Evropa od „K und K“ kundaka

Tekst i foto Milan Timotić

Reporter „Pečata“ na ,,Paradi K und K“ 14. regimente Hesen  u Lincu

 

Počasni odred 14. regimente Hesen
Hrvatska garda Zrinski iz Čakovca
“Jedinice” iz Slovenije i Hrvatske

Krajem zime u većini zemalja Zapadne Evrope održavaju se karnevali i skupovi koji simbolično objavljuju kraj zime i početak najlepšeg godišnjeg doba. Linc, glavni grad Savezne Republike Gornja Austrija, u subotu 31. marta, imao je neobičnu prolećnu ,,Paradu K und K“ 14. regimente Hesen. Posebno je bio naglašen nastup 7. Zmaj regimente Vojvodstva od Lotringena i Bara. Među uniformisanim učesnicima počasne smotre prisutne su bile i ,,jedinice“ iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Češke.
Šarene ratne odežde oficira i vojnika iz doba pre i za vreme Prvog svetskog rata, uz muziku i zastave, ispunile su Glavni trg u Lincu na opšte zadovoljstvo građana i turista koji su neumorno snimali i fotografisali živopisnu uniformisanu družinu. Oštre vojničke komande na nemačkom jeziku, kojima su oficiri pripremali za smotru svoje ,,borce“, odjekivale su trgom i kod vremešnih turista iz Amerike i Poljske poprilično unele nemir.
„Mi, Austrijanci uživamo u vojničkim tradicijama ‘K und K’ carstva. Nije ovo nikakva pretnja ili prizivanje  novih ratova, ovo je samo jedna lep slet ljudi koji neguju tradiciju uniforme koja je vekovima bila u našim srcima… Austrija je danas neutralna i nije članica NATO-a“, objašnjava reporteru „Pečata“, kada je ugledao srpsku trobojku na reveru pres prsluka, oniži  oficir regimente Zmaj i dodao:
„Posebno su nam dragi naši gosti iz Hrvatske i Slovenije koji imaju predivne uniforme i lepo pevaju. Oni su naši istorijski kamarati saveznici koji su ratovali pod našim zastavama u Prvom svetskom ratu i pre njega“.
„U mnoštvu šarenih uniformi posebno su se isticali Hrvati. Zrinska garda iz Čakovca koja je nosila stilizovane uniforme gardista iz sedamnaestog veka, često je bila meta kamera i fotoaparata.“
Marko Šafarić, oficir gardista, sa osmehom je popričao sa srpskim reporterom:
„Drago mi je što dolazite iz Srbije na ovaj naš skup, Garda Zrinski iz Čakovca poštuje istorijske tradicije i mislim da je ovo lepa prilika da svi prikažemo naše zastave i uniforme. Znate, nije jednostavno i jeftino doći na ovakve skupove. Naše uniforme koštaju više od 2.000 evra. Mislim da bi organizatori bili zadovoljni da vide i srpski stroj iz Prvog svetskog rata. Veliku čast organizatorima i nama učesnicima proslave učinili su i potomci loze Habzburg, Johan Salvator fon Habzburg i nadvojvoda Gorg fon Habzburg.“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *