16. jul – Samardžić: DSS podržava ideju konsenzusa o Kosovu

BEOGRAD – Demokratska stranka Srbije (DSS) podržava ideju postizanja nacionalnog konsenzusa o Kosovu i Metohiju koji bi poštovao okvire Ustava Srbije i smatra da bi konsenzus značio prekid sa dosadašnjim načinom vođenja kosovske politike.

Potpredsednik DSS Slobodan Samardžić rekao je na konferenciji za novinare da ne zna šta je tačno predsednik Srbije Tomislav Nikolić mislio kada je pozivao na nacionalni konsenzus o Kosovu, ali da D S S načelno podržava tu ideju.”Prva i poslednja tačka takvog konsenzusa, koji bi trebalo postići u republičkom parlamentu, treba da bude Ustav Srbije, odnosno suverenitet i teritorijalni integritet zemlje, a sadržaj tog konsenzusa bi bio otvoren za razmišljanje”, rekao je Samardžić.

On smatra da bi taj konsenzus trebalo postići što pre “budući da strani faktor na Kosovu i Metohiji deluje po metodi svršenih činjenica”.To bi, prema njegovim rečima, bila dobra poruka čitavom svetu da Srbija ne samo da se ne odriče Kosova i Metohije, već formuliše i strategiju koju bi svet morao da uvaži.

Takođe, postizanje konsenzusa značilo bi i prekid sa dosadašnjom politkom prema Kosovu, koju je, kako je rekao, “90 odsto vodio predsednik države, osam odsto pregovarač, 1,9 odsto vlada i svega 0,1 odsto parlament”.On smatra da bi i Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji trebalo uključiti u postizanje nacionalnog konsenzusa pošto je njihov opstanak u južnoj pokrajini od ogromne važnosti.

Samardžić je rekao i da ga ideja o potrebi konsenzusa na prvi pogled podseća na način kako je DSS vodio kosovsku politiku kada je bio na vlasti, budući da je, kako je rekao, od 2005. do 2008. godine u Skupštini Srbije doneto pet rezolucija koje su ili odobravale do tada urađeno ili išle u susret razgovorima koji su trebalo da se vode.

Nema internacionalizacije vojvođanskog pitanja

BEOGRAD – Nema mogućnosti za internacionalizaciju vojvođanskog pitanja jer je pitanje teritorijalnog uređenja unutrašnja stvar svake države, pa i Srbije, izjavio je danas potpredsednik DSS Slobodan Samardžić.

Samardžić je na konferenciji za novinare rekao da je ideja o internacionalizaciji vojvođanskog pitanja “nervozna reakcija” onih koji su nezadovoljni odlukom Ustavnog suda Srbije i da on ne poznaje arbitražu u slučajevima ustavnih pitanja, kao i da Evropski sud za ljudska prava u Strazburu nije sud koji odlučuje o pitanjim ustavnosti jedne zemlje.

“Sama pomisao o internacionalizaciji vojvođanskog pitanje je prva nervozna reakcija onih koji su izgubili u ovoj igri, to je gotovo neurotičan stav”, smatra Samardžić.

On je objasnio da je pitanje teritorijalne organzacije vlasti unutrašnje pitanje Srbije, kao i svake druge države, pa tako i svake članice EU. “Svaka država Unije ima svoju unutrašnju organizaciju i nikada Unija nije intervenisala kako je neka država organizovala svoju teritorijalnu vlast”, napominje Samardžić.

On zato ističe da ne vidi način kako bi se izvela “ta vrsta intervencije”, ali da ipak ne sumnja da će “biti žalbi, optuživanja i potkazivanja”, jer je to, kako je ocenio, “stil i način rada ljudi koji su tražili autonomiju Vojvodine na način njene separacije od Srbije”.

“To je jedna politička aktivnost oko koje se ne treba puno brinuti, odluka Ustavnog suda je legitimna i suverena i nema načina da se na nju interveniše”, naglasio je Samardžić.

On je podsetio da je DSS podnela predloge za ocenu ustavnosti Zakona o utvrđivanju nadležnosti AP Vojvodine i izrazio zadovoljstvo zbog odluke suda iako ona, kako je rekao, nije u potpunosti uvažila primedbe DSS, ali je poništila odredbe koje su suštinski ugrožavale pravno jedinstvo Srbije.

Samardžić je rekao da očekuje da će jedan od prvih koraka nove vlasti biti i usvajanje novog zakona koji će biti u skladu sa Ustavom Srbije.

Potpredsednik DSS smatra da je odlukom Ustavnog suda omogućeno “ponovno uvođenje legalnosti, demokratičnosti i otvorenosti u politički život Srbije, jer u toku ptotekle četiri godine ti principi javnog života bili su direktono ugrožneni načinom na koji je vođenja politika”.

Odluka Ustavnog suda Srbije da su pojedine odredbe Zakona u utvrđivanju nadležnosti AP Vojvodine neustavne, stupila je na snagu, čime su te zakonske odluke prestale da važe.

Izvor: Tanjug

Jedan komentar

  1. Mene ovo potseća na bakin kokošinjac. Eci peci pec pojeli smo jednu ostalo ih 7, skuvali smo čorbu ostalo ih 6, ispekli smo jednu ostalo ih 5…Gde planiraju ovi nazovi saveznici da se zaustave. Sveli su nas na feude, a mi pisuckamo, komentarišemo , palamudimo i tako to, a kokošaka je sve manje.Valjda nas istorija uči da se ropstvo ne menja iz veka u vek ono je u ljudskoj prirodi samo mu se menja naziv, sada se zove demokratija.Zalud prazne priče ako se braća Rusi ne umešaju i zaoštre situaciju, a da li će to da se desi zavisi od pregovaračkih i malverzaciskih sklonosti naših političara.Koliko vidim zapad eliminiše one proruski orijentisane kao kada bira porotnike u sudu.Ako su svi na platnom spisku Amera o čemu mi imamo više da pričamo?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *