Предизборна хапшења и европска ослобађања

Пише Угљеша Мрдић

Албанци из Бујановца који су 4. маја, у време изборне тишине, ухапшени под оптужбом да су починили ратни злочин против цивилног становништва, пуштени су на слободу

 

Топе се предизборна хапшења: Ивица Дачић показује доказе о ратним злочинима над српским цивилима заједно са директором полиције Милорадом Вељовићем и командантом Жандармерије Братиславом Дикићем

Терористи које је хапсила држава Србија пуштени су на слободу вољом државних органа исте државе! Наиме, пет Албанаца из Бујановца који су 4. маја у време изборне тишине ухапшени под оптужбом да су починили ратни злочин против цивилног становништва пуштени су на слободу. То је у среду увече међу првима потврдио председник Скупштине општине Бујановац Јонуз Муслиу. Он је навео да су ухапшени Ељхами Салихи, Мустафа Лимани, Шериф Абдири, Недир Сефедини и Севдаи Емурлахи из Великог Трновца, Општина Бујановац, по изласку из притвора пуштени и да су се већ у среду нашли у својим кућама.
„Сви који су били у затвору у Београду су ослобођени, а колико је мени познато њима није уведена мера кућног притвора, већ су сви ослобођени оптужбе. У притвору су још тројица који су ухапшени у истој акцији, који нису били оптужени за ратне злочине, а налазе се у затвору у Врању“, рекао је Муслиу.
Пуштени су, како сазнајемо, због немогућности даљег утицаја на сведоке.
У акцији Жандармерије која је изведена по налогу Тужилаштва за ратне злочине из Београда, 4. маја, ухапшени су, поред осумњичених за ратни злочин, и Гзим Гаши, Изет Ћазими и Бљерим Дураки који се терете за пружање отпора приликом хапшења.
Њих тројица су још у притвору у Окружном затвору у Врању.

ВЕЛИКА БУРА
Ова хапшења су пре двадесетак дана изазвала велику буру у јавности. Као прво зато што су учињена у време изборне тишине пред протекле парламентарне и први круг председничких избора, те је тадашњи кандидат за председника Србије и носилац листе СПС-ПУПС-ЈС Ивица Дачић уочи самих избора држао конференцију за новинаре. Као друго, поставило се питање зашто ако су знали где су и за шта су поменути Албанци осумњичени нису били раније ухапшени. Потом је реаговао албански посланик у Скупштини Србије Риза Халими.

[restrictedarea]

„Хапшења на југу Србије су наставак државног терора над Албанцима“, изјавио је Халими, који је своју тезу појаснио податком да је „терор агресивно почео у децембру 2008, а настављен у јулу 2009. године, и да су се због тога иселиле стотине албанских породица с југа Србије“, и да није случајно што је Ивица Дачић хапшења почео два дана пред изборе, 6. маја, и да таква акција може да има далекосежне последице по целу регију.
Уследило је саопштење МУП-а Србије да су петорица Албанаца, који су ухапшени у Прешевској долини, приведени око 14.45 сати у зграду Министарства унутрашњих послова у Београду. Ухапшени су довезени уз полицијску пратњу до уласка у зграду, а потом су их припадници Жандармерије увели у објекат где ће се наставити законска обрада ухапшених.
Министар Дачић рекао је да је полиција на југу Србије ухапсила осам особа, од којих је пет осумњичено за ратне злочине против цивилног становништва.
„На захтев Тужилаштва за ратне злочине акција Жандармерије спроведена је у Бујановцу и селима Велики Трновац и Брезница“, рекао је Дачић на ванредној конференцији за новинаре у Полицијској управи Врање.
„Ухапшени су Елхами Салихи, Мустафа Лимани, Схериф Абдири, Недир Сефедини и Севдаи Емрулахи, док је Блерим Дураки из села Брезнице ухапшен због илегалног поседовања оружја“, рекао је Дачић, а према његовим речима, ухапшене су и две особе које су ометале ту акцију.
Један од њих је Изет Ћазими, рођени брат Ридвана Ћазимија, познатијег као „командант Леши“, који је био један од команданата тзв. Ослободилачке војске Прешева, Медвеђе и Бујановца (ОВПМБ).
Огласио се и тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић, рекао је да је полиција током ноћи ухапсила петорицу Албанаца осумњичених за ратне злочине током сукоба на југу Србије 2001. године. Он је новинарима у Београду изјавио да су хапшења још у току, али није желео да прецизира о ком ратном злочину је реч и због интереса истраге није могао да износи више детаља.
Тада је извршено најмање осам претреса у местима у Општини Бујановац, а приликом хапшења нападнут је један припадник Жандармерије. Сама акција је трајала око три сата, а спровели су је припадници Жандармерије у Бујановцу и Великом Трновцу рано ујутру. Од осам особа, пет се сумњичи да су 2001. године починили злочин против цивилног становништва на југу Србије као припадници ОВПБМ.
Ухапшени Салихи, Лимани, Абдири, Сефедини и Емурлахи, доведени су током поподнева у седиште јединице МУП-а за истраживање ратних злочина, у Улици кнеза Милоша у Београду. Довезли су их припадници Жандармерије у колони својих возила. У зграду МУП-а увели су их маскирани жандарми, а ухапшени су имали лисице на рукама, везаним на леђима.

НАПАЛИ ЖАНДАРМЕРИЈУ
Министар полиције Ивица Дачић рекао је на конференцији за новинаре у Врању да је код ухапшеног Бељрима Дуракуа приликом претреса стана пронађен пиштољ у илегалном поседовању. Министар је испричао и да су приликом претреса кућа у акцији хапшења две особе физички напале припадника Жандармерије, на шта им је узвраћено истом мером и те особе су ухапшене, а један од њих је Изет Ћазими. „Они који су напали, добили су адекватан одговор… Ко дигне руку на америчке маринце, има ли и даље ту руку“, рекао је Дачић и додао да није било повређених припадника Жандармерије.
Политичарима са југа Србије поручио је да уместо да протестују „чувају своје позиције“, јер су и они „у томе учествовали“.
„Дестабилизацију безбедносне ситуације на југу Србије нећемо дозволити, али неће бити за сада повећања броја припадника полиције и војске, мада актуелна збивања са убиствима у Македонији и ситуација на Косову налажу максимални опрез, за шта смо ми спремни“, рекао је Дачић одговарајући на питање новинара о безбедносним изазовима у Бујановцу и Прешеву, а уочи избора.
Министар полиције је новинарима рекао да „постоји велико интересовање представника западних амбасада у Србији који се интересују за разлоге хапшења“ и потом прецизирао „да нико за кога се утврди да није крив неће беспотребно бити задржаван у притвору“. Дачић је навео да су највеће интересовање исказали представници Мисије ОЕБС у Србији, „што је и нормално, јер је ухапшен преводилац који је радио у њиховој канцеларији у Бујановцу више година“.
„Посао је сада на Тужилаштву, оно је надлежно за даљи поступак у вези са овим хапшењима и не желим да се у тај део надлежности мешам“, рекао је Дачић, показујући пред новинарима документа из 2000. године о убиствима цивила и припадника полиције од стране паравојне ОВПМБ.

ОТИМАЛИ, УБИЈАЛИ, РАЊАВАЛИ…
Новинарима су предочени подаци да су припадници ОВПМБ за годину и по – од 2000. до 2001. године извршили 592 напада на припаднике полиције, 73 на припаднике војске и 55 на цивиле. Настрадало је укупно 18 полицајаца и војника, рањено је 68, док су била отета 43 цивила Срба.
Према нашим информацијама, сумња се да је поменута албанска герилска група 2001. године отела два младића, чији су лешеви пронађени у близини логора ОВПБМ код места Брезница. Један момак тада је имао 18, а други 19 година. Сумња се и да ова група има везе са „Гњиланском групом“ ОВК, која је чинила злочине на подручју Косова 1999. године.
Е, сада се поставља питање зашто су онда пуштени на слободу. Да ли због евентуалних притисака западних амбасада, међународне јавности, посланика Халимија због његове подршке Влади и ДС-у и СПС-у или због „мира у региону“? На крају крајева, ухапшени су били осумњичени „само“ за ратне злочине над српским цивилима… Да ли ће Дачић тражити њихово враћање у притвор и тиме показати предизборну чврстину и одлучност?
При том се и топе предизборна хапшења, мада по свим показатељима из полицијске истраге, осумњичени би прво требало да се изведу пред лице правде, а не на слободу,  у друштву својих ратних сабораца да буду дочекани као албански хероји смрти…
Да ли постоји држава на свету, која ухапшене људе основано оптужене за ратне злочине и тероризам пушта на слободу после двадесетак дана? Тога не би било ни у Србији – да је Србија држава.

[/restrictedarea]

3 коментара

  1. Na Kosovu KFOR puca po Srbima bojevom municijom ranjenici se prebacuju u bolnicu ? Dacicu gde je Policija Sutanovac gde je Vojska sram vas bilo.

  2. MISLIM DA BI NAM BILO LAKŠE KADA BI PRAVDA STIGLA OVAJ ŠLJAM KOJI JE TOME DOPRINEO na način da ŠUTANOVAC,TADIĆ MAC MAC BUDU PRVI KOJI ĆE BITI NA METI KFORA .PA ONI SU NJIHOVI

  3. vojska je uspesno oslobodjena tenkova i teskog naoruzanja u JU ES STILU…..lepo sa stilom….tragedija kontate…stil ?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *