Европа од „К und К“ кундака

Текст и фото Милан Тимотић

Репортер „Печата“ на ,,Паради К und К“ 14. регименте Хесен  у Линцу

 

Почасни одред 14. регименте Хесен
Хрватска гарда Зрински из Чаковца
“Јединице” из Словеније и Хрватске

Крајем зиме у већини земаља Западне Европе одржавају се карневали и скупови који симболично објављују крај зиме и почетак најлепшег годишњег доба. Линц, главни град Савезне Републике Горња Аустрија, у суботу 31. марта, имао је необичну пролећну ,,Параду К und К“ 14. регименте Хесен. Посебно је био наглашен наступ 7. Змај регименте Војводства од Лотрингена и Бара. Међу униформисаним учесницима почасне смотре присутне су биле и ,,јединице“ из Хрватске, Словеније, Мађарске и Чешке.
Шарене ратне одежде официра и војника из доба пре и за време Првог светског рата, уз музику и заставе, испуниле су Главни трг у Линцу на опште задовољство грађана и туриста који су неуморно снимали и фотографисали живописну униформисану дружину. Оштре војничке команде на немачком језику, којима су официри припремали за смотру своје ,,борце“, одјекивале су тргом и код времешних туриста из Америке и Пољске поприлично унеле немир.
„Ми, Аустријанци уживамо у војничким традицијама ‘К und К’ царства. Није ово никаква претња или призивање  нових ратова, ово је само једна леп слет људи који негују традицију униформе која је вековима била у нашим срцима… Аустрија је данас неутрална и није чланица НАТО-а“, објашњава репортеру „Печата“, када је угледао српску тробојку на реверу прес прслука, онижи  официр регименте Змај и додао:
„Посебно су нам драги наши гости из Хрватске и Словеније који имају предивне униформе и лепо певају. Они су наши историјски камарати савезници који су ратовали под нашим заставама у Првом светском рату и пре њега“.
„У мноштву шарених униформи посебно су се истицали Хрвати. Зринска гарда из Чаковца која је носила стилизоване униформе гардиста из седамнаестог века, често је била мета камера и фотоапарата.“
Марко Шафарић, официр гардиста, са осмехом је попричао са српским репортером:
„Драго ми је што долазите из Србије на овај наш скуп, Гарда Зрински из Чаковца поштује историјске традиције и мислим да је ово лепа прилика да сви прикажемо наше заставе и униформе. Знате, није једноставно и јефтино доћи на овакве скупове. Наше униформе коштају више од 2.000 евра. Мислим да би организатори били задовољни да виде и српски строј из Првог светског рата. Велику част организаторима и нама учесницима прославе учинили су и потомци лозе Хабзбург, Јохан Салватор фон Хабзбург и надвојвода Горг фон Хабзбург.“

4 коментара

  1. B. Djordjevic: “…becki konjusari…”

  2. Немају ни срца ни му*а, али имају стомаке и наочаре.

  3. Svidjalo se to nama ili ne to je njihov Svetionik kao shto je Rusija, Carska ili Boljshevichka nama (Srbima).

  4. Citam sa zakasnjenjem ovaj broj, ali ne mogu da ne dodam nesto na primedbu hrvatskog oficira. Srbi nisu verovatno ni bili pozvani. A da jesu, trebalo bi ih u srpsku uniformu okititi, okaciti im sva odlikovanja dobijena od nekadasnjih saveznika, i sve to ne bi verovatno izazvalo lepa festivalska raspolozenja kod domacina. Mozda kod turista iz Japana i Amerike. A uniforme obavezno cuvati jer su francuzi u Marseljeu kidali komade sa srpskih rekonvalescenata, kako bi imali deo za uspomenu na herojsku SRPSKU VOJSKU:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *