23. јул – Бан Ки-мун са Николићем, Дачићем и Јеремићем

БЕОГРАД – Генерални секретар Уједињених нација Бан Ки-мун данас долази у прву посету Београду, у оквиру које ће се одвојено састати са председником Томиславом Николићем, мандатаром за састављање нове владе Ивицом Дачићем и одлазећим шефом дипломатије Вуком Јеремићем, који најесен преузима функцију председавајућег Генералне скупштине УН.

Очекује се да ће знатна пажња у разговорима Бан Ки-муна са заваничницма Србије бити посвећена Косову, на којем ће генерални секретар УН посетити припаднике мисије светске организације.

Посета генералног секретара УН региону је добила и контроверзну ноту захваљујући његовој одлуци да посети и Приштину, иако Косово није чланица УН.

Када је пре неколико недеља најављено да ће генерални секретар УН посетити и Приштину, огласио се председник Србије Николић, рекавши да би Бан требало да се изјасни да ли обилази само представнике УН на Косову или одлази на Косово за које мисли да може да буде засебна држава.

Министар Јеремић је поручио да је добродошао да посети читаву територију Србије.

И мандатар Дачић је констатовао да је посета генералног секретара УН Србији од “врхунског политичког значаја” и да очекује да се он приликом посете Косову и Метохији понаша у складу са статусом који покрајина има у светској организацији.

Бан је касније, у интервјуу са дописницима балканских медија акредитованим у САД, појаснио: “Моја посета Косову ће се одвијати у ширем контексту моје посете региону, и она ће бити у складу са Резолуцијом 1244”.

Генерални секретар УН је додао да УН на Косову има мисију и да је његова дужност да се сретне са људима из те мисије.

Бан ће се, како је планирано, на Косову сусрести са представницима УНМИК-а, међународних и регионалних организација, као и са представницима косовских власти.

Предвиђено је да Бан на Косову посети српски манастир Високи Дечани, који се налази на Унесковој листи светске баштине, као и Призрен.

Генерални секретар УН ће у Србију допутовати из Црне Горе, пре које је боравио у Словенији и Хрватској, а после Београда и Приштине посетиће Македонију и Босну и Херцеговину.

Банова посета подручју бивше Југославије је заправо прва посета једног генералног секретара УН земљама проистеклим из државе која је била један од оснивача УН 1945. године, а једина држава са ових простора у којој је већ боравио је Словенија.

Након почетка сукоба на просторима бивше државе, Савезна Република Југославија није од 1992. била чланица УН, да би у светску организацију била враћена 1. новембра 2000. године, после демократских промена.

 

Ђурић: Са Баном о афирмацији улоге УН

 

Саветник председника Србије Марко Ђурић изјавио је данас да ће у разговорима са генералним секретаром Уједињених нација Бан Ки-муном бити истакнута приврженост Србије принципу мирног решавања конфликата – и када је реч о Косову и Метохији али и на свим другим спорним тачкама у свету.

“Као земља која ове године председава Генералном скупштином УН, нагласићемо и нашу спремност да радимо на афирмацији улоге самих Уједињених нација у решавању конфликата”, рекао је Ђурић гостујући на РТС-у.

Ђурић је истакао да је неопходно да у Србији буде постигнут државни консензус о томе шта су национални и државни циљеви и шта је наша визија у вези са Косовом и Метохијом.

“Имали смо ситуацију да Приштина тачно зна шта хоће, а да није сасвим јасно шта је став Београда. То мора да се промени а председник Николић ће окупити око себе све значајне политичке и шире друштвене чиниоце”, рекао је Ђурић.

Одговарајући на питање о спремности председника Србије Томислава Николића да се састане са председницом Косова Атифетом Јахјагом, Ђурић је рекао да је за такав сусрет неопходно да се стекну одређени услови.

“Када се за то стекну услови, председник Николић биће спреман да разговара са легитимним представницима косовских
Албанаца у циљу изналажења решења која ће задовољити наше интересе, али и минимум интереса свих осталих”, рекао је саветник председника Србије.

Ђурић је оценио да је веома значајно то што су представници међународне заједнице, укључујући и шефа Делегације ЕУ у Србији Венсана Дежера, оценили да спречавање његовог одласка у манастир Грачаница није било у складу са постигнутим договорима.

“Приштини је поручено да спречавати било кога да оде у посету духовном средишту јесте антицивилизацијски чин, и да је то неприхватљиво. Веома је важно да Приштина са значајних места у међународној заједници добије такву поруку”, рекао је Ђурић.

 

Породице жртава: Бан Ки-муну предочити страдања Срба

 

Удружење породица киднапованих и несталих с Косова и Метохије затражиле су данас да председник Србије Томислав Николић, мандатар Ивица Дачић и министар спољних послова Вук Јеремић упознају генералног секретара УН Бан Ки-муна са страдањем Срба и других неалбанаца у јужној покрајини.

Породице жртава упутиле су званичницима Србије отворено писмо у коме захтевају да у разговорима са Баном изнесу мало помињане податке и предоче пуну истиниту о српским жртвама и страдањима српске заједнице.

Притом моле да генералног секретара светске организације, који после посете Београду одлази у Приштину, упознају са чињеницом да је половином јуна 1999. године с Косова и Метохије протерано више од 200.000 Срба и других неалбанаца.

Траже, такође, да се Бану предочи да се досад на огњишта вратило тек два одсто прогнаника “да њих, малобројне злостављају и убијају”, да је током 1998. и од доласка међународне мисије на Космет јуна 1999. отето и нестало више од 1.000 Срба и других неалбанаца, углавном цивила, као и да је судбина 530 отетих још непозната.
“На праговима својих кућа, на радним местима, у логорима специјално направљеним за Србе, у истом периоду је убијено око 3.000 стараца, жена, деце…”, подсећају породице, уз напомену да “нико од албанских злочинаца за почињена недела није праведно осуђен”.

“И поред сведока и доказа, процесуиран је тек понеки од злочинаца”, наведено је у писму.
“Сви градови, и стотине села је данас етнички чисто, уништаване су православне светиње и гробља и узурпирана имовина Срба који су на Космету живели”, а уништава се и даље, како се каже,” све што подсећа да су Срби на тим просторима вековима живели”.

Уз све то, “истрага о трговини органима отетих и несталих, која је поверена Еулексу, није покренута с мртве тачке, а и неће бити, ако не буде у мандату Уједињених нација”, упозориле су породице жртава.
“Молимо Вас посебно, да Ваша брига не буде само север Косова, већ и највећи број Срба који живе широм Косова и Метохије”, поручиле су породице српским званичницима уочи сусрета с генералним секретаром УН.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *