18. jul – Srpski civili na spomeniku žrtvama Domovinskog rata

ZAGREB – Na nedavno otkrivenom spomeniku žrtvama Domovinskog rata u Osijeku uklesana su i imena nekoliko srpskih civila, za čije je ubistvo osudjen Branimir Glavaš, piše Večernji list u sredu.

Taj čin je u delu javnosti protumačen kao provokacija, budući da je u Osijeku na vlasti Hrvatski demokratski sabor Slavonije i Baranje (HDSSB), čiji je osnovač upravo Glavaš i koja ne priznaje sudsku odluku.

Tako su se na spisku 397 žrtava “velikosrpske agresije” našli i Djordje Petković, koji je stradao u slučaju poznatijem kao “garaža”, kao i Branko Lovrić, Bogdan Počuča i Petar Ladnjak, ubijeni u slučaju poznatijem u javnosti kao “selotejp”.

Uz njih su, kako navodi zagrebački dnevnik, i imena Vukašina i Svetozara Bulata, kao i Save Pavitovića. Zbog njihovog ubistva pravosnažno su osudjeni pripadnici hrvatskih snaga Fred Marguš i Tomislav Dilber.

Čelnik osječkog Odbora za branitelje i braniteljska udruženja Miljenko Kolobardić kaže da na obeležju piše da se odaje počast “braniteljima i sugradjanima, žrtvama velikospreske agresije, ali uz veliko poštovanje prema svim žrtvama rata”.

On je za Večernji list rekao da je popis sastavljan tri godine, a da su udruženja slala imena žrtva. Prema njegovim rečima, na spomeniku nema imena drugih srpskih žrtva iz slučaja “garaža” i “selotejp”, zato što, kako je objasnio, niko njihova imena nije dostavio.

Zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991, Branimir Glavaš osudjen je prvobitno na deset godina zatvora, ali je Vrhovni sud Hrvatske smanjio prvostepenu presudu Županijskog suda u Zagrebu i osudio Glavaša na osam godina zatvora.

Glavaš je osudjen u slučaju poznatijem kao “selotejp”, zbog toga što je pripadnicima tzv. Samostalne uskočke satnije (SUS) naredio hapšenje, mučenje i ubistva sedam srpskih civila. Ubijeni su bačeni u Dravu vezanih ruku i sa selotejp trakom zalepljenom preko usta.

U drugom slučaju, poznatijem kao “garaža”, osudjen je za mučenje i ubistvo Čedomira Vučkovića i mučenje Djordja Petrovića u garaži osječkog Sekretarijata za narodnu odbranu, na čijem je čelu bio 1991.

Glavaš je prvi hrvatski političar osudjen za ratne zločine.

Izvor: Beta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *