Predizborna hapšenja i evropska oslobađanja

Piše Uglješa Mrdić

Albanci iz Bujanovca koji su 4. maja, u vreme izborne tišine, uhapšeni pod optužbom da su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva, pušteni su na slobodu

 

Tope se predizborna hapšenja: Ivica Dačić pokazuje dokaze o ratnim zločinima nad srpskim civilima zajedno sa direktorom policije Miloradom Veljovićem i komandantom Žandarmerije Bratislavom Dikićem

Teroristi koje je hapsila država Srbija pušteni su na slobodu voljom državnih organa iste države! Naime, pet Albanaca iz Bujanovca koji su 4. maja u vreme izborne tišine uhapšeni pod optužbom da su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva pušteni su na slobodu. To je u sredu uveče među prvima potvrdio predsednik Skupštine opštine Bujanovac Jonuz Musliu. On je naveo da su uhapšeni Eljhami Salihi, Mustafa Limani, Šerif Abdiri, Nedir Sefedini i Sevdai Emurlahi iz Velikog Trnovca, Opština Bujanovac, po izlasku iz pritvora pušteni i da su se već u sredu našli u svojim kućama.
„Svi koji su bili u zatvoru u Beogradu su oslobođeni, a koliko je meni poznato njima nije uvedena mera kućnog pritvora, već su svi oslobođeni optužbe. U pritvoru su još trojica koji su uhapšeni u istoj akciji, koji nisu bili optuženi za ratne zločine, a nalaze se u zatvoru u Vranju“, rekao je Musliu.
Pušteni su, kako saznajemo, zbog nemogućnosti daljeg uticaja na svedoke.
U akciji Žandarmerije koja je izvedena po nalogu Tužilaštva za ratne zločine iz Beograda, 4. maja, uhapšeni su, pored osumnjičenih za ratni zločin, i Gzim Gaši, Izet Ćazimi i Bljerim Duraki koji se terete za pružanje otpora prilikom hapšenja.
Njih trojica su još u pritvoru u Okružnom zatvoru u Vranju.

VELIKA BURA
Ova hapšenja su pre dvadesetak dana izazvala veliku buru u javnosti. Kao prvo zato što su učinjena u vreme izborne tišine pred protekle parlamentarne i prvi krug predsedničkih izbora, te je tadašnji kandidat za predsednika Srbije i nosilac liste SPS-PUPS-JS Ivica Dačić uoči samih izbora držao konferenciju za novinare. Kao drugo, postavilo se pitanje zašto ako su znali gde su i za šta su pomenuti Albanci osumnjičeni nisu bili ranije uhapšeni. Potom je reagovao albanski poslanik u Skupštini Srbije Riza Halimi.

[restrictedarea]

„Hapšenja na jugu Srbije su nastavak državnog terora nad Albancima“, izjavio je Halimi, koji je svoju tezu pojasnio podatkom da je „teror agresivno počeo u decembru 2008, a nastavljen u julu 2009. godine, i da su se zbog toga iselile stotine albanskih porodica s juga Srbije“, i da nije slučajno što je Ivica Dačić hapšenja počeo dva dana pred izbore, 6. maja, i da takva akcija može da ima dalekosežne posledice po celu regiju.
Usledilo je saopštenje MUP-a Srbije da su petorica Albanaca, koji su uhapšeni u Preševskoj dolini, privedeni oko 14.45 sati u zgradu Ministarstva unutrašnjih poslova u Beogradu. Uhapšeni su dovezeni uz policijsku pratnju do ulaska u zgradu, a potom su ih pripadnici Žandarmerije uveli u objekat gde će se nastaviti zakonska obrada uhapšenih.
Ministar Dačić rekao je da je policija na jugu Srbije uhapsila osam osoba, od kojih je pet osumnjičeno za ratne zločine protiv civilnog stanovništva.
„Na zahtev Tužilaštva za ratne zločine akcija Žandarmerije sprovedena je u Bujanovcu i selima Veliki Trnovac i Breznica“, rekao je Dačić na vanrednoj konferenciji za novinare u Policijskoj upravi Vranje.
„Uhapšeni su Elhami Salihi, Mustafa Limani, Sherif Abdiri, Nedir Sefedini i Sevdai Emrulahi, dok je Blerim Duraki iz sela Breznice uhapšen zbog ilegalnog posedovanja oružja“, rekao je Dačić, a prema njegovim rečima, uhapšene su i dve osobe koje su ometale tu akciju.
Jedan od njih je Izet Ćazimi, rođeni brat Ridvana Ćazimija, poznatijeg kao „komandant Leši“, koji je bio jedan od komandanata tzv. Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca (OVPMB).
Oglasio se i tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević, rekao je da je policija tokom noći uhapsila petoricu Albanaca osumnjičenih za ratne zločine tokom sukoba na jugu Srbije 2001. godine. On je novinarima u Beogradu izjavio da su hapšenja još u toku, ali nije želeo da precizira o kom ratnom zločinu je reč i zbog interesa istrage nije mogao da iznosi više detalja.
Tada je izvršeno najmanje osam pretresa u mestima u Opštini Bujanovac, a prilikom hapšenja napadnut je jedan pripadnik Žandarmerije. Sama akcija je trajala oko tri sata, a sproveli su je pripadnici Žandarmerije u Bujanovcu i Velikom Trnovcu rano ujutru. Od osam osoba, pet se sumnjiči da su 2001. godine počinili zločin protiv civilnog stanovništva na jugu Srbije kao pripadnici OVPBM.
Uhapšeni Salihi, Limani, Abdiri, Sefedini i Emurlahi, dovedeni su tokom popodneva u sedište jedinice MUP-a za istraživanje ratnih zločina, u Ulici kneza Miloša u Beogradu. Dovezli su ih pripadnici Žandarmerije u koloni svojih vozila. U zgradu MUP-a uveli su ih maskirani žandarmi, a uhapšeni su imali lisice na rukama, vezanim na leđima.

NAPALI ŽANDARMERIJU
Ministar policije Ivica Dačić rekao je na konferenciji za novinare u Vranju da je kod uhapšenog Beljrima Durakua prilikom pretresa stana pronađen pištolj u ilegalnom posedovanju. Ministar je ispričao i da su prilikom pretresa kuća u akciji hapšenja dve osobe fizički napale pripadnika Žandarmerije, na šta im je uzvraćeno istom merom i te osobe su uhapšene, a jedan od njih je Izet Ćazimi. „Oni koji su napali, dobili su adekvatan odgovor… Ko digne ruku na američke marince, ima li i dalje tu ruku“, rekao je Dačić i dodao da nije bilo povređenih pripadnika Žandarmerije.
Političarima sa juga Srbije poručio je da umesto da protestuju „čuvaju svoje pozicije“, jer su i oni „u tome učestvovali“.
„Destabilizaciju bezbednosne situacije na jugu Srbije nećemo dozvoliti, ali neće biti za sada povećanja broja pripadnika policije i vojske, mada aktuelna zbivanja sa ubistvima u Makedoniji i situacija na Kosovu nalažu maksimalni oprez, za šta smo mi spremni“, rekao je Dačić odgovarajući na pitanje novinara o bezbednosnim izazovima u Bujanovcu i Preševu, a uoči izbora.
Ministar policije je novinarima rekao da „postoji veliko interesovanje predstavnika zapadnih ambasada u Srbiji koji se interesuju za razloge hapšenja“ i potom precizirao „da niko za koga se utvrdi da nije kriv neće bespotrebno biti zadržavan u pritvoru“. Dačić je naveo da su najveće interesovanje iskazali predstavnici Misije OEBS u Srbiji, „što je i normalno, jer je uhapšen prevodilac koji je radio u njihovoj kancelariji u Bujanovcu više godina“.
„Posao je sada na Tužilaštvu, ono je nadležno za dalji postupak u vezi sa ovim hapšenjima i ne želim da se u taj deo nadležnosti mešam“, rekao je Dačić, pokazujući pred novinarima dokumenta iz 2000. godine o ubistvima civila i pripadnika policije od strane paravojne OVPMB.

OTIMALI, UBIJALI, RANJAVALI…
Novinarima su predočeni podaci da su pripadnici OVPMB za godinu i po – od 2000. do 2001. godine izvršili 592 napada na pripadnike policije, 73 na pripadnike vojske i 55 na civile. Nastradalo je ukupno 18 policajaca i vojnika, ranjeno je 68, dok su bila oteta 43 civila Srba.
Prema našim informacijama, sumnja se da je pomenuta albanska gerilska grupa 2001. godine otela dva mladića, čiji su leševi pronađeni u blizini logora OVPBM kod mesta Breznica. Jedan momak tada je imao 18, a drugi 19 godina. Sumnja se i da ova grupa ima veze sa „Gnjilanskom grupom“ OVK, koja je činila zločine na području Kosova 1999. godine.
E, sada se postavlja pitanje zašto su onda pušteni na slobodu. Da li zbog eventualnih pritisaka zapadnih ambasada, međunarodne javnosti, poslanika Halimija zbog njegove podrške Vladi i DS-u i SPS-u ili zbog „mira u regionu“? Na kraju krajeva, uhapšeni su bili osumnjičeni „samo“ za ratne zločine nad srpskim civilima… Da li će Dačić tražiti njihovo vraćanje u pritvor i time pokazati predizbornu čvrstinu i odlučnost?
Pri tom se i tope predizborna hapšenja, mada po svim pokazateljima iz policijske istrage, osumnjičeni bi prvo trebalo da se izvedu pred lice pravde, a ne na slobodu,  u društvu svojih ratnih saboraca da budu dočekani kao albanski heroji smrti…
Da li postoji država na svetu, koja uhapšene ljude osnovano optužene za ratne zločine i terorizam pušta na slobodu posle dvadesetak dana? Toga ne bi bilo ni u Srbiji – da je Srbija država.

[/restrictedarea]

3 komentara

  1. Na Kosovu KFOR puca po Srbima bojevom municijom ranjenici se prebacuju u bolnicu ? Dacicu gde je Policija Sutanovac gde je Vojska sram vas bilo.

  2. MISLIM DA BI NAM BILO LAKŠE KADA BI PRAVDA STIGLA OVAJ ŠLJAM KOJI JE TOME DOPRINEO na način da ŠUTANOVAC,TADIĆ MAC MAC BUDU PRVI KOJI ĆE BITI NA METI KFORA .PA ONI SU NJIHOVI

  3. vojska je uspesno oslobodjena tenkova i teskog naoruzanja u JU ES STILU…..lepo sa stilom….tragedija kontate…stil ?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *