22. maj – SPS-u i Tadić i Đilas prihvatljivi za premijera

BEOGRAD – Potpredsednica SPS Dijana Vukomanović izjavila je danas da toj stranci “ne smeta” da na mestu premijera budu lider DS Boris Tadić ili njegov zamenik Dragan Đilas.
“Odluku o premijeru iz DS-a treba da donesu organi te stranke. SPS nije ničiji tutor, ali saradnja na nivou lidera stranaka Tadić i (Ivica) Dačić pokazala se kao funkcionalno i efikasno partnerstvo. Đilas je takođe dokazao svoj legitimitet i sposobonost, ali SPS nije ta koja odlučuje koga će DS kandidovati za premijera”, rekla je Vukomanović. Ona je dodala i da će nova vlada brzo biti formirana, što kako je rekla, dokazuje i iskustvo rekostrukcije vlade od prošle godine.

Vukomanović je, u debati posvećenoj izborima u Beogradu, ocenila i da Srbiju ne čeka grčki scenario. “Formiranje nove vlade neće dugo trajati”, proučila je Vukomanović, ističući da srpska ekonomija neće doživeti grčki scenario.

Ona je rekla i da u drugom krugu predsedničkih izbora nema aposlutnih pobednika ili gubitnika, jer je razlika između dva kandidata bila veoma mala. Prema njenim rečima, ta razlika je posledica organizacionih i operacionih procesa.
Prethodno je Tanjugu u Demokratskoj stranci rečeno da bi SPS-u najprihvatljivije rešenje za predsednika nove vlade bio lider DS Boris Tadić. Predsedništvo DS je u ponedeljak uveče odlučilo, na osnovu dogovora postignutog 8. maja, da započne pregovore sa koalicionim partnerima SPS-PUPS-JS oko formiranja parlamentarne većine.

Trivan: Do kadrovskih rešenja doći ćemo u pregovorima

Potpredsednica Demokratske stranke Jelena Trivan demantovala je danas sve spekulacije medija u vezi sa sinoćnjom sednicom Predsedništva te stranke, ističući da nema osnova za spekulisanje o personalnim rešenjima u vladi pre nego što su pregovori o formiranju vlade uopšte počeli.
Trivan je agenciji Tanjug izjavila da je istina samo ono što je DS i saopštila posle sinoćnje sednice – da je na Predsedništvu doneta jedino i isključivo odluka da se na osnovu dogovora od 8. maja sa koalicijom SPS-PUPS-JS započnu pregovori o formiranju parlamentarne većine na svim nivoima. “Ja očekujem da će ti pregovori početi u najskorije vreme i da tokom tih pregovora tek možemo doći do svih kadrovskih rešenja unutar te vlade, a sve ostale spekulacije koje se sada pojavljuju prvo nisu tačne, a drugo – nisu moguće, imajući u vidu da ti razgovori još nisu ni počeli”, objasnila je Trivan.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *