарали о досадашњим односима и парламентарној сарадњи две земље, јер оба парламента имају нови сазив, па у том смислу постоји велика потреба да се у Парламенту формирају „групе парламентарног пријатељства“. Балкан у Иранској спољној политици, иначе, има приоритет и зато у овом региону имамо веома активне амбасаде.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *